Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ACER: Ναι στην Μελέτη Επάρκειας του ENTSO-E αλλά ζητά αξιολόγηση των επιπτώσεων από τις περικοπές

ACER: Ναι στην Μελέτη Επάρκειας του ENTSO-E αλλά ζητά αξιολόγηση των επιπτώσεων από τις περικοπές

O ACER ενέκρινε τη Μελέτη Αξιολόγησης Επάρκειας του ηλεκτρικού συστήματος για το 2023 (ERAA 2023)   του Ευρωπαίου Διαχειριστή (ENTSO-E's). Ωστόσο, ο ACER ζητά επίσης περαιτέρω βελτιώσεις στην επόμενη ετήσια αξιολόγηση (ERAA 2024), καθώς όπως επισημαίνει πρέπει να υπολογιστούν στα μοντέλα καλύτερα οι επιτπώσεις των περικοπών στην επάρκεια.

Το ENTSO-E καλείται να αξιολογεί, ετησίως, τους κινδύνους για την ασφάλεια του συστήματος ενέργειας της ΕΕ στην αξιολόγηση ERAA  που πραγματοποιεί για να παρέχει μια ενημερωμένη προοπτική για τα επόμενα 10 χρόνια, βοηθώντας τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να λαμβάνουν έγκαιρες αποφάσεις για την επάρκεια. Η επόμενη έκδοση, ERAA 2024, αναμένεται τον Νοέμβριο του 2024.

Σύμφωνα με τον  ACER μια καλή αξιολόγηση ERAA θα πρέπει:

Να προβλέπει το επίπεδο ασφάλειας του εφοδιασμού με ηλεκτρική ενέργεια στην ΕΕ και εντοπίζει τους παράγοντες που δημιουργούν ανησυχίες σχετικά με πιθανές ελλείψεις, βασίζοντας αυτήν την ανάλυση σε συνεπείς υποθέσεις και προσεγγίσεις βάσει μοντέλων.

Να παρέχει  ορατότητα για τις αλληλεξαρτήσεις ηλεκτρικής ενέργειας των κρατών μελών της ΕΕ, δείχνοντας με σαφήνεια πώς οι αλλαγές στη ζήτηση και/ή την προσφορά μιας χώρας επηρεάζουν την ασφάλεια εφοδιασμού σε ηλεκτρική ενέργεια μιας άλλης χώρας.

Να δείχνει πώς τα κράτη μέλη μπορούν να βασίζονται το ένα στο άλλο σε περιόδους πίεσης στο ηλεκτρικό σύστημα.

Να παρέχει μια αντικειμενική βάση για την αξιολόγηση πρόσθετων εθνικών μέτρων (συμπεριλαμβανομένων των κρατικών ενισχύσεων) για τη βελτίωση της ευρωπαϊκής ασφάλειας του εφοδιασμού με ηλεκτρική ενέργεια.

Ορόσημο η έγκριση του ACER

Η έγκριση του ACER της αξιολόγησης για την επάρκεια ενέργειας  αποτελεί ένα ορόσημο για την ασφάλεια του εφοδιασμού με ηλεκτρική ενέργεια σε ολόκληρη την ΕΕ καθώς αναγνωρίζει  τις αλληλεξαρτήσεις μεταξύ των κρατών μελών. Είναι η πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια  που ο ACER εγκρίνει τη μελέτη του ENTSO-E.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το ERAA 2023 είναι η τελευταία αξιολόγηση που θα πραγματοποιηθεί εντός της τριετούς περιόδου εφαρμογής για τη συμμόρφωση με τη μεθοδολογία ERAA και τις βελτιώσεις που έγιναν από το ENTSO-E, ο ACER διαπιστώνει ότι η μελέτη αξιολόγησης ERAA 2023 είναι επαρκής.

Χρειάζονται βελτιώσεις

 Συγκεκριμένα, η ACER αναγνωρίζει τις βελτιώσεις που έγιναν στην αξιολόγηση του 2023 σχετικά με την:

  • Αύξηση της συνέπειας των παραδοχών που χρησιμοποιούνται κατά τη δημιουγία μοντέλων κινδύνων επάρκειας και επενδυτικών συμπεριφορών.
  • Ανάλυση για το πώς η ευρωπαϊκή υποδομή δικτύου εξελίχθηκε και επεκτάθηκε με την πάροδο του χρόνου.
  • Πιο στενή ευθυγράμμιση με τον στόχο της ΕΕ για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου για το 2030.
  • Η νέα προσέγγιση του ENTSO για την τοπική αντιστοίχιση και τις περικοπές μειώνει την απόκλιση μεταξύ των αποτελεσμάτων σε σύγκριση με το ERAA 2022, όπως αναφέρει ο ACER υπάρχει ακόμη περιθώριο περαιτέρω βελτίωσης.

Ωστόσο, προκειμένου ο ERAA να συμμορφώνεται πλήρως με τη μεθοδολογία και να είναι ένα αξιόπιστο εργαλείο για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, ο ACER θεωρεί ότι το ENTSO-E πρέπει να ενισχύσει την επομενη αξιολόγηση επάρκειας ERAA 2024 ως εξής:

  • Να υιοθετήσει πιο ισχυρές προσεγγίσεις στη διαμόρφωση των μοντέλων
  • Να υπολογίζει τις διαζωνικές χωρητικότητες εφαρμόζοντας τη μέθοδο υπολογισμού της χωρητικότητας βάσει ροής (σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες), αντί να χρησιμοποιεί τις Καθαρές Μεταφορικές Δυνατότητες (NTC).
  • Να διασφαλίσει μεγαλύτερη συνέπεια με τους κανόνες της αγοράς και να βελτιώσει τα μοντέλα για την επενδυτική συμπεριφορά.
  • Όπως σημειώνει οι περικοπές αναδιανέμουν τις διαζωνικές ανταλλαγές κατά τη διάρκεια κάποιων ωρών και αυτή η ανακατανομή μπορεί να οδηγήσει σε επιμερισμό του ελλείμματος μιας ζώνης προς μια άλλη (σε συνήθως γειτονικές) ζώνες, αυξάνοντας έτσι τους συνολικούς κινδύνους επάρκειας.

Η επάρκεια, σημειώνει, κινδυνεύει όταν αυξάνονται οι περικοπές.

Και τονίζει ότι αν δεν γίνουν αυτές οι παραπάνω βελτιώσεις στην αξιολόγηση της επάρκειας το σ στήματος  τίθεται σε κίνδυνο η αξιοπιστία της αξιολόγησης, καθώς δεν θα προβλεφθούν σωστά οι αποφάσεις εισόδου και εξόδου από την αγορά και επομένως και  οι εκτιμώμενοι κίνδυνοι επάρκειας. Τελικά, η απουσία βελτιώσεων στον ERAA θα εμπόδιζε τη λήψη αυστηρών αποφάσεων για την ασφάλεια του εφοδιασμού από τα κράτη μέλη.

Τέλος ο  ACER θεωρεί σημαντική την μια ασφαλή μελέτη επάρκειας το 2024   (ERAA 2024), διότι:

Αναμένονται (το 2024) οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον εξορθολογισμό των διαδικασιών σχετικά με την εφαρμογή μηχανισμών επάρκειας.

Θα συνδεθεί  με την επερχόμενη (2025) μεθοδολογία ACER για την αξιολόγηση των αναγκών ευελιξίας που θα πρσγματοποιήσουν όλα τα κράτη μέλη (η οποία θα συμπληρώσει τον ERAA).

Δείτε ΕΔΩ το έγγραφο του ACER

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης