Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σε σημείο καμπής η Σαουδική Αραβία - Τι έδειξαν τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου της Aramco

Σε σημείο καμπής η Σαουδική Αραβία - Τι έδειξαν τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου της Aramco

 

Ακύρωσε το σχέδιό της να επεκτείνει τη μέγιστη παραγωγική της ικανότητα από 12 σε 13 εκατομμύρια bpd.

 

Η μόνη πραγματική δύναμη που έχει η Σαουδική Αραβία στον κόσμο προέρχεται από τον πετρελαϊκό της τομέα. Όσο μεγαλύτερη φαίνεται να είναι η παραγωγή του, τόσο περισσότερο λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από χώρες που διαφορετικά δεν θα είχαν καμία σχέση με αυτό.

Δεδομένου αυτού, είναι σαφές εδώ και πολλά χρόνια ότι μια πιο προσεκτική ματιά στις δυνατότητες παραγωγής αργού πετρελαίου του Βασιλείου και τα στοιχεία των αποθεμάτων του δείχνουν ξεκάθαρα ότι είναι πολύ χαμηλότερα από ό,τι έχει ανακοινώσει η Σαουδική Αραβία σύμφωνα με άρθρο του Simon Watkins στο OilPrice.

Η δημοσιοποίηση της περασμένης εβδομάδας των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου 2024 της Saudi Aramco υπογραμμίζει ξανά το κρίσιμο σημείο στο οποίο βρίσκεται, με μια προφανή διχοτόμηση μεταξύ μιας αξιοσημείωτης αύξησης των κεφαλαιουχικών δαπανών κατά τη διάρκεια του τριμήνου, αφενός, και της οδηγίας του Ιανουαρίου από το Υπουργείο Ενέργειας προς την εταιρεία να ακυρώσει προγραμματισμένη αύξηση 1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) της παραγωγικής ικανότητας πετρελαίου.
Επομένως, το ερώτημα είναι: εάν τα χρήματα υπάρχουν για άλλες κεφαλαιουχικές δαπάνες, γιατί δεν υπάρχουν για την επέκταση της παραγωγικής ικανότητας; Μήπως επειδή η Σαουδική Αραβία γνωρίζει ότι δεν μπορεί να αυξήσει περαιτέρω την ικανότητα παραγωγής αργού πετρελαίου; Ή μήπως επειδή το Βασίλειο απλά δεν έχει την πολυτέλεια να αυξήσει την παραγωγική ικανότητα και τις δαπάνες για άλλα πράγματα; Στην πραγματικότητα, είναι και τα δύο.

Παραγωγή

Σύμφωνα με τη Σαουδική Αραβία, έχει μέγιστη βιώσιμη ικανότητα (MSC) για παραγωγή αργού πετρελαίου αυτή τη στιγμή 12 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd). Ωστόσο, το γεγονός είναι ότι η Σαουδική Αραβία παρήγαγε κατά μέσο όρο 8,267 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) αργού πετρελαίου από το 1973 έως την 1η Μαΐου 2024, σύμφωνα με στοιχεία του ίδιου του ΟΠΕΚ. Σε ολόκληρη την ιστορία της, κατάφερε να παράγει 12 εκατομμύρια bpd μόνο σε μία περίπτωση –τον Απρίλιο του 2020– μετά την οποία κατέβηκε αμέσως στα 8,49 εκατομμύρια bpd. Αυτός ο μήνας σηματοδότησε την αρχή του πολύ σύντομου Τρίτου Πόλεμου των Τιμών του Πετρελαίου, στο οποίο η Σαουδική Αραβία επιδίωξε για άλλη μια φορά να καθυστερήσει την πρόοδο στον τομέα του σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ που είναι άμεση απειλή για την οικονομική της ευημερία στο μέλλον.

Ωστόσο, ακόμη και αυτή η πολύ προσωρινή άνοδος στα 12 εκατομμύρια bpd δεν ήταν αυτό που φαινόταν, σύμφωνα με μια ανώτερη πηγή στο συγκρότημα ενεργειακής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) που είχε μιλήσει αποκλειστικά από το OilPrice.com εκείνη την εποχή. «Οι Σαουδάραβες χρησιμοποιούν σκόπιμα δυσνόητη γλώσσα για τον πετρελαϊκό τους τομέα, μιλώντας για «ικανότητα» και «παροχή στην αγορά» παρά για «ικανότητα» ή «παραγωγή» – και αυτά δεν είναι καθόλου τα ίδια πράγματα», είπε. Πράγματι δεν είναι. Η πραγματική έννοια της «παραγωγής» και της «ικανότητας» στη διεθνή αγορά πετρελαίου είναι το αργό πετρέλαιο που εξορύσσεται από πηγάδια στο έδαφος. «Ελεύθερη δυναμικότητα» αργού πετρελαίου, σύμφωνα με τον αποδεκτό ορισμό στις αγορές από την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών είναι «ο όγκος παραγωγής που μπορεί να πραγματοποιηθεί εντός 30 ημερών και να διατηρηθεί για τουλάχιστον 90 ημέρες».

Η εκδοχή αυτών των όρων από τη Σαουδική Αραβία είναι αισθητά διαφορετική και επομένως λανθασμένη. Το Βασίλειο χρησιμοποιεί τους όρους «ικανότητα» και «προμήθεια στην αγορά» για να σημαίνει όχι μόνο την παραγωγή από τα πηγάδια των δικών του κοιτασμάτων πετρελαίου αλλά και τη χρήση αποθεμάτων αργού πετρελαίου που βρίσκονται σε αποθήκευση ανά πάσα στιγμή στη χώρα.

Φαίνεται επίσης να σημαίνει για τη Σαουδική Αραβία τυχόν προμήθειες πετρελαίου που μπορούν να παρακρατηθούν από κυλιόμενες συμβάσεις διάρκειας και να κατευθυνθούν εκ νέου σε αυτές τις αποθηκευμένες προμήθειες. Κατά τη διάρκεια του πολέμου τιμών του πετρελαίου 2014-2016, η Σαουδική Αραβία παραλίγο να αποστραγγίσει τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαίου και να περικόψει τις συμβάσεις προμήθειας πετρελαίου με πελάτες μη προτεραιότητας. Και φαίνεται επίσης να σημαίνει ότι τυχόν προμήθειες πετρελαίου παρόμοιων βαθμών αργού με το δικό της που μπορεί να αγοράσει η Σαουδική Αραβία από άλλα μέλη του ΟΠΕΚ –είτε απευθείας είτε μέσω μεσιτών– που μπορεί στη συνέχεια να τις μεταφέρει ως δικές της προμήθειες.

Σύμφωνα με πηγές, η Σαουδική Αραβία αγόρασε σημαντικές προμήθειες αργού πετρελαίου από το Ιράκ και άλλες χώρες όχι μόνο κατά την περίοδο 2014-2016 Ο πόλεμος των τιμών του πετρελαίου, αλλά και μετά τις επιθέσεις του Σεπτεμβρίου 2019 από τους Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις Abqaiq και Khurais, καθώς και κατά τη διάρκεια του σύντομου πολέμου τιμών του πετρελαίου το 2020. Κατά ειρωνικό τρόπο, δεδομένου ότι η Τεχεράνη βρισκόταν πίσω από τις επιθέσεις του 2019, μέρος του πετρελαίου που αγόρασε η Σαουδική Αραβία μέσω μεσιτών που πίστευαν ότι προέρχονταν από το Ιράκ, στην πραγματικότητα μετονομάστηκε σε πετρέλαιο από το Ιράν, σύμφωνα με μια πηγή που συνεργάζεται πολύ στενά με το Υπουργείο Πετρελαίου του Ιράκ.

Χωρητικότητα αργού πετρελαίου

Έτσι, η ακύρωση της επέκτασης της χωρητικότητας του αργού πετρελαίου τον Ιανουάριο του 2024 φαίνεται να είναι πραγματικότητα που αγγίζει τη φαντασία. Η Σαουδική Αραβία απλά δεν μπορεί να αυξήσει αυτή τη χωρητικότητα από «12 εκατομμύρια» σε 13 εκατομμύρια, επειδή δεν έχει δυναμικότητα 12 εκατομμυρίων bpd –ή κάτι παρόμοιο– και δεν είχε ποτέ. Τούτου λεχθέντος, εάν είχε τα απαραίτητα χρήματα, θα μπορούσε να αυξήσει τη χωρητικότητα που έχει και στη συνέχεια να ανακοινώσει ότι την αύξησε στα 13 εκατομμύρια ή 14 εκατομμύρια ή ό,τι νούμερο θέλει να βγάλει στον αέρα, καθώς αυτοί οι αριθμοί φαίνεται να μην αμφισβητούνται από τους περισσότερους.

Γιατί λοιπόν δεν το έκανε αυτό; Επειδή δεν έχει τα χρήματα για να το κάνει , καθώς η κατασκευή και η διατήρηση αυτής της χωρητικότητας είναι πολύ δαπανηρή. Η Σαουδική Αραβία δεν έχει ξεχειλίσει από χρήματα από πετρέλαιο, όπως πολλοί πιστεύουν, αλλά δεν έχει ακόμη ανακάμψει πλήρως οικονομικά από τις φρικτές επιπτώσεις που είχε από τον πόλεμο τιμών του πετρελαίου 2014-2016. Επιπλέον, μέχρι την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η δημοσιονομική τιμή του πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας ήταν υψηλότερη από αυτή που πλήρωνε η ​​αγορά, πράγμα που σήμαινε με απλά λόγια ότι δεν έβγαζε αρκετά για να καλύψει τα έξοδά της ως χώρα. Δεν είναι και πάλι καλύτερο τώρα, με την δημοσιονομική του ισοτιμία του 2024 στα 96,17 δολάρια ΗΠΑ pb της τιμής αναφοράς του πετρελαίου Brent. Στην πραγματικότητα, η Σαουδική Αραβία έχει προβλέψει δημοσιονομικό έλλειμμα φέτος 79 δισεκατομμυρίων SAR (21,07 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ), το οποίο πολλοί παρατηρητές της αγοράς πετρελαίου πιστεύουν ότι είναι εξαιρετικά αισιόδοξο.

Το μεγάλο θέμα για τη Σαουδική Αραβία παραμένει το τεράστιο βάρος των τεράστιων μερισμάτων που εγγυάται η σαουδαραβική κυβέρνηση προκειμένου να μπορέσει τελικά να πουλήσει τουλάχιστον το 1,5% (έναντι του αρχικά προγραμματισμένου μεριδίου 5%) στην αρχική δημόσια προσφορά (IPO) της Saudi Aramco.

Τόσο παράδοξη ήταν αυτή η επενδυτική πρόταση σε πιθανούς συμμετέχοντες στην αγορά που η κυβέρνηση έπρεπε να εγγυηθεί μια πληρωμή μερίσματος 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020, μοιρασμένη εξίσου σε πληρωμές 18,75 δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε τρίμηνο. Παραδόξως, αυτό αυξήθηκε το 2023 σε 97,8 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για το έτος, ενισχυμένο από τα πρόσθετα μερίσματα «σχετικά με την απόδοση». Αυτά έχουν σχεδιαστεί για να στοχεύουν στο 50-70% των ετήσιων ελεύθερων ταμειακών ροών, καθαρά από το βασικό μέρισμα και άλλα ποσά, συμπεριλαμβανομένων των εξωτερικών επενδύσεων, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Aramco, Amin Nasser. Το πρώτο τρίμηνο του 2024, το βασικό μέρισμα ήταν 20,3 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, το οποίο θα αυξηθεί με μια άλλη διανομή μερίσματος 10,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ που συνδέεται με την απόδοση, ανεβάζοντας το σύνολο σε 31 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Για το 2024 συνολικά, η Saudi Aramco αναμένει να πληρώσει 124,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε μερίσματα!

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης