Η BayWa στηρίζει τις επενδύσεις στην αιολική ενέργεια στην Ισπανία

Η BayWa στηρίζει τις επενδύσεις στην αιολική ενέργεια στην Ισπανία
Η γερμανική εταιρεία ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας BayWa δεν μειώνει τις επενδύσεις της στην αιολική ενέργεια στην Ισπανία παρά το υψηλότερο κόστος και τις χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε στέλεχος της στο Montel
Εξαιρετικά ελκυστικές χαρακτήρισε τις επενδύσεις σε έργα αιολικής ενέργειας παρά το υψηλό τους κόστος ο Rafael Esteban, διευθύνων σύμβουλος της ισπανικής θυγατρικής της BayWa, σε συνέντευξή του στο Montel κατά τη διάρκεια του συνεδρίου WindEurope 2024 στο Μπιλμπάο.

O Εsteban, δήλωσε επίσης ότι η BayWa έχει ένα μακροπρόθεσμο όραμα για την ισπανική αγορά ενέργειας, οπότε δεν ενοχλείται από τις βραχυπρόθεσμες πιέσεις από την αύξηση της δυναμικότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η ανάπτυξη του πράσινου τομέα πίεζε τις ισπανικές τιμές ενέργειας, γεγονός που θα μπορούσε να επιβραδύνει τις νέες επενδύσεις, δήλωσαν προηγουμένως εμπειρογνώμονες στο Montel.

Επίσης, ο Esteban σημείωσε ότι τα νέα αιολικά έργα στην περιοχή της Γαλικίας που εμποδίζονται από τις αντιδράσεις των κατοίκων και τις αγωγές τους στα τοπικά δικαστήρια,  θα συνεχίσουν να καθυστερούν μέχρι να αποσαφηνιστεί το ζήτημα.

Επί του παρόντος, αιολικά έργα των 3 GW στη Γαλικία έχουν καθυστερήσει, σύμφωνα με το ισπανικό λόμπι της αιολικής ενέργειας AEE.

Παρά τον ενθουσιασμό της BayWa, η Aurora Energy Research προειδοποίησε ότι η άφιξη περισσότερης ηλιακής ισχύος από την αναμενόμενη θα μπορούσε να μειώσει τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και την κερδοφορία των αιολικών.

Τι λέει η Aurora

Η πιθανή μείωση της ανάπτυξης αιολικής ενέργειας θα μπορούσε να αντισταθμιστεί εν μέρει από την κατασκευή περισσότερων υβριδικών συστημάτων αιολικής και ηλιακής ενέργειας, τα οποία μπορούν επίσης να χρησιμεύσουν για να μετριάσουν κάποιο από το ρίσκο των τιμών στην ηλιακή ενέργεια, δήλωσε ο επικεφαλής του έργου της Aurora, Alejandro Zerain, στο Montel στο συνέδριο.

Παρόλο που η πτώση των spot τιμών ενέργειας από το αποκορύφωμα της ενεργειακής κρίσης είχε αποτρέψει ορισμένους παραγωγούς από την υπογραφή συμφωνιών αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPA), ο Zerain δήλωσε ότι τώρα υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους προγραμματιστές σε σχέση με πριν από δύο χρόνια, όταν οι τιμές ήταν στα ύψη, εξαιτίας της ανάγκης χρηματοδότησης των μονάδων.

Η Xana Farris, στέλεχος της BayWa, δήλωσε ότι η εταιρεία βλέπει υγιή διάθεση για PPA λόγω των κλιματικών στόχων των εταιρικών αγοραστών, ανεξάρτητα από το αν η χονδρική αγορά είναι καλύτερη ή χειρότερη.

Σημειώνεται πως για το 2023 η πλατφόρμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας RE-Source, ανακοίνωσε έναν αριθμό ρεκόρ εταιρικών PPA, 7,8 GW.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης