Η ΕΕ επιβράβευσε με 720 εκατ. ευρώ έργα πράσινου Η2

Η ΕΕ επιβράβευσε με 720 εκατ. ευρώ έργα πράσινου Η2

Πρόκειται για την πρώτη δημοπρασία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Υδρογόνου που είχε στόχο να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ ανανεώσιμων πηγών του καυσίμου και ισοδύναμων που προέρχονται από ορυκτά

Με 720 εκατομμύρια ευρώ (772 εκατομμύρια δολάρια) βραβεύτηκαν 7 έργα πράσινου υδρογόνου με συνολική ισχύ ηλεκτρόλυσης 1,5 GW στην παρθενική δημοπρασία επιδότησης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Υδρογόνου (EHB) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το μπλοκ στις 30 Απριλίου.

 

Οι τιμές προσφοράς που επιτεύχθηκαν είναι εκπληκτικά χαμηλές, με τη χαμηλότερη να φτάνει μόλις τα 0,37 ευρώ ανά κιλό εξαμήνου.

Τρεις από τους νικητές της δημοπρασίας βρίσκονται στην Ισπανία, άλλοι δύο στην Πορτογαλία, ένας στη Φινλανδία και ένας στη Νορβηγία.

Κάθε επιτυχής υποψήφιος θα λάβει μεταξύ 8 και 245 εκατομμυρίων ευρώ, ανάλογα με τον όγκο της προσφοράς και την προσφορά που θα κερδίσει ανά κιλό παραγόμενου υδρογόνου.


Κατανομή χρημάτων

Για παράδειγμα, το έργο Catalina των 500 MW στην Ισπανία θα λάβει 230 εκατ. ευρώ για παραγωγή 480.000 τόνων σε διάστημα δέκα ετών με 0,48 ευρώ/κιλό, ενώ το σχέδιο El Alamillo των 60 MW είναι διαθέσιμο για 24 εκατ. ευρώ για παραγωγή 65.000 τόνων την ίδια περίοδο/38 ευρώ. κιλό.

Τα δύο μεγαλύτερα έργα είναι βιομηχανικής κλίμακας, χωρητικότητας 500 MW ηλεκτρολύτη, με το μικρότερο έργο μεγέθους 35 MW.

Συνολικά, τα νικητήρια έργα αναμένεται να παράγουν 1,58 εκατομμύρια τόνους πράσινου υδρογόνου σε 10 χρόνια για χρήση στην παραγωγή χάλυβα, λιπασμάτων και χημικών και να καλύψουν τη ζήτηση από τον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών.

«Οι νικητές πλειοδότες θα παράγουν ανανεώσιμο υδρογόνο στην Ευρώπη και θα λάβουν επιδότηση για να γεφυρώσουν τη διαφορά τιμής μεταξύ του κόστους παραγωγής τους και της τιμής αγοράς για γκρίζο υδρογόνο (φτιαγμένο με αμείωτο ορυκτό αέριο) το οποίο επί του παρόντος καθοδηγείται από παραγωγούς μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Υδρογόνου συμβάλλει στην κλιμάκωση καθαρότερων καυσίμων που θα συμβάλουν στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.

ΠΙΝΑΚΑΣ_11.png

Διαφορά πράσινου και γκρι υδρογόνου

Ωστόσο, με τις επιτυχημένες προσφορές να ξεπερνούν τα 0,48 ευρώ/κιλό υδρογόνου, η EHB είναι απίθανο να μπορέσει να «γεφυρώσει το χάσμα» μεταξύ του πράσινου υδρογόνου που κατασκευάζεται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και του γκρι H2.

Στις 28/4 ο Διευθύνων Σύμβουλος της γαλλικής εταιρείας ενέργειας TotalEnergies, δήλωσε ότι προς το παρόν το πράσινο υδρογόνο κοστίζει περίπου 8 €/κιλό στην Ευρώπη, περίπου 7 €/kg περισσότερο από το γκρι.


Σχέδια μείωσης προσφοράς από την ΕΕ

Οι προσφορές που υποβλήθηκαν κυμαίνονταν από το χαμηλότερο 0,38 €/κιλό μέχρι το ανώτατο όριο προσφοράς 4,50 €/κιλό, υποδηλώνοντας ότι οι παραγωγοί ήλπιζαν να επιτύχουν πολύ υψηλότερη κατανομή επιδότησης.

Ωστόσο, η ΕΕ δήλωσε στις 28 Απριλίου ότι σχεδιάζει να μειώσει το ανώτατο όριο προσφοράς στα 3,50 ευρώ/κιλό στην επόμενη δημοπρασία EHB των 2,2 δισ. ευρώ το φθινόπωρο.

Το μπλοκ δεν απένειμε τα 800 εκατ. ευρώ που είχαν αρχικά διατεθεί για την πιλοτική δημοπρασία, αφήνοντας αδιάθετα περίπου 80 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της αίτησης του επόμενου μειοδότη που υπερβαίνει τον συνολικό προϋπολογισμό.

Οι επιτυχόντες πρέπει τώρα να προετοιμάσουν τις ατομικές συμφωνίες επιχορήγησης, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί να υπογραφούν το αργότερο έως τον Νοέμβριο του 2024, με σκοπό την έναρξη παραγωγής υδρογόνου εντός 5 ετών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης