Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Βουλγαρία μείωσε 50% την παραγωγή ενέργειας με καύση άνθρακα το 2023 (Euractiv)

Η Βουλγαρία μείωσε 50% την παραγωγή ενέργειας με καύση άνθρακα το 2023 (Euractiv)
Η ηλεκτροπαραγωγή της Βουλγαρίας με καύση άνθρακα αποδείχθηκε καθοριστική κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης του 2022
Οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα της Βουλγαρίας μείωσαν στο μισό την παραγωγή ρεύματος πέρυσι, ενώ αντίθετα τα ηλιακά πάρκα αύξησαν την παραγωγή τους κατά 141% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ρυθμιστικής Επιτροπής Ενέργειας και Υδάτων της γειτονικής χώρας.

Σύμφωνα με το Euractiv, η Βουλγαρία σχεδιάζει να κλείσει τον τελευταίο σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα το 2038, με τις μονάδες αυτές να αποκτούν δευτερεύοντα και εφεδρικό ρόλο στη συνολική ηλεκτροπαραγωγή.

Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε από τις διαμαρτυρίες που πραγματοποίησαν τα συνδικάτα των ανθρακωρύχων τον περασμένο Σεπτέμβριο, αυτό θα επηρεάσει το μέλλον σχεδόν 100.000 Βουλγάρων που απασχολούνται άμεσα και έμμεσα στη βιομηχανία ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα της χώρας, σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία Ανεξάρτητων Συνδικάτων της Βουλγαρίας (CITUB).

Παρόλο που ο άνθρακας έχει προγραμματιστεί να εγκαταλειφθεί πλήρως σε περίπου μια δεκαετία, τα στοιχεία της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας δείχνουν ήδη μείωση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με βάση αυτό το καύσιμο..

Ενώ η ηλεκτροπαραγωγή της Βουλγαρίας με καύση άνθρακα αποδείχθηκε καθοριστική για τη διατήρηση της λειτουργίας των ενεργειακών συστημάτων των γειτονικών χωρών κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης του 2022 - επιτρέποντας στη χώρα να πουλήσει ηλεκτρική ενέργεια αξίας 3 δισεκατομμυρίων ευρώ και καθιστώντας την τον δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα της ΕΕ μετά τη Σουηδία, η ηλεκτροπαραγωγή με καύση λιγνίτη μειώθηκε κατά 46% και η ηλεκτροπαραγωγή από μονάδες λιγνίτη και καφέ άνθρακα μειώθηκε κατά 51%.

Υπερανάπτυξη της αιολικής ενέργειας

Παρόλο που η μείωση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα οδήγησε σε μείωση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κατά 21%, αυτό αντισταθμίστηκε από την τεράστια αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακούς σταθμούς, η οποία αυξήθηκε κατά 141%.

Τα στοιχεία από τη ρυθμιστική αρχή ενέργειας έδειξαν ακόμα ότι η σταθερότητα των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας το 2023 αναμένεται να πλήξει την ενέργεια με καύση άνθρακα, η οποία γίνεται και πάλι πρόβλημα για την κρατική Bulgarian Energy Holding λόγω των μη ανταγωνιστικών τιμών.

Όλες αυτές οι αλλαγές στην αγορά ενέργειας είχαν σοβαρό αντίκτυπο στη διάρθρωση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Για το 2023, η μεγαλύτερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας στη Βουλγαρία ήταν ο πυρηνικός σταθμός του Κοζλοντούι, με μερίδιο 43% της εγχώριας αγοράς, οι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί με 29% και οι ανανεώσιμες πηγές με 28%.

Το 2022, πάνω από το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας της Βουλγαρίας παραγόταν από άνθρακα.

Η φτωχότερη χώρα της ΕΕ αναμένει 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ από το σχέδιο «Δίκαιη Μετάβαση» για τη μετατροπή των περιοχών άνθρακα και τουλάχιστον άλλα 2 δισεκατομμύρια ευρώ από το σχέδιο ανάκαμψης για ενεργειακά έργα που σχετίζονται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την αποθήκευση ενέργειας και την παραγωγή υδρογόνου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης