Ενέργεια

Α. Σιάμισιης: Εξαγορές στο εξωτερικό ετοιμάζει η HelleniQ Energy - Στο στόχαστρο η απόκτηση δικτύου στη ΝΑ Ευρώπη

Α. Σιάμισιης: Εξαγορές στο εξωτερικό ετοιμάζει η HelleniQ Energy - Στο στόχαστρο η απόκτηση δικτύου στη ΝΑ Ευρώπη

Ενισχύει την παρουσία της στον κλάδο εμπορίας καυσίμων

Μεγαλύτερο άνοιγα στο εξωτερικό με την ολοκλήρωση εντός των επομένων μηνών μιας ή δυο εξαγορών που θα αφορούν την παραδοσιακή δραστηριότητα του ομίλου, προανήγγειλε ο διευθύνων σύμβουλος της HelleniQ Energy Ανδρέας Σιάμισιης μιλώντας χθες στους αναλυτές για την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου του έτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες η HelleniQ Energy επιδιώκει να ενισχύσει τον κλάδο εμπορίας καυσίμων στο εξωτερικό και πιο συγκεκριμένα στη νοτιανατολική Ευρώπη, κατά πάσα πιθανότητα προχωρώντας σε εξαγορά υφιστάμενου δικτύου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου αναφέρεται ότι στη λιανική εμπορία καυσίμων ο όμιλος επιδιώκει τον «εξορθολογισμό του δικτύου στην εσωτερική αγορά, με αύξηση του ποσοστού των ιδιολειτουργούμενων πρατηρίων, καθώς και στην στοχευμένη επέκταση του δικτύου στο εξωτερικό».

Κατά τη χθεσινή παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων Ο κ. Σιάμισιης εμφανίστηκε ικανοποιημένος για την πορεία του ομίλου το πρώτο τρίμηνο του 2024, αφού τα συγκρίσιμα EBITDA διαμορφώθηκαν σε 338 εκατ. ευρώ και τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη σε 164 εκατ. ευρώ, μιλώντας για «δυνατό ξεκίνημα του έτους, το οποίο θα συνεχιστεί για το σύνολο του 2024».

Έχει ενδιαφέρον ότι ο κ. Σιάμισιης ήταν συγκρατημένος σε ότι αφορά τη δραστηριότητα του ομίλου στον τομέα των ΑΠΕ σε αντίθεση με τις παραδοσιακές δραστηριότητες του τις οποίες όπως είπε στοχεύει να ενδυναμώσει. «Στις ΑΠΕ, είπε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της HelleniQ Energy είμαστε πιο προσεκτικοί, καθώς τα προβλήματα διαθεσιμότητας ηλεκτρικού χώρου στα δίκτυα, αλλά και στις τεχνολογίες αποθήκευσης, εξακολουθούν να παραμένουν άλυτα».

Πάντως ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Αλεξόπουλος ανακοίνωσε ότι έως το τέλος του έτους η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της HelleniQ Energy σε ΑΠΕ θα ανέλθει σε 600 MW, έναντι των 381 MW που είναι η εγκατεστημένη ισχύς σήμερα, ενώ έως το τέλος του 2025 ο όμιλος θα διαθέτει σε λειτουργία 1 GW και συνεχίζει να ωριμάζει το χαρτοφυλάκιο έργων που διαθέτει και ανέρχεται σε 4,3 GW και προσβλέπουμε. Και εκείνος ωστόσο σημείωσε ότι τα EBIDTA του τομέα των ΑΠΕ το πρώτο τρίμηνο ήταν 11 εκατ. ευρώ ενώ η παραγωγή ήταν ελαφρώς μειωμένη κατά 2% (160 MWh) σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023 λόγω των καιρικών συνθηκών αλλά και των υποχρεωτικών περικοπών της παραγωγής.

Μειωμένη η παραγωγή της Elpedison

Σε ότι αφορά την Elpedison η παραγωγή της το πρώτο τρίμηνο ήταν μειωμένη κατά 65% λόγω προγραμματισμένης συντήρησης στη μονάδα της Θίσβης η οποία πλέον έχει ολοκληρωθεί με αποτέλεσμα οι πωλήσεις της να είναι μειωμένες κατά 44% σε 283 εκατ. ευρώ έναντι 505 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2023. Αντιστοίχως τα EBIDTA της Elpedison ήταν μειωμένα κατά 69% και διαμορφώθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2024 σε 18 εκατ. ευρώ έναντι 60 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2023, γεγονός που οφείλεται επίσης στην αποκλιμάκωση των τιμών του ηλεκτρισμού μετά την ενεργειακή κρίση.
Ο κ. Σιάμισιης δεν ρωτήθηκε και ως εκ τούτου δεν τοποθετήθηκε σε ότι αφορά την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων της HelleniQ Energy με την ιταλική Edison για το μέλλον της Elpedison, την οποία ως γνωστόν οι δυο εταιρίες κατέχουν κατά 50% η κάθε μία.

Τέλος σε ότι αφορά τη ΔΕΠΑ Εμπορίας στην οποία η HelleniQ Energy κατέχει το 35%, ο κ. Σιάμισιης ήταν μάλλον καυστικός. Σημείωσε κατ΄ αρχήν ότι το πρώτο τρίμηνο ο όμιλος είχε μια μικρή απώλεια από την δραστηριότητα της ΔΕΠΑ Εμπορίας και πρόσθεσε πως υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα γύρω από την εταιρία λόγω της προσφυγής στη διαιτησία εναντίον της Gazprom. «Δεν έχουμε ορατότητα γύρω από το συγκεκριμένο θέμα», είπε ο κ. Σιάμισιης και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε την απόδοση της ΔΕΠΑ Εμπορίας όπως και τη διαπραγμάτευση με την Gazprom».
Είναι γνωστό ότι ο διευθύνων σύμβουλος της HelleniQ Energy έχει δηλώσει απερίφραστα την πρόθεση του να διαθέσει το 35% της ΔΕΠΑ Εμπορίας ενώ φαίνεται ότι και η κυβέρνηση εξετάζει την εξαγορά του συγκεκριμένου πακέτου και την πλήρη επανακρατικοποίηση της εταιρίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης