Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γαλλία: Υπόσχεση της EDF για άμεση σύνδεση του πυρηνικού αντιδραστήρα

Γαλλία: Υπόσχεση της EDF για άμεση σύνδεση του πυρηνικού αντιδραστήρα

Η ανακοίνωση της γαλλικής πολυεθνικής εταιρείας κοινής ωφέλειας έρχεται σε αντίθεση με τις επιφυλάξεις του Υπουργού Βιομηχανίας και Ενέργειας της χώρας (Montel)

Η EDF (γαλλική πολυεθνική εταιρεία κοινής ωφέλειας που ανήκει στην κυβέρνηση της Γαλλίας) σχεδιάζει να συνδέσει τον αντιδραστήρα πυρηνικής ενέργειας νέας γενιάς στο Φλαμανβίλ με το εθνικό δίκτυο το καλοκαίρι του 2024 (είναι ήδη 12 χρόνια πίσω από το χρονοδιάγραμμα με υπερβάσεις κόστους δισεκατομμυρίων ευρώ), υποδηλώνοντας περαιτέρω μικρή καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα εκκίνησης, όπως ανακοίνωσε αργά την Τετάρτη 27/3 η προαναφερόμενη εταιρεία.

Θυμίζουμε ότι νωρίτερα την ίδια ημέρα, το worldenergynews.gr είχε γράψει για τον «πονοκέφαλο» που προκαλούσε στη Γαλλία το συγκεκριμένο θέμα, μιας και ο Γάλλος Υπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας εξέφρασε την επιφύλαξή του για το αν η EDF θα τηρήσει το χρονοδιάγραμμά της ως προς την έναρξη λειτουργίας του νέου πυρηνικού αντιδραστήρα.

Η EDF είχε αρχικά προγραμματίσει να πραγματοποιήσει αυτό το βασικό βήμα στο πρόγραμμα εκκίνησης τον Μάρτιο.

Η καλοκαιρινή κυκλοφορία συνεπάγεται οποιαδήποτε στιγμή μεταξύ 20 Ιουνίου και 22 Σεπτεμβρίου. Η εταιρεία είχε δηλώσει προηγουμένως ότι ο αντιδραστήρας θα συνδεόταν με το δίκτυο «στα μέσα του 2024».

Η γαλλική αρχή πυρηνικής ασφάλειας (ASN) ξεκίνησε την Τετάρτη μια δημόσια διαβούλευση (το τελικό στάδιο πριν από την έναρξη λειτουργίας του ευρωπαϊκού αντιδραστήρα υπό πίεση) που πρόκειται να ολοκληρωθεί στις 17 Απριλίου.

«Αυτό το νέο στάδιο στη διαδικασία σημαίνει ότι μπορούμε τώρα να προσβλέπουμε στη φόρτωση καυσίμου στον αντιδραστήρα σε λίγες εβδομάδες», ανέφερε η EDF.

 

Τελικό χρονοδιάγραμμα

Από τις 20 Απριλίου (3 ημέρες μετά τη λήξη της διαβούλευσης), ο πυρηνικός φύλακας θα είναι έτοιμος να δώσει στην EDF το «πράσινο φως» για να φορτώσει καύσιμο στον αντιδραστήρα.

Η γαλλική εταιρεία κοινής ωφέλειας θέλει το EPR να φτάσει το 25% της παραγωγικής του ικανότητας μέχρι αυτό το καλοκαίρι και το 100% μέχρι το τέλος του έτους.

Η εταιρεία επιβεβαίωσε ότι ο αντιδραστήρας αναμενόταν να παράγει 14 TWh μέχρι την πρώτη διακοπή λειτουργίας του, που είχε προγραμματιστεί το 2026 για «μερικούς μήνες».

Ο αντιδραστήρας Φλαμανβίλ είναι ήδη 12 χρόνια πίσω από το χρονοδιάγραμμα με υπερβάσεις κόστους δισεκατομμυρίων ευρώ. Ένα άλλο EPR, η μονάδα Okiluoto 3 στη Φινλανδία, αντιμετώπισε μεγάλες καθυστερήσεις και υπερβάσεις κόστους πριν τεθεί σε λειτουργία πέρυσι.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης