Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το έργο μεταφοράς ρεύματος από την Τουρκία στα κατεχόμενα ξεκινά εντός του 2017, σύμφωνα με τον Ατούν

Το έργο μεταφοράς ρεύματος από την Τουρκία στα κατεχόμενα ξεκινά εντός του 2017, σύμφωνα με τον Ατούν
Ο «υπουργός ενέργειας και οικονομίας», Σουνάτ Ατούν, ανέφερε ότι το ρεύμα που θα έρθει από την Τουρκία είναι πάντοτε έτοιμοι να το δώσουν και στη «νότια» Κύπρο, όπως ανέφερε την Κυπριακή Δημοκρατία
Πριν από το τέλος του χρόνου θα ξεκινήσει το έργο πόντισης ηλεκτρικών καλωδίων για μεταφορά ρεύματος από την Τουρκία στα κατεχόμενα, έργο που θα ολοκληρωθεί σε 2-2,5 χρόνια, δήλωσε ο «υπουργός ενέργειας και οικονομίας», Σουνάτ Ατούν.
Σε δηλώσεις του στον ανταποκριτή του πρακτορείου Ανατολή στα κατεχόμενα, ο Ατούν ανέφερε ότι το ρεύμα που θα έρθει από την Τουρκία είναι πάντοτε έτοιμοι να το δώσουν και στη «νότια» Κύπρο, όπως ανέφερε την Κυπριακή Δημοκρατία.
Η τεχνική εργασία των ομάδων που είχε δημιουργηθεί στο πλαίσιο της συνεργασίας Τουρκίας – ψευδοκράτους στον τομέα της ενέργειας, έχει ολοκληρωθεί και από δω και πέρα θα διαμορφώσουν την πολιτική τους, πρόσθεσε ο ίδιος, λέγοντας ότι «προβλέπουμε ότι το έργο αυτό που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 2-2,5 χρόνια και θα αρχίσει πριν τελειώσει αυτός ο χρόνος».
Ο Ατούν υπενθύμισε τη συμφωνία που είχαν υπογράψει με τον Τούρκο Υπουργό Ενέργειας, Μπεράτ Άλμπαϊρακ στις 11 Οκτωβρίου 2016, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιείται το έργο μεταφοράς του ηλεκτρικού ρεύματος, σημειώνοντας πως γι’ αυτούς είναι σημαντικό τόσο να ικανοποιηθούν οι ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια του ψευδοκράτους όσο και το να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο όραμα για την περιοχή ώστε να μπορούν όλοι να έχουν ηλεκτρικό ρεύμα.
Από τα έργα μεταφοράς νερού, ρεύματος και διαχείρισης φυσικών πόρων, συνέχισε ο Σουνάτ Ατούν, η μεταφορά νερού έχει ολοκληρωθεί και ποσότητα 30 εκ. κυβικών μέτρων νερού το χρόνο μεταφέρεται από την Τουρκία στο ψευδοκράτος, το οποίο δημιουργεί πλεονεκτήματα από κάθε πλευρά για τους Τ/κ, όσον αφορά τη βιωσιμότητα, την τιμή και την ποιότητα του νερού.
 Ο «υπουργός ενέργειας» υπενθύμισε ότι το 2011 υπήρξε ηλεκτρική σύνδεση με την «ε/κ διοίκηση» κατά την έκφρασή του - εννοώντας την Κυπριακή Δημοκρατία – και σήμερα υπάρχουν τρία σημεία σύνδεσης με δυνατότητα μεταφοράς 400 μέγκαβατ.
Με τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας, πρόσθεσε, από την Τουρκία, είναι έτοιμοι να δώσουν ρεύμα και στη «νότια» Κύπρο.
 Η συνολική ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος που θα μεταφέρεται ετησίως, είπε ο Ατούν, είναι ζήτημα πολιτικής απόφασης και σημείωσε ότι κάθε χρόνο στο ψευδοκράτος παράγονται 1,5 δισ. κιλοβατώρες χρησιμοποιώντας κυρίως πετρέλαιο.
Πηγή: philenews/KYΠΕ

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης