Μontel: Οι traders «βάλλουν» κατά του Μηχανισμού Συνοριακής Προσαρμογής Άνθρακα (CBAM)

Μontel: Οι traders «βάλλουν» κατά του Μηχανισμού Συνοριακής Προσαρμογής Άνθρακα (CBAM)
Ο CBAM έχει σχεδιαστεί για να περιορίσει τη διαρροή άνθρακα, διασφαλίζοντας ότι οι εταιρείες εκδίδουν αναλυτικά πιστοποιητικά
Η εισαγωγή του Μηχανισμού Συνοριακής Προσαρμογής Άνθρακα (CBAM) από την ΕΕ το 2026 θα προκαλέσει συγκρούσεις και προβλήματα διαχείρισης για τις εταιρείες στην Ευρώπη, αλλά θα οδηγήσει επίσης και σε ευκαιρίες εμπορίας εκπομπών, δήλωσαν traders την Τετάρτη (9/4) στο Montel.

«Η εισαγωγή του CBAM θα επιφέρει ένα χάος στην πραγματικότητα, αλλά η αναστάτωση δεν είναι πάντα κακή», δήλωσε ο Michael Curran, επικεφαλής περιβαλλοντικών προϊόντων της Vitol, σε ένα πάνελ της Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής των Financial Times για τα εμπορεύματα στη Λωζάνη της Ελβετίας.

Ο CBAM έχει σχεδιαστεί για να περιορίσει τη διαρροή άνθρακα, διασφαλίζοντας ότι οι εταιρείες εκδίδουν αναλυτικά πιστοποιητικά που αντικατοπτρίζουν τον όγκο των εκπομπών τους, ώστε να τις αποθαρρύνει να μεταφέρουν σε άλλες χώρες τη βιομηχανία άνθρακα.

Σε συμφωνία με το ΣΕΔΕ

Τα πιστοποιητικά αυτά θα είναι σε συμφωνία με τις τιμές του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών της ΕΕ και θα θέτουν ουσιαστικά ένα δασμολόγιο στην ηλεκτρική ενέργεια που εισάγεται στην ΕΕ από χώρες με λιγότερο φιλόδοξους κλιματικούς στόχους.

Υπενθυμίζεται πως ο CBAM ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο προβλέποντας την υποχρεωτική υποβολή εκθέσεων για βασικές βιομηχανικές εισαγωγές.

Κατά την αρχική φάση, οι εταιρείες που εισάγουν αλουμίνιο, τσιμέντο, ηλεκτρική ενέργεια, λιπάσματα, υδρογόνο, σίδηρο και χάλυβα υποχρεούνται μόνο να υποβάλουν τριμηνιαίες εκθέσεις σχετικά με τις ποσότητες των εισαγωγών τους και τα αέρια του θερμοκηπίου που εκπέμπονται κατά την παραγωγή αυτών των εισαγωγών.

Θέμα διαχείρισης δεδομένων

Ωστόσο, η διαδικασία υλοποίησης έθεσε ένα τεράστιο ζήτημα διαχείρισης δεδομένων, δήλωσε η Hannah Hauman, επικεφαλής της Trafigura για το εμπόριο άνθρακα, στο ίδιο πάνελ.

«Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το πρώτο τρίμηνο ήταν η πρώτη περίοδος υποβολής εκθέσεων και οι διακομιστές δεν λειτουργούσαν στο αποθετήριο της ΕΕ για ένα χρονικό διάστημα», πρόσθεσε η ίδια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε παράταση ενός μήνα στις εταιρείες για τη συμμόρφωση με τις εκθέσεις.

Ο σχεδιασμός των βασικών πολιτικών για τις αγορές άνθρακα έγινε από τις κυβερνήσεις, οπότε υπήρχαν πάρα πολλοί διοικητικοί μηχανισμοί από πίσω, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η Hauman.

Εν τω μεταξύ, η TSO Energinet με έδρα τη Δανία δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο CBAM θα μπορούσε να προκαλέσει κατακόρυφη πτώση στις ροές ενέργειας μέσω της νέας σύνδεσης Viking Link 1,4 GW μεταξύ της Βρετανίας και της Δανίας, επειδή οι εισαγωγείς του ευρώ θα πρέπει να καταβάλουν πριμοδότηση επί των βρετανικών τιμών ενέργειας για να προσαρμοστούν στο κόστος άνθρακα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης