Τελευταία Νέα

Το ελληνικό σχέδιο για τα «έξυπνα» νησιά του Αιγαίου παρουσιάζουν στο Παρίσι ΡΑΕ και ΔΕΔΔΗΕ

Το ελληνικό σχέδιο για τα «έξυπνα» νησιά του Αιγαίου παρουσιάζουν στο Παρίσι ΡΑΕ και ΔΕΔΔΗΕ
Η παρουσίαση θα γίνει στο πλαίσιο συνεδρίου για την καθαρή ενέργεια στα ευρωπαϊκά νησιά που πραγματοποιείται σήμερα (6/3) στη γαλλική πρωτεύουσα
Στους επικείμενους διαγωνισμούς για τα δύο «έξυπνα» νησιά του Αιγαίου θα αναφερθούν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΔΕΔΔΗΕ κ. Νίκος Χατζηαργυρίου και το μέλος της ΡΑΕ κ. Νεκταρία Καρακατσάνη, οι οποίοι θα δώσουν το παρών στο συνέδριο για την καθαρή ενέργεια στα ευρωπαϊκά νησιά, που διοργανώνει σήμερα (6/3) στο Παρίσι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Γαλλίας.  
Σκοπός του συνεδρίου είναι να προσεγγίσει την ενεργειακή μετάβαση των νησιών από ρυθμιστική σκοπιά, διερευνώντας τα ποικίλα μοντέλα που εφαρμόζονται σε διαφορετικές νησιωτικές περιοχές της Ευρώπης.
Στην πρώτη θεματική ενότητα, με θέμα τις ιδιαίτερες παραμέτρους που δημιουργεί η νησιωτικότητα, θα τοποθετηθεί ο Dominique Ristori, Γενικός Διευθυντής Ενέργειας της Κομισιόν.
Τέτοιες παράμετροι έχουν να κάνουν με τα μοτίβα κατανάλωσης, τα δημογραφικά και τα κοινωνιολογικά τους χαρακτηριστικά, καθώς και το επίπεδο της πολιτικής ανεξαρτησίας.
Για το ίδιο θέμα θα μιλήσει και η  Nathalie Loiseau, γαλλίδα υπουργός αρμόδια για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις.
Ο πρόεδρος του ΔΕΔΔΗΕ θα πάρει μέρος στο πάνελ για τις προκλήσεις της ενεργειακής μετάβασης των νησιών, τοποθετούμενος στα ζητήματα που εγείρονται για τη μετάβαση από τη σκοπιά των ρυθμιστών, των κυβερνήσεων και των διαχειριστών.
Από την άλλη μεριά η εκπρόσωπος θα αναφερθεί σε θέματα ενεργειακού κόστους, παραγωγής και λειτουργίας των δικτύων, παίρνοντας μέρος στο πάνελ με θέμα τον ρόλο των διαχειριστών στην ενεργειακή μετάβαση.
Επίσης, μαζί με τον γενικό γραμματέα του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών Sebastien Lecornu και τον πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχή Ενέργειας της Γαλλίας Jean-François Carenco, θα συνοψίσει τα συμπεράσματα του συνεδρίου.

Προετοιμασία διαγωνισμών

Η αναφορά στα «έξυπνα» νησιά του Αιγαίου αναμένεται να περιλαμβάνει τη ρυθμιστική και τεχνική σχεδίαση της προετοιμασίας των διαγωνιστικών διαδικασιών, οι οποίες προγραμματίζεται να ξεκινήσουν εντός της χρονιάς.
Παράλληλα, στις ομιλίες τους οι εκπρόσωποι των δύο φορέων θα παρουσιάσουν συνοπτικά τις παραμέτρους λειτουργίας των 32 αυτόνομων ηλεκτρικών συστημάτων, που ηλεκτροδοτούν τα νησιά του Αιγαίου, τις υποδομές λειτουργίας τους και το κόστος, όπως επίσης και τους περιορισμούς που θέτουν στη διείσδυση των ΑΠΕ.
Επίσης, θα γίνει μνεία στις προοπτικές που προσφέρουν για μεγαλύτερη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών μέσω υβριδικών μονάδων, καθώς και στη σχεδίαση του μηχανισμού λειτουργικής υποστήριξης τέτοιων μονάδων.
Τέλος, θα παρουσιαστούν τα σχέδια διασύνδεσης περαιτέρω νησιών του Αιγαίου, με βάση τα πορίσματα της επιτροπής που είχε συστήσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας το Δεκέμβριο του 2015.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης