Ενέργεια

Tesla: Απογοήτευση από τα αποτελέσματα – Υπόσχεται φθηνά ηλεκτρικά μέχρι το 2025

Tesla: Απογοήτευση από τα αποτελέσματα – Υπόσχεται φθηνά ηλεκτρικά μέχρι το 2025
Τα κέρδη της εταιρείας μειώθηκαν κατά 50%, απογοητεύοντας τους επενδυτές και οδηγώντας σε πτώση των τιμών των μετοχών της
Η Tesla υποσχέθηκε να αρχίσει να πουλάει φθηνότερα ηλεκτρικά μοντέλα το επόμενο έτος, λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη του Reuters ότι η εταιρεία είχε βάλει στο ράφι τα σχέδιά της για ένα ολοκαίνουργιο Tesla που θα κόστιζε μόνο 25.000 δολάρια.

Σύμφωνα με το Oil Price, η είδηση ότι η Tesla απέρριψε την ιδέα του Model 2 ήρθε εν μέσω πτώσης των πωλήσεων και των κερδών και της απόφασης να μειώσει το 1/10 του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της εταιρείας.

Το Reuters σημείωσε επίσης τον αυξημένο ανταγωνισμό από τους Κινέζους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων.

Κατέρρευσαν οι πωλήσεις το α’ τρίμηνο

Οι παραδόσεις της Tesla κατέρρευσαν το πρώτο τρίμηνο, στην πρώτη ετήσια πτώση από την έναρξη της πανδημίας το 2020, χάνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών, σε μια ένδειξη ότι ακόμη και οι μειώσεις τιμών δεν μπόρεσαν να ανατρέψουν τον ολοένα και πιο έντονο ανταγωνισμό στην αγορά EV.

Τα κέρδη της εταιρείας μειώθηκαν κατά 50%, απογοητεύοντας τους επενδυτές και οδηγώντας σε πτώση των τιμών των μετοχών της.

Η Tesla σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το σε βάρος της κλίμα, δήλωσε ότι θα επισπεύσει την ημερομηνία για την κυκλοφορία νέων, χαμηλότερου κόστους ηλεκτρικών μοντέλων, τα οποία θα κυκλοφορήσουν το δεύτερο εξάμηνο του 2025, σύμφωνα με το BBC.

Παρόλα αυτά, δεν είναι λίγες οι φωνές που κάνουν λόγο για κινδύνους από αυτή την αλλαγή σχεδίων, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην επίτευξη μικρότερης μείωσης του κόστους από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

Σε αυτή την περίπτωση, η τιμή των νέων μοντέλων είναι απίθανο να είναι τόσο μικρή όσο τα 25.000 δολάρια που υποσχέθηκε για το Model 2.

Μειωμένη διάθεση για ρίσκα

Η απόφαση του κολοσσού βασίζεται σε μια αισθητά μειωμένη διάθεση για ρίσκο, καθώς η διοίκηση της Tesla πιθανότατα επηρεάστηκε από τα πρόσφατα οικονομικά αποτελέσματα και τον εντεινόμενο ανταγωνισμό με τους Κινέζους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων.

Η απόσυρση του Model 2 και η επιλογή των αυτοκινήτων που θα παράγονται στις υπάρχουσες γραμμές παραγωγής είναι η ασφαλέστερη κίνηση σε αυτούς τους «αβέβαιους καιρούς», σύμφωνα με την εταιρεία.

Η Tesla μειώνει επίσης τις τιμές, όπως κάνουν και πολλοί άλλοι κατασκευαστές EV εν μέσω σημαντικής πτώσης των πωλήσεων σε βασικές αγορές όπως η Ευρώπη, όπου η σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων έχει πλήξει σοβαρά τη ζήτηση για EV.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης