Ενέργεια

«Πονοκέφαλος» για τη Γαλλία η λειτουργία του νέου πυρηνικού αντιδραστήρα (Montel)

«Πονοκέφαλος» για τη Γαλλία η λειτουργία του νέου πυρηνικού αντιδραστήρα (Montel)
Μεγάλο πρόβλημα οι καθυστερήσεις στη φόρτωση καυσίμων
Ο υπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας της Γαλλίας εξέφρασε την επιφύλαξή του, όταν ρωτήθηκε σήμερα (27/3) κατά πόσο η EDF θα τηρήσει το χρονοδιάγραμμά της για την έναρξη λειτουργίας του νέου πυρηνικού αντιδραστήρα στη Φλαμανβίλ μέχρι τα μέσα του έτους.

Σύμφωνα με το Montel, ο υπουργός δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό France info, πως «αν όλα πάνε καλά, θα φορτώσουμε καύσιμα μέχρι το τέλος Απριλίου μετά τη δημόσια διαβούλευση, στη συνέχεια θα ακολουθήσουν μερικοί μήνες επανεκκίνησης και στη συνέχεια ο αντιδραστήρας θα λειτουργήσει».

«Ελπίζω βεβαίως ότι ο αντιδραστήρας θα λειτουργήσει επιτέλους μετά από 12 χρόνια», συμπλήρωσε σκωπτικά.

Τα σχόλια του Γάλλου υπουργού έρχονται εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών σχετικά με την ικανότητα της κρατικής EDF να θέσει σε λειτουργία τον αντιδραστήρα εγκαίρως λόγω καθυστερήσεων στη φόρτωση καυσίμων, ένα ζωτικό βήμα πριν η μονάδα αρχίσει να παράγει ενέργεια.  

Η συνάντηση με την Αρχή Πυρηνικής Ασφάλειας

Οι αξιωματούχοι της EDF επρόκειτο να συναντηθούν με την αρχή πυρηνικής ασφάλειας της Γαλλίας ASN στις αρχές αυτής της εβδομάδας για να συζητήσουν το χρονοδιάγραμμα για την έναρξη λειτουργίας του πολυαναμενόμενου αντιδραστήρα, ανέφερε το Montel.

Οι συνομιλίες αυτές προγραμματίστηκαν καθώς η ASN ολοκληρώνει την αξιολόγηση της συμμόρφωσης της εταιρείας, η οποία έχει μέχρι στιγμής δεν μπορεί να πραγματοποιήσει τη φόρτωση καυσίμου του αντιδραστήρα της, όπως είχε σχεδιαστεί αρχικά για αυτόν τον μήνα.

Η ASN θα ξεκινήσει σύντομα μια δημόσια διαβούλευση διάρκειας δύο έως τριών εβδομάδων, δήλωσε μια εκπρόσωπος, ενώ στη συνέχεια πρέπει να περιμένει άλλες τρεις ημέρες πριν δώσει έγκριση, κάτι που σημαίνει ότι η φόρτωση καυσίμων δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί πριν από τα μέσα Απριλίου.

«Θα δούμε μέχρι το τέλος Απριλίου ποια θα είναι η απόφαση της ASN», δήλωσε ο υπουργός.

Αξίζει να σημειωθεί πως η έναρξη της λειτουργίας του εν λόγω αντιδραστήρα είναι ήδη 12 χρόνια πίσω από το χρονοδιάγραμμα, με αποτέλεσμα να βρίσκεται αυτή τη στιγμή δισεκατομμύρια ευρώ πάνω από τον προϋπολογισμό.

Η EDF ήλπιζε ότι ο αντιδραστήρας θα παρήγαγε σε δυναμικότητα 25% από τα μέσα του έτους και στη συνέχεια θα ανέβαινε σταδιακά σε πλήρη δυναμικότητα μέχρι το τέλος του έτους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης