Φωτοβολταϊκά και αντλησιοταμίευση οι προτεραιότητες της ΔΕΗ για τις ΑΠΕ με στόχο τα 500 MW - Συζητήσεις με την Τέρνα

Φωτοβολταϊκά και αντλησιοταμίευση οι προτεραιότητες της ΔΕΗ για τις ΑΠΕ με στόχο τα 500 MW - Συζητήσεις με την Τέρνα

Έμφαση μέχρι το 2022 στην ολοκλήρωσή τους

Με την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων και επενδύσεις στην αντλησιοταμίευση σχεδιάζει η ΔΕΗ να δεκαπενταπλασιάσει την  παραγωγή της σε ανανεώσιμη ενέργεια φθάνοντας σε εγκατεστημένη ισχύ 500 MW έως το 2022.
Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης από το βήμα της ΔΕΘ, ανακοινώνοντας επίσης ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και άλλους Ομίλους για την ανάπτυξη έργων αντλησιοταμίευσης στην Κρήτη εκμεταλλευόμενοι υφιστάμενες λίμνες όπως η τεχνητή λίμνη των Ποταμών στο Αμάρι.
Ο κ. Παναγιωτάκης ανακοίνωσε επίσης ότι μετά από 11 χρόνια καθυστερήσεων και προβλημάτων θα ολοκληρωθεί το Υβριδικό της Ικαρίας, το οποίο θεωρείται ένα εμβληματικό έργο καθώς έχει ισχύ 5 MW και περιλαμβάνει αντλησιοταμίευση, αιολικό και υδροηλεκτρικό.Μάλιστα σημείωσε ότι το συγκεκριμένο έργο θα δώσει τη δυνατότητα προβολής της χώρας στο εξωτερικό, αλλά θα αποτελέσει για τη ΔΕΗ βάση αξιολόγησης αυτής την μορφή ηλεκτρικής ενέργειας, που είναι μια από τις πιο ολοκληρωμένες ΑΠΕ, αφού προσφέρει ενέργεια βάσης.

Αδικαιολόγητες οι αντιδράσεις

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΔΕΗ η αντλησιοταμίευση, οι ταμιευτήρες και τα υβριδικά έργα μπορούν να παράσχουν ενέργεια βάσης και γι' αυτό πρέπει οι άμεσα εμπλεκόμενοι να εργαστούν πάρα πολύ συστηματικά προκειμένου να διαφωτίσουν τις τοπικές κοινωνίες.
Κάποιες από αυτές έχουν αδικαιολόγητες αντιδράσεις.
Σε ότι αφορά τα φωτοβολταϊκά ο κ. Παναγιωτάκης, αν και παραδέχθηκε ότι η ΔΕΗ έχει καθυστερήσει, τόνισε ότι διαθέτει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα αφού διαθέτει εδάφη από τα ορυχεία, όπου μπορεί να αναπτύξει την ηλιακή ενέργεια, της οποίας το κόστος μειώνεται ραγδαία.
Υπενθύμισε, τέλος, ότι στην πρόσφατη δημοπρασία της ΡΑΕ οι τιμές που προσφέρθηκαν ήταν κάτω από την οριακή τιμή του συστήματος - κοντά στα 63 ευρώ - και όπως είπε, με αυτές τις τιμές η επένδυση είναι κερδοφόρα.
«Άρα είναι πρόκληση και ευκαιρία για τη ΔΕΗ η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών» κατέληξε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης