Deal ανάμεσα σε Atlas και COPEC για έργο αποθήκευση ενέργειας 800 MWh στη Χιλή

Deal ανάμεσα σε Atlas και COPEC για έργο αποθήκευση ενέργειας 800 MWh στη Χιλή
Το έργο θα εγκατασταθεί δίπλα στο ηλιακό έργο Sol de Desierto της Atlas ισχύος 230MW στην περιοχή Antofagasta
Η αμερικανική Atlas Renewable Energy υπέγραψε συμφωνία αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) με την COPEC, μια ενεργειακή εταιρεία από τη Χιλή, για την ανάπτυξη ενός συστήματος αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες (BESS) ισχύος 200MW/800MWh στη Χιλή.

Σύμφωνα με το Energy Storage, το έργο που φέρει το όνομα BESS del Desierto, θα εγκατασταθεί δίπλα στο ηλιακό έργο Sol de Desierto της Atlas ισχύος 230MW στην περιοχή Antofagasta.

Ωστόσο, το BESS δεν θα συνδεθεί απευθείας με το ηλιακό πάρκο και η Atlas περιέγραψε τη νέα εγκατάσταση ως μια ανεξάρτητη και αυτόνομη λύση που έχει σχεδιαστεί για τη διανομή ενέργειας στο δίκτυο της Χιλής.

Η συμφωνία υπεγράφη με την EMOAC, η οποία λειτουργεί ως ενεργειακός έμπορος της COPEC από το 2020, και προβλέπεται να διαρκέσει 15 χρόνια, παρόλα αυτά η Atlas δεν ανακοίνωσε πότε αναμένεται να ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία του BESS.

Πρωταγωνίστρια στις ΑΠΕ

Η αμερικανική εταιρεία έχει ήδη συνάψει συμβάσεις για 5,2GW δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Λατινική Αμερική και η συμφωνία ακολουθεί μια σειρά άλλων επενδύσεων στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της υπογραφής PPA με την εταιρεία εξόρυξης Codelco για «ανανεώσιμη ενέργεια 24/7» όπως δήλωνε νωρίτερα αυτό το μήνα.

«Το έργο BESS del Desierto αποτελεί βασικό μέρος της στρατηγικής μας να ενισχύσουμε την ενεργειακή αξιοπιστία στην περιοχή μέσω της προηγμένης αξιοποίησης των ηλιακών πόρων και να προσφέρουμε εξατομικευμένες ενεργειακές λύσεις στους πελάτες μας», δήλωσε ο Carlos Barrera, διευθύνων σύμβουλος της Atlas Renewable Energy.

Αυτή η τελευταία εξέλιξη στον τομέα της αποθήκευσης στη Χιλή ακολουθεί την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας ενός BESS 139MW/638MWh από την Engie νωρίτερα αυτό το μήνα, επίσης στην Antofagasta.

Ακόμα, η ισπανική εταιρεία Ingeteam ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την Grenergy για το έργο Oasis de Atacama, ένα έργο ηλιακής συν-αποθήκευσης που αναμένεται να έχει αποθηκευτική ικανότητα 4,1GWh, τη μεγαλύτερη από κάθε άλλη εγκατάσταση στον κόσμο.

Οι επενδύσεις αυτές έρχονται καθώς η Χιλή επιδιώκει να επεκτείνει σημαντικά τόσο τους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όσο και της αποθήκευσης, με την κυβέρνηση να στοχεύει στην κάλυψη του 70% της ενεργειακής της ζήτησης από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν προβλέψεις ότι η Χιλή θα προσθέτει στο εθνικό δίκτυο πάνω από 1GW νέας αποθηκευτικής ικανότητας κάθε χρόνο μεταξύ 2024 και 2026, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η μεταβλητότητα αυτών των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης