Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Bloomberg: Άνοδος στα μέταλλα από τις κυρώσεις της Δύσης στους Ρώσους

Bloomberg: Άνοδος στα μέταλλα από τις κυρώσεις της Δύσης στους Ρώσους

Στόχος ο περιορισμός της ικανότητας του Πούτιν να χρηματοδοτήσει την πολεμική του μηχανή - Ο ρόλος που παίζει το Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου

Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο επιβάλλουν περιορισμούς στις ανταλλαγές που περιλαμβάνουν μέταλλα προερχόμενα από την Ρωσία, στοιχείο που έχει τις συνέπειές του και ουδείς μπορεί να μείνει αδιάφορος.


Άλλωστε το ρώσικο κράτος αποτελεί σημαντικό παραγωγό μετάλλων (αντιπροσωπεύει το 6% της παγκόσμιας προσφοράς νικελίου, το 5% του αλουμινίου και το 4% του χαλκού).

Το αλουμίνιο σημείωσε αύξηση ρεκόρ (προτού διαγράψει τα περισσότερα από τα κέρδη του στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου), καθώς οι έμποροι ανταποκρίθηκαν στις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου που απαγορεύουν τις παραδόσεις προμηθειών από την Ρωσία.

Σύμφωνα με το Πρακτορείο Ειδήσεων Bloomberg, οι περιορισμοί στο αλουμίνιο, το νικέλιο και τον χαλκό, στοχεύουν στον περιορισμό της ικανότητας του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να χρηματοδοτήσει την πολεμική του μηχανή.

Οι παγκόσμιες αγορές μετάλλων έχουν ήδη αναδιαμορφωθεί μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Ενώ οι απότομες κινήσεις των τιμών τη Δευτέρα 15/4 σηματοδοτούν ότι οι έμποροι προετοιμάζονται για περαιτέρω καταστροφές στις αλυσίδες εφοδιασμού, οι κυρώσεις είναι απίθανο να εμποδίσουν τη Ρωσία να πουλήσει τα μέταλλά της.

Το Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME) παίζει καθοριστικό ρόλο στον καθορισμό των παγκόσμιων τιμών, αλλά η συντριπτική πλειονότητα των μετάλλων αγοράζεται και πωλείται μεταξύ ανθρακωρύχων, εμπόρων και κατασκευαστών.

 

Η Κίνα ως λύση ανάγκης για την Ρωσία

Οι Ρώσοι παραγωγοί έχουν ήδη πωλήσει αυξανόμενους όγκους στην Κίνα καθώς πολλοί δυτικοί αγοραστές υποχώρησαν.

Οι περιορισμοί θα συνεχίσουν να αντηχούν στις αγορές μετάλλων λόγω του καθοριστικού ρόλου που διαδραματίζει το LME (οι τιμές του να χρησιμοποιούνται ως σημείο αναφοράς σε έναν τεράστιο αριθμό συμβάσεων σε όλο τον κόσμο).

Τα μέτρα φαίνεται επίσης ότι θα ενισχύσουν το καθεστώς της Κίνας ως αγοραστή έσχατης ανάγκης της Μόσχας, αφήνοντας πιθανώς τις ρωσικές προμήθειες να διαπραγματεύονται με αυξανόμενες εκπτώσεις σε σύγκριση με τις τιμές LME. Επιπρόσθετα στην αστάθεια, η δομή των κυρώσεων σημαίνει επίσης ότι θα μπορούσε να υπάρξει βραχυπρόθεσμη άνοδος στις παραδόσεις παλαιού ρωσικού μετάλλου σε αποθήκες LME.

 

Εκτίναξη για αλουμίνιο και νικέλιο

Το αλουμίνιο εκτινάχθηκε έως και 9,4% καθώς άνοιξε η αγορά, (το μεγαλύτερο από τότε που κυκλοφόρησε η τρέχουσα μορφή της σύμβασης το 1987), ενώ το νικέλιο αυξήθηκε έως και 8,8%.

Ωστόσο και τα δύο μέταλλα αυξήθηκαν κατά περίπου 2% καθώς ξεκινούσαν οι συναλλαγές στην Ευρώπη.

Στο Χρηματιστήριο Μελλοντικής Εκπλήρωσης της Σαγκάης

(όπου ορισμένες μάρκες ρωσικού μετάλλου μπορούν ακόμη να παραδοθούν) το αλουμίνιο ήταν οριακά χαμηλότερο, ενώ το νικέλιο αυξήθηκε κατά 2,9%.

 

Η άμεση δράση των τιμών τροφοδοτήθηκε από «ανησυχίες ότι οι κυρώσεις θα μειώσουν τις ρωσικές ροές προς τις δυτικές αγορές», δήλωσε ο Jia Zheng (επικεφαλής συναλλαγών και έρευνας στην Shanghai Dongwu Jiuying Investment Management Co).

 

Οι συνέπειες από τους περιορισμούς στα μέταλλα

Η Ρωσία είναι ένας σημαντικός παραγωγός μετάλλων, καθώς αντιπροσωπεύει το 6% της παγκόσμιας προσφοράς νικελίου, το 5% του αλουμινίου και το 4% του χαλκού.

Οι νέοι περιορισμοί απαγορεύουν τις νέες ρωσικές προμήθειες και των τριών στο LME (όπου καθορίζονται οι παγκόσμιες τιμές αναφοράς) καθώς και στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγου.

Τα μέταλλα μέχρι τώρα είχαν ξεφύγει από το είδος των άμεσων περιορισμών που έχουν κλονίσει τις αλυσίδες εφοδιασμού όπως το φυσικό αέριο, το αργό πετρέλαιο και ο άνθρακας.

Ορισμένοι έμποροι και στελέχη υποστήριξαν ότι οι νέοι περιορισμοί είναι τελικά απίθανο να έχουν το δραματικό αντίκτυπο του 2018 και του 2022.

Υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την προοπτική μιας πληθώρας παλαιού ρωσικού μετάλλου που εξακολουθεί να επιτρέπεται να πεταχτεί… στο LME.


Η κατάσταση στην Ρωσία

Οι δύο μεταλλικοί γίγαντες της Ρωσίας (Rusal και MMC Norilsk Nickel PJSC), είναι επίσης πολύ λιγότερο μπλεγμένοι στο δυτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα από ό,τι πριν από τον πόλεμο.

Ο κλάδος πέρασε τα τελευταία δύο χρόνια προετοιμάζοντας την προοπτική των κυρώσεων.

Οι μετοχές της Rusal στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησαν σχεδόν 6% τη Δευτέρα.

Το LME εξέτασε την απαγόρευση του ρωσικού metal το 2022 και αποφάσισε να μην το κάνει, υποστηρίζοντας ότι εξακολουθούσε να καταναλώνεται στη φυσική αγορά και ότι δεν ήταν ο τόπος του χρηματιστηρίου να υπερβεί τις απαιτήσεις των κυρώσεων.

Το LME επιβεβαίωσε το Σάββατο ότι το «παλιό» ρωσικό μέταλλο μπορεί να συνεχίσει να παραδίδεται, παρότι το χρηματιστήριο είπε ότι θα απαιτούσε στοιχεία ότι το μέταλλο δεν παραβίαζε τις κυρώσεις και θα εγκρίνει τις παραδόσεις κατά περίπτωση.

Η προσέγγιση του LME ουσιαστικά επιβάλλει τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο στις 12/4.

Αλλά είναι πιθανό να αναζωπυρώσει μια συζήτηση σχετικά με το εάν το ρωσικό μέταλλο θα πρέπει να απαγορευτεί εντελώς για να προστατευθεί ο ρόλος του χρηματιστηρίου σαν το σπίτι των παγκόσμιων τιμών αναφοράς.

Συνεχίζοντας να επιτρέπονται οι ρωσικές προμήθειες, είναι πιθανό οι τιμές του LME να γίνονται όλο και περισσότερο αυτές του παλαιότερου ρωσικού μετάλλου.

 

Ο αντίκτυπος της συνέχειας του πολέμου στη Μ. Ανατολή

Η κλιμάκωση των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε επίσης να πυροδοτήσει την αστάθεια στα μέταλλα τα οποία έχουν προχωρήσει φέτος λόγω των προσδοκιών για μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και των ενδείξεων ανάκαμψης της παγκόσμιας μεταποίησης.

Η άνοδος του αλουμινίου τη Δευτέρα 15/4 οδήγησε το μέταλλο στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2022.

Συγκεκριμένα σημείωσε άνοδο 2% στα 2.545 δολάρια ο τόνος στις 9:48 π.μ. ώρα Λονδίνου, ενώ το νικέλιο ήταν υψηλότερο κατά 1,2%.

Η Ρωσία αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 90% των αποθεμάτων αλουμινίου LME.

Το ρωσικό μέταλλο αντιπροσώπευε ήδη το 91% των αποθεμάτων αλουμινίου LME στα τέλη Μαρτίου, το 62% του χαλκού και το 36% του νικελίου.

Στις 13/4 το LME μέσω ανακοίνωσής του θεωρεί πιθανό ότι η αβεβαιότητα που προκαλείται από τις κυρώσεις σημαίνει ότι «μια σχετικά μεγάλη προσφορά» ρωσικού μετάλλου θα μπορούσε να πλημμυρίσει στο χρηματιστήριο.

Οι εκτιμήσεις για την ποσότητα ρωσικού αλουμινίου που διατηρείται εκτός του συστήματος LME κυμαίνονται από μερικές εκατοντάδες χιλιάδες έως και 1 εκατομμύριο τόνους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης