Τελευταία Νέα
Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Rio Tinto: Υπογράφει τη μεγαλύτερη συμφωνία για καθαρή ενέργεια στην ιστορία της Αυστραλίας

Rio Tinto: Υπογράφει τη μεγαλύτερη συμφωνία για καθαρή ενέργεια στην ιστορία της Αυστραλίας
Deal ανάμεσα σε Rio Tinto και Windlab για αγορά ενέργειας από ΑΠΕ
Η Rio Tinto υπέγραψε τη μεγαλύτερη συμφωνία αγοράς ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (PPA) στην ιστορία της Αυστραλίας μέχρι σήμερα για τις δραστηριότητες της Gladstone στο Queensland.

Σύμφωνα με το Clean Technica, η συμφωνία προβλέπει την αγορά του μεγαλύτερου μέρους της ηλεκτρικής ενέργειας από το αιολικό πάρκο Bungaban 1,4 GW της Windlab.

Η συμφωνία αναμένεται να καταστήσει τη Rio Tinto τον μεγαλύτερο βιομηχανικό αγοραστή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Αυστραλία.

Στο πλαίσιο του νέου PPA με την Windlab, η Rio Tinto θα αγοράζει το 80% της συνολικής ενέργειας που παράγεται από στο Bungaban για 25 χρόνια.

Το εν λόγω έργο, το οποίο βρίσκεται επί του παρόντος στα σχέδια, θα κατασκευαστεί και θα λειτουργήσει από την Windlab σε μια τοποθεσία στο Queensland περίπου 40 χιλιόμετρα από την πόλη Wandoan και 290 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Gladstone.

Το υπόλοιπο 20% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας του έργου θα πηγαίνει στην Εθνική Αγορά Ηλεκτρισμού της Αυστραλίας, παρέχοντας καθαρή ηλεκτρική ενέργεια σε σπίτια και επιχειρήσεις.

Μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 5 εκατ. τόνους

Μόλις αναπτυχθεί το έργο, θα έχει τη δυνατότητα να μειώσει τις συνολικές εκπομπές άνθρακα κατά περίπου 5 εκατομμύρια τόνους ετησίως, δίνοντας μεγάλη ώθηση στην προσπάθεια της Αυστραλίας να πιάσει τους κλιματικούς της στόχους.

Το Bungaban θα φέρει περισσότερη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές σε έναν από τους σημαντικότερους βιομηχανικούς κόμβους της Αυστραλίας, αποτελώντας ένα ακόμη βήμα προς τον κλιματικό στόχο και της Rio Tinto να μειώσει στο μισό τις παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα Scope 1 και 2 αυτή τη δεκαετία.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Rio Tinto, Jakob Stausholm, δήλωσε πως αυτή η συμφωνία με την Windlab βασίζεται στη θέληση να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο μέλλον για τη βαριά βιομηχανία στο Central Queensland.

Η κατασκευή του έργου Bungaban προβλέπεται να ξεκινήσει στα τέλη του 2025 και αναμένεται να παράγει ηλεκτρική ενέργεια έως το 2029, ενώ θα απασχολεί έως και 600 άτομα κατά την κατασκευή και 30 μόνιμες θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της λειτουργίας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Windlab, John Martin, δήλωσε πως η διασφάλιση αυτού του PPA είναι ένα σημαντικό ορόσημο για το έργο Bungaban και ένα ισχυρό μήνυμα της αξίας του έργου από την αγορά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης