Ενέργεια

Η Ρωσία βλέπει στάσιμες τις εξαγωγές LNG τα επόμενα τέσσερα χρόνια

Η Ρωσία βλέπει στάσιμες τις εξαγωγές LNG τα επόμενα τέσσερα  χρόνια

 Στα δύο από τα τρία σενάρια του υπουργείου Οικονομίας η παραγωγή LNG θα παραμείνει στους 38,6 εκατ. μετρικούς τόνους κάθε χρόνο το 2025-2027

 

Οι εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Ρωσίας θα μπορούσαν να μείνουν στάσιμες τα επόμενα τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με τα δύο λιγότερο ρόδινα από τα τρία σενάρια του υπουργείου Οικονομίας - σημάδι ότι οι δυτικές κυρώσεις ενδέχεται να περιορίζουν τα ενεργειακά σχέδια της Μόσχας.

Σύμφωνα με τα σενάρια «συντηρητικό» και «στρες» του υπουργείου, τα οποία δεν δημοσιοποιήθηκαν, η παραγωγή LNG θα μείνει στάσιμη στους 38,6 εκατομμύρια μετρικούς τόνους κάθε χρόνο το 2025-2027, σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Reuters.

Το βασικό σενάριο, το πιο αισιόδοξο, εκτιμά αύξηση στους 56,6 εκατομμύρια τόνους το 2027 από 33,3 εκατομμύρια το 2023.
Η Ρωσία λέει ότι θέλει να εξασφαλίσει το 20% της παγκόσμιας αγοράς LNG έως το 2030-2035, σε σύγκριση με περίπου 8% επί του παρόντος, χάρη στα νέα εργοστάσια που βρίσκονται κυρίως στην Αρκτική.

Εμπόδιο οι κυρώσεις

Ωστόσο, οι δυτικές κυρώσεις παρουσιάζουν εμπόδια, κυρίως σε ένα νέο έργο LNG 2 της Αρκτικής που δεν έχει ακόμη εξάγει φορτίο μετά την δοκιμαστική έναρξη της παραγωγής τον Δεκέμβριο.Το έργο πρόκειται να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα τέτοια εργοστάσια της Ρωσίας με τελική ετήσια παραγωγή 19,8 εκατομμυρίων μετρικών τόνων LNG και 1,6 εκατομμυρίων τόνων σταθερού συμπυκνώματος αερίου από τρεις μονάδες παραγωγής ή τρένα.
Πηγές ανέφεραν ότι η μετατροπή του μεθανίου σε υγρό στους μείον 163 βαθμούς Κελσίου (μείον 261 Φαρενάιτ) έχει πλέον ανασταλεί στο εργοστάσιο.


Ο ενεργειακός γίγαντας Gazprom που ελέγχεται από το Κρεμλίνο καθυστέρησε επίσης την έναρξη λειτουργίας ενός τεράστιου συγκροτήματος φυσικού αερίου στο λιμάνι Ust-Luga της Βαλτικής μετά την απόσυρση δυτικών εταιρειών όπως η Linde μετά την έναρξη της σύγκρουσης της Ρωσίας με την Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Η Ρωσία διαθέτει επί του παρόντος δύο μεγάλης κλίμακας εργοστάσια LNG: το Yamal LNG υπό τη Novatek, το οποίο παρήγαγε περίπου 20 εκατομμύρια τόνους πέρυσι και το Sakhalin-2 της Gazprom, με παραγωγή άνω των 10 εκατομμυρίων τόνων πέρυσι.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης