Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Tα μερίδα της αγοράς τον Απρίλιο - Κερδισμένος ο Μυτιληναίος, ανθεκτική η ΔΕΗ, ψηλά ο ΗΡΩΝ

Tα μερίδα της αγοράς τον Απρίλιο - Κερδισμένος ο Μυτιληναίος, ανθεκτική η ΔΕΗ, ψηλά ο ΗΡΩΝ
Στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής του Μαρτίου, το μερίδιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) ήταν στο 48,85%

Εδραιώνεται η "αλλαγή φρουράς" στην Υψηλή Τάση με τη Μυτιληναίος να διατηρεί για τρίτο μήνα την πρωτοκαθεδρία με ποσοστό 35% έναντι 29,4% της ΔΕΗ. Σύμφωνα με τα μερίδια εκπροσώπων φορτίου στην Υψηλή Τάση που καταγράφονται στο νεότερο δελτίο ενέργειας του ΑΔΜΗΕ (Απρίλιος 2024), που εκδόθηκε την Παρασκευή, ακολουθούν με ποσοστό 24,6% η «Ήρων» και με 8,9% η Elpedison.

Η ανακατάταξη των μεριδίων στην Υψηλή Τάση ξεκίνησε στην αρχή του έτους όταν η κατανάλωση της "Αλουμίνιον" του Ομίλου Μυτιληναίος πέρασε από τη ΔΕΗ στην Protergia.
Γενικότερα, το μερίδιο της ΔΕΗ τον Μάρτιο υποχώρησε κατά 4,86% στη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου. Ειδικότερα, τον Μάρτιο ήταν στο 50,76%, από 51,23% τον Φεβρουάριο, 52,77% τον Ιανουάριο και από 55,62% τον Δεκέμβριο 2023.

Τα μερίδια εκπροσώπησης φορτίου

Αντιθέτως, τα συνολικά μερίδια εκπροσώπησης φορτίου της Μυτιληναίος εμφανίζονται αυξημένα το τελευταίο τρίμηνο με το ποσοστό της επί του συνόλου της αγοράς, να φτάνει το 15,59% τον Μάρτιο (καθώς συμπεριλαμβάνεται πλέον και το ποσοστό της Watt & Volt), από 9,19% τον Φεβρουάριο. Επίσης, στους κερδισμένους είναι και η "Ήρων" που τον Μάρτιο κατείχε μερίδιο 12,03% από 10,76% τον Φεβρουάριο. Στους υπόλοιπους ιδιώτες προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας τα μερίδια κατατάσσονται ως εξής: 5,8% η Elpedison (από 5,93% τον Φεβρουάριο), 5,31% (από 5,44% τον προηγούμενη μήνα) η NRG, 3,33% (από 3,36% τον Φεβρουάριο) το Φυσικό Αέριο, 2,5% (από 2,6%) η Ζενίθ, 1,8% (από 2,6%) η Volterra, 1,22% η Volton και 1,61% συνολικά οι υπόλοιποι πάροχοι.

Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι, οι αριθμοί καταδεικνύουν τα όσα είχε αναφέρει προ ημερών και ο γενικός διευθυντής της Φυσικό Αέριο και επικεφαλής της ΕΣΠΕΝ κ. Γιάννης Μητρόπουλος, ο οποίος μιλώντας σε δημοσιογράφος είχε επισημάνει ότι, από τις αρχές του έτους η συχνότητα αλλαγής προμηθευτή παραμένει περιορισμένη, πράγμα που δείχνει ότι η αγορά δεν ανοίγει γρήγορα, παρά τις πιέσεις, με τη ΔΕΗ να παραμένει ο κυρίαρχος παίκτης με μεγάλη διαφορά από όλους τους υπόλοιπους παρόχους και να μην έχει χάσει παρά μόνο 32.326 πελάτες το 2023.

Η μέση τάση

Όσο για τη Μέση Τάση, σύμφωνα με το τελευταίο δελτίου του ΑΔΜΗΕ, και εκεί τα ποσοστά παραμένουν σταθερά και τον Μάρτιο με πρώτη μα κατατάσσεται η ΔΕΗ με 33,7%, δεύτερη η Μυτιληναίος με 17,6% και τρίτη η "Ήρων" με 17,4%. Η συνολική ζήτηση αυξήθηκε κατά 2,93 % σε σχέση με έναν χρόνο πριν, δηλαδή τον Μάρτιο του 2023. Ανοδικά κινήθηκε επίσης και η συνολική παραγωγή, η οποία αυξήθηκε κατά 10,05% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα έναν χρόνο πριν.

Όσο για το μίγμα ηλεκτροπαραγωγής του Μαρτίου, το μερίδιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) ήταν στο 48,85%, ενώ η παραγωγή των υδροηλεκτρικών έφτασε στο 6,98%, με την πράσινη ηλεκτροπαραγωγή να φτάνει συνολικά το 55,83%. Αντίθετα η θερμική παραγωγή έφτασε στο 44,16%.Στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από μονάδες ΑΠΕ περιλαμβάνονται:

  • παραγωγή στο σημείο έγχυσης στο Σύστημα από μονάδες ΑΠΕ που συνδέονται απευθείας σε Υ/Σ Συστήματος
  • παραγωγή από Κατανεμόμενες Μονάδες ΣΗΘΥΑ που έχει χαρακτηριστεί Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης.
  • εκτίμηση της παραγωγής στο Δίκτυο (η παραγωγή στο Δίκτυο προκύπτει από πιστοποιημένες μετρήσεις για την Μέση Τάση και μετρήσεις και εκτιμήσεις για την Χαμηλή Τάση).
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης