Τελευταία Νέα

Ενεργειακή αυτονομία στη Σαντορίνη υπόσχεται η ΔΕΗ Ανανεώσιμες μέσω αξιοποίησης του γεωθερμικού δυναμικού της

Ενεργειακή αυτονομία στη Σαντορίνη υπόσχεται η ΔΕΗ Ανανεώσιμες μέσω αξιοποίησης του γεωθερμικού δυναμικού της
Εκτός της ηλεκτροπαραγωγής, η γεωθερμία θα χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη και λειτουργία θερμών λουτρών – SPA, γεγονός που θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην τουριστική ανάπτυξη του νησιού και θα συμβάλει στην επιμήκυνση της τουριστικής του περιόδου
Την έναρξη του προγράμματος για την αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού της νήσου και την διαχείριση αστικών αποβλήτων θα παρουσιάσουν την προσεχή Δευτέρα 15/1 στη Σαντορίνη, ο δήμαρχος της Θήρας κ. Αναστάσιος-Νικόλαος Ζώρζος και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Ηλίας Μοναχολιάς, στο πλαίσιο σχετικού μνημονίου που υπέγραψαν τον περασμένο Νοέμβριο.
Σύμφωνα με αυτό, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα αναλάβει να εξετάσει τη δυνατότητα ανάπτυξης γεωθερμίας στο νησί για ηλεκτροπαραγωγή, θέρμανση, ψύξη, αφαλάτωση θαλασσινού νερού και χρήση για θερμά λουτρά - SPA.
Η ανάπτυξη γεωθερμοηλεκτρικού σταθμού παραγωγής με αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού, έχει ως στόχο την κάλυψη των σημερινών και μελλοντικών αναγκών του νησιού, ακόμα και σε περίοδο αιχμής, εξασφαλίζοντας την ενεργειακή αυτονομία και σταθερότητα του δικτύου του νησιού.
Με τη χρήση γεωθερμικής ενέργειας θα επιλυθεί οριστικά το ζήτημα παροχής υψηλής ποιότητας πόσιμου νερού σε κατοίκους και επισκέπτες.
Επιπλέον, μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες ψύξης – θέρμανσης για ξενοδοχεία και οι ανάγκες άρδευσης με τη μέθοδο της αφαλάτωσης, δίνοντας δυνατότητες ανάπτυξης και του αγροτικού τομέα.

Νέες θέσεις εργασίας

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη φάση της κατασκευής του έργου, όσο και κατά τη λειτουργία των εγκαταστάσεων, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας που θα καλυφθούν κυρίως από τους κατοίκους του νησιού.
Τα παραγόμενα γεωθερμικά ρευστά μπορούν να υποστηρίξουν την ανάπτυξη και λειτουργία θερμών λουτρών (SPA), γεγονός που θα δώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στην τουριστική ανάπτυξη, αλλά και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου σε έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως, όπως είναι η Σαντορίνη.
Η ανάπτυξη των γεωθερμικών πεδίων θα γίνει σύμφωνα με την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, σταδιακά και σε πλήρη συμπόρευση με τον Δήμο Θήρας και την τοπική κοινωνία.
Ταυτόχρονα, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα συμβάλει στη μελέτη και διαχείριση των αστικών αποβλήτων της περιοχής, καθώς και στην ανάπτυξη και κατασκευή μονάδας αξιοποίησής τους με το βέλτιστο περιβαλλοντικά και οικονομικά σύστημα διαχείρισης που θα αποβλέπει στην παραγωγή ενέργειας.
Έτσι, όχι μόνο θα αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα διάθεσης των αστικών αποβλήτων, αλλά και θα αναδειχθεί η Σαντορίνη ως πρότυπο νησί που εκμεταλλεύεται τα απόβλητα, αντί να τα διαθέτει, εκτός πλαισίων Εθνικής και Ευρωπαϊκής πολιτικής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης