Ενέργεια

Στα κινητά των καταναλωτών ποντάρει ο ΔΕΔΔΗΕ για τις μηναίες καταμετρήσεις

Στα κινητά των καταναλωτών ποντάρει ο ΔΕΔΔΗΕ για τις μηναίες καταμετρήσεις

 Τι προβλέπει η εισήγηση του Διαχειριστή που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση η ΡΑΑΕΥ ως τη Δευτέρα 27 Μαΐου

 

Με τη συγκέντρωση των κινητών τηλεφώνων όλων των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας θα επιχειρήσει ο ΔΕΔΔΗΕ να ανταποκριθεί σε ένα από τα κύρια ζητούμενα της απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρισμού δηλαδή τη μετάβαση στη μηναία από την τετραμηνίαια καταμέτρηση.

Ελλείψει έξυπνων μετρητών, οι οποίοι δεν αναμένεται να αντικαταστήσουν τους υφιστάμενους αναλογικούς μετρητές πριν το 2030, και προκειμένου να περιορίσει το κόστος που συνεπάγεται η μηνιαία καταμέτρηση ο ΔΕΔΔΗΕ, ζητεί να του δοθούν από το σύνολο των προμηθευτών τα κινητά τηλέφωνα των καταναλωτών που εκπροσωπούν ώστε να έχει τη δυνατότητα επικοινωνίας μαζί τους.
Αυτό τουλάχιστον αναφέρει σε εισήγηση του προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για την τροποποίηση του «Εγχειριδίου Μετρητών και Μετρήσεων». Πρόκειται για μια εισήγηση του Διαχειριστή που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση η ΡΑΑΕΥ ως τη Δευτέρα 27 Μαΐου και όπως αναφέρεται σε αυτή, στόχος είναι η αλλαγή συχνότητας της διενέργειας των καταμετρήσεων σε μηνιαίες από τετραμηνιαίες που ισχύουν σήμερα για την πλειονότητα των καταναλωτών.

Μηνιαία τιμολόγια

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι μηνιαίες καταμετρήσεις είναι αναγκαίες στο νέο τοπίο που έχει διαμορφωθεί στην αγορά αφού πλέον τα τιμολόγια αλλάζουν σε μηναία βάση. Οι διαφορές στις τιμές τόσο μεταξύ των προμηθευτών όσο και από μήνα σε μήνα, είναι λίγα μόνο λεπτά του ευρώ και βεβαίως ο καταναλωτής δεν έχει τη δυνατότητα να επιλέξει προμηθευτή όταν η κατανάλωση ορίζεται κατά προσέγγιση και με βάση ιστορικά και όχι πραγματικά στοιχεία.

Εν όψει των αλλαγών αυτών ο ΔΕΔΔΗΕ δεσμεύτηκε στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ να αρχίσει τις μηνιαίες καταμετρήσεις από τον Απρίλιο κάτι το οποίο βεβαίως και δεν κατέστη εφικτό. Πλέον έχει τεθεί ως ορόσημο ο Ιούνιος αλλά όλα δείχνουν πως και πάλι δεν θα είναι σε θέση να κάνει μηνιαίες καταμετρήσεις από τον επόμενο μήνα. Έτσι πλέον φαίνεται ότι ο στόχος έχει μετατεθεί για τον Σεπτέμβριο και βλέπουμε…

Τα μηνύματα του ΔΕΔΔΗΕ

Πάντως ήδη από τον Απρίλιο ο ΔΕΔΔΗΕ στέλνει σε καταναλωτές των οποίων διαθέτει τα κινητά τηλέφωνα, μηνύματα στα οποία αναφέρει: «Αγαπητέ πελάτη, διαπιστώθηκε αδυναμία λήψης ένδειξης. Μπορείτε να την καταχωρήσετε εδώ». Ακολουθεί μια ηλεκτρονική διεύθυνση του Διαχειριστή ο οποίος στην πραγματικότητα ζητεί από τον καταναλωτή να καταχωρήσει την ένδειξη κάνοντας μια δουλειά για την οποία έχει ήδη πληρώσει μέσω των τελών χρήσης δικτύου. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι τα μηνύματα αποστέλλονται αδιακρίτως του εάν έχει γίνει ήδη καταμέτρηση, ή του εάν υπάρχει πρόσβαση στο μετρητή.

Στην εισήγηση του προς τη ΡΑΑΕΥ ο ΔΕΔΔΗΕ αναφέρει ότι «η δρομολογούμενη μηνιαία καταμέτρηση και ο διαρκής μείζον στόχος της βελτιστοποίησης της εξυπηρέτησης των καταναλωτών δημιουργεί την ανάγκη διασφάλισης της γνώσης του Διαχειριστή του κινητού τηλεφώνου του εκάστοτε συμβεβλημένου χρήστη παροχής ηλεκτρικής ενέργειας».

Στο πλαίσιο αυτό ζητεί από τη ΡΑΑΕΥ το νέο Εγχειρίδιο Μετρητών και Μετρήσεων να προβλέπει στη διαδικασία δηλώσεων (με έμφαση στις δηλώσεις εκπροσώπησης και παύσης εκπροσώπησης) των προμηθευτών τη ρητή υποχρέωση του εκάστοτε προμηθευτή να δηλώνει στον ΔΕΔΔΗΕ τουλάχιστον έναν αριθμό κινητού τηλεφώνου του συμβεβλημένου πελάτη.
Όσο δε για τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων του κάθε καταναλωτή δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλεψη όπως επίσης δεν υπάρχει η παραμικρή πρόβλεψη για το 1,5 εκατομμύρια μετρητές που είναι αγνώστων κατόχων χωρίς πραγματικό όνομα και ΑΦΜ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης