Ενέργεια

ΡΑΑΕΥ: Στο 6,3% η απόδοση του ΑΔΜΗΕ για τον Great Sea Interconnector

ΡΑΑΕΥ: Στο 6,3% η απόδοση του ΑΔΜΗΕ για τον Great Sea Interconnector
Έως τις 30 Ιουνίου νη υποβολή των στοιχείων για τον υπολογισμό του εσόδου που θα λάβει την περίοδο 2024-2025
Σχετικά Άρθρα

Σε 6,3% ορίζεται από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας το μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ για τη διετία 2024-2025, σε ότι αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου (Κορακιά – Κοφινού), δηλαδή του Great Sea Interconnector, όπως έχει μετονομαστεί το έργο μετά την ανάληψη της ευθύνης υλοποίησης του από τον ΑΔΜΗΕ.

Αυτό σημαίνει ότι ο ΑΔΜΗΕ εφόσον ξεκινήσει να εκταμιεύει κεφάλαια για την υλοποίηση του έργου, τα οποία ωστόσο δεν θα προέρχονται από κοινοτικές χρηματοδοτήσεις, θα αποζημιώνεται μέσω των τελών χρήσης δικτύου που πληρώνουν όλοι οι Έλληνες καταναλωτές με κόστος κεφαλαίου 6,3% για την πρώτη διετία 2024-2025. Μάλιστα σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΑΕΥ ο ΑΔΜΗΕ θα πρέπει έως τις 30 Ιουνίου να υποβάλει τα στοιχεία για τον υπολογισμό του εσόδου που θα λάβει την περίοδο 2024-2025.    

Το θέμα συζητήθηκε από την ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής την περασμένη Παρασκευή 10 Μαΐου και εγκρίθηκε η μεθοδολογία προσδιορισμού του εσόδου του ΑΔΜΗΕ, για το μέρος του συνολικού κόστους του έργου, που επιμερίζεται στην ελληνική πλευρά. Δηλαδή για το 37% του συνολικού κόστους, αφού το υπόλοιπο 63% αφορά την κυπριακή πλευρά. Η απόφαση της ΡΑΑΕΥ τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση που θα διαρκέσει έως τη Δευτέρα 27 Μαΐου. 

Πως υπολογίζεται το WACC

Με την απόφαση της ΡΑΑΕΥ καθορίζονται οι παράγοντες υπολογισμού του WACC που θα λαμβάνει ο Διαχειριστής και οι οποίοι είναι οι εξής:

  • Συντελεστής δανειακής επιβάρυνσης (gearing ratio). Ο ιδεατός συντελεστής δανειακής επιβάρυνσης κυμαίνεται σε ένα εύρος από 60% έως 80%.
  • Κόστος δανειακών κεφαλαίων (cost of debt) (rd)
  • Κόστος ιδίων κεφαλαίων μετά φόρων, ονομαστικό (cost of equity post- tax, nominal)
  • Απόδοση επένδυσης χωρίς κίνδυνο (risk-free rate)
  • Συντελεστής συστηματικού κινδύνου βήτα (beta factor)
  • Ασφάλιστρο κινδύνου της Αγοράς (Market Risk Premium)
  • CRP (ασφάλιστρο κινδύνου της Χώρας – Country Risk Premium).

Όπως προαναφέρθηκε για την πρώτη διετία η απόδοση προσδιορίζεται σε 6,3% ενώ για τα επόμενα χρόνια η ΡΑΑΕΥ θα λάβει νέα απόφαση και σύμφωνα με εκτιμήσεις το WACC θα είναι ελαφρώς χαμηλότερο.

Επίσης με την απόφαση της η ΡΑΑΕΥ αποδέχεται το αίτημα του διαχειριστή να υπάρξει premium απόδοσης 1% και για τα πρώτα επτά έτη από την εμπορική λειτουργία του έργου, ενώ προβλέπει ότι σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί το εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου με ευθύνη του Διαχειριστή, ενεργοποιείται μηχανισμός αντικινήτρου με μείωση της πρόσθετης απόδοσης έως 0,5% για κάθε έτος καθυστέρησης.

23% πάνω το κόστος

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με προηγούμενη απόφαση της ΡΑΑΕΥ το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τον Δεκέμβριο του 2029, ενώ το συνολικό κόστος του έχει αυξηθεί κατά 23% σε σχέση με παλιότερες προβλέψεις όταν διαχειριστής του ήταν ο Eurasia Interconnector και διαμορφώνεται πλέον σε 1,93 δις ευρώ.

Από το σύνολο του ποσού αυτού, εκτιμάται ότι ο δανεισμός θα ξεπεράσει το 1 δις ευρώ ενώ τα ίδια κεφάλαια που θα διαθέσει ο ΑΔΜΗΕ υπολογίζονται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ

Εξάλλου η απόφαση της ΡΑΑΕΥ κάνει δεκτό το αίτημα του ΑΔΜΗΕ για την ύπαρξη πρόσθετων εξασφαλίσεων σε περίπτωση που το έργο τελικώς δεν υλοποιηθεί λόγω εξωτερικών παραγόντων εκτός της ευθύνης του. Αυτό σημαίνει ότι ο ΑΔΜΗΕ θα ανακτήσει τα ποσά που θα έχει καταβάλει ακόμη και σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης του έργου μέσω των Χρεώσεων Χρήσης του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς εντός 35 ετών.

www.worldenergynews.gr





Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης