Ανησυχία για έργα υποδομής ΑΠΕ σε φτωχές και υποβαθμισμένες περιοχές

Ανησυχία για έργα υποδομής ΑΠΕ σε φτωχές και υποβαθμισμένες περιοχές

Ενδέχεται να ωφελήσουν τις μειονεκτούσες κοινότητες σε διάφορους 7 τομείς - Η «περιοδεία οικονομικών ευκαιριών» της Καμάλα Χάρις για έργο 158 εκατ. δολ. και τα φιλόδοξα σχέδια του Μπάιντεν  

Με τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, οι οικονομικά μειονεκτούσες κοινότητες ανησυχούν ότι και πάλι αυτές θα είναι ο τόπος για μεγάλα έργα υποδομής.

Η ανησυχία αυτή είναι δικαιολογημένη, σύμφωνα με μια μελέτη του 2024 από την Ένωση Ανησυχούντων Επιστημόνων.

 

Αυτή η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι περισσότερο από το 80% των υφιστάμενων ενεργειακών υποδομών των ΗΠΑ βρίσκεται σε γειτονιές με χαμηλό εισόδημα και μεγάλο ποσοστό «έγχρωμων» ανθρώπων.

Τέτοια νοικοκυριά ξοδεύουν περίπου το 8% του εισοδήματός τους στην ενέργεια.

 

Οι εταίροι έχουν δεσμεύσει 335 εκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσουν 155.000 νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος να αποκτήσουν πρόσβαση σε οφέλη ενεργειακής απόδοσης και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συλλέγοντας πόρους και διδάγματα από το CELICA Toolkit.

Στο παιχνίδι... μπαίνουν ακόμη τα σχέδια του Μπάιντεν και της Καμάλα Χάρις.

Οι γειτονιές της περιβαλλοντικής δικαιοσύνης είναι φτωχές

Οι γειτονιές της περιβαλλοντικής δικαιοσύνης απαρτίζονται χαμηλοεισοδηματίες και υψηλό ποσοστό «έγχρωμων» ανθρώπων.

Ο υποσταθμός East Eagle στην Ανατολική Βοστώνη της Μασαχουσέτης (έργο από το βοηθητικό πρόγραμμα Eversource), βρίσκεται υπό κατασκευή μετά από χρόνια αντιδράσεων των κατοίκων της περιοχής.

Αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2025.

Σύμφωνα με το Eversource, ο σχεδιασμός του υποσταθμού υπερβαίνει τα τοπικά και ομοσπονδιακά πρότυπα ανύψωσης πλημμύρας.

Θα κατασκευαστεί έτσι ώστε να αντέχει σε πλημμύρες 500 ετών και να λαμβάνει υπόψιν την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

 

Επενδύσεις καθαρής ενέργειας σε μειονεκτούσες κοινότητες

Οι κοινότητες περιβαλλοντικής δικαιοσύνης ιστορικά βρίσκονται κοντά σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα ή αερίου που εκτοξεύουν ατμοσφαιρικούς ρύπους (διοξείδιο του θείου, οξείδια του αζώτου, σωματίδια και τοξικές εκπομπές όπως ο υδράργυρος) που μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας.

Για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έθεσε ως στόχο το 40% των συνολικών πλεονεκτημάτων ορισμένων ομοσπονδιακών κλίματος, καθαρής ενέργειας, οικονομικά προσιτής και βιώσιμης στέγασης και άλλων επενδύσεων σε μειονεκτούσες κοινότητες που περιθωριοποιούνται από υποεπενδύσεις και επιβαρύνεται υπερβολικά από τη ρύπανση.

Η Πρωτοβουλία «Δικαιοσύνη 40» περιλαμβάνει επενδύσεις που μπορούν να ωφελήσουν τις μειονεκτούσες κοινότητες σε έναν ή περισσότερους από τους ακόλουθους 7 τομείς:

Α) κλιματική αλλαγή,

Β) καθαρή ενέργεια και ενεργειακή απόδοση,

Γ) καθαρή διέλευση,

Δ) προσιτή και βιώσιμη στέγαση,

Ε) κατάρτιση και ανάπτυξη εργατικού δυναμικού,

ΣΤ) αποκατάσταση και μείωση της ρύπανσης και

Ζ) την ανάπτυξη κρίσιμων υποδομών καθαρού νερού και λυμάτων.

 

Η «περιοδεία οικονομικών ευκαιριών» της Καμάλα Χάρις  

Η Heather Cox Richardson έγραψε στο Substack της αυτή την εβδομάδα για τις προσπάθειες επέκτασης των οικονομικών ευκαιριών σε γειτονιές που έχουν υποστεί το βάρος των προηγούμενων έργων υποδομής.

Περιέγραψε ότι προς τιμήν της Εθνικής Εβδομάδας Μικρών Επιχειρήσεων, η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις ξεκίνησε μια «περιοδεία οικονομικών ευκαιριών» στην Ατλάντα, όπου τόνισε την επένδυση 158 εκατομμυρίων δολαρίων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στο «The Stitch» (έργο για την επανασύνδεση του κέντρου με την Ατλάντα).

Καμάλα_Χάρις.jpg

Αυτό το έργο είναι μια αρχική προσπάθεια επανασύνδεσης των κοινοτήτων που αποκόπηκαν από την κατασκευή αυτοκινητόδρομων. Επίσης τότε μειώθηκαν οι θέσεις εργασίας, οι γειτονιές (πληττόμενες από ρύπανση) έγιναν μειονοτικές ή φτωχές και έφυγαν οι επιχειρήσεις.

Η διοίκηση λέει ότι έργα όπως το The Stitch θα προωθήσουν την οικονομική ανάπτυξη σε γειτονιές που έχουν επωμιστεί το βάρος των προηγούμενων έργων υποδομής.

 

Ο Μπάιντεν και η πραγματοποίηση φιλόδοξων σχεδίων

Τις τελευταίες εβδομάδες, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ανακοινώσει μια σταθερή ροή τελικών κανόνων για την υλοποίηση ορισμένων από τα πιο φιλόδοξα σχέδιά της, όπως η ενθάρρυνση της υιοθέτησης ηλεκτρικών οχημάτων και η προστασία των δημόσιων εκτάσεων για διατήρηση.

Μπάιντεν_2_1.jpeg

Τις επόμενες ημέρες, οι υπηρεσίες θα προωθήσουν άλλους βασικούς κανονισμούς, που προορίζονται να βοηθήσουν στην υλοποίηση του στόχου της κυβέρνησης για απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές της οικονομίας των ΗΠΑ έως το 2050.

 

Περιοχές με μεγάλες δυνατότητες για φωτοβολταϊκά

Τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος υφίστανται δυσανάλογη ενεργειακή επιβάρυνση (το ποσοστό του ακαθάριστου εισοδήματος των νοικοκυριών που δαπανάται για το ενεργειακό κόστος).

Μια μελέτη του 2022 στο περιοδικό, Renewable Energy Focus σκιαγραφεί πώς οι κομητείες που βρίσκονται πιο κοντά στην κυκλοφορία και τα TSDF, όπως και εκείνες με υψηλότερες συγκεντρώσεις ρύπων ντίζελ τείνουν να έχουν υψηλότερες δυνατότητες για την ανάπτυξη εμπορικών και οικιστικών φωτοβολταϊκών στεγών.

Οι κομητείες με υψηλότερες συγκεντρώσεις όζοντος τείνουν να έχουν υψηλότερο δυναμικό ανάπτυξης φωτοβολταϊκών ηλεκτρικών φωτοβολταϊκών και χερσαίων αιολικών, επιπλέον του ότι έχουν σχετικά χαμηλότερο κόστος εμπορικές και οικιακές ευκαιρίες φωτοβολταϊκών.

Τέλος, οι κομητείες με υψηλότερο αναπνευστικό κίνδυνο λόγω ατμοσφαιρικών τοξικών ουσιών τείνουν να έχουν σχετικά χαμηλότερο κόστος γεωθερμικές ευκαιρίες.

Σε ολόκληρο το Ρόουντ Άιλαντ, ομάδες φυτεύουν δέντρα, μετατρέπουν χώρους στάθμευσης σε κοινοτικούς κήπους, προσφέρουν κέντρα ψύξης και υποστηρίζουν τη δικαιοσύνη κοινής ωφέλειας, ώστε όλοι να έχουν κλιματισμό και τρεχούμενο νερό κατά τη διάρκεια των κυμάτων καύσωνα. Οι προσπάθειές τους συχνά επικεντρώνονται στις πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές του κράτους.

Μια άλλη δυνατότητα είναι ο Επιταχυντής Καθαρής Ενέργειας για Κοινότητες Χαμηλού Εισοδήματος (CELICA), ένα ομοσπονδιακό πρόγραμμα των ΗΠΑ που στοχεύει στη μείωση των λογαριασμών ενέργειας για κοινότητες χαμηλού εισοδήματος μέσω μιας εθελοντικής συνεργασίας μεταξύ DOE και πολιτειών/τοπικών κυβερνήσεων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης