Ενέργεια

IEA: Αυτοί είναι οι τέσσερις παράγοντες που θα αλλάξουν το παγκόσμιο ενεργειακό τοπίο - Τι προβλέπει το World Energy Outlook 2017

tags :
IEA: Αυτοί είναι οι τέσσερις παράγοντες που θα αλλάξουν το παγκόσμιο ενεργειακό τοπίο - Τι προβλέπει το World Energy Outlook 2017
Δεν ήρθε ακόμη το τέλος του πετρελαίου παρά την άνοδο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων  αναφέρει στην ετήσια έκθεση World Energy Outlook 2017 η ΙΕΑ
Η κατανάλωση και η ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να παραμείνουν ισχυρές έως τη δεκαετία του 2040 παρά το διαφοροποιημένο ενεργειακό μίγμα, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.
Η κατανάλωση και η ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να παραμείνει ισχυρή στη δεκαετία του 2040, παρά το διαφοροποιημένο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα και την άνοδο των πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA).
Στην ετήσια έκθεση World Energy Outlook 2017, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη 14/11, η IEA αναφέρει ότι τις επόμενες δύο δεκαετίες το παγκόσμιο ενεργειακό τοπίο θα αναμορφωθεί από τέσσερις «μεγάλες δυνάμεις». Αυτές είναι:
- Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να καταστούν ο αδιαμφισβήτητος παγκόσμιος ηγέτης πετρελαίου και φυσικού αερίου
- Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναπτύσσονται ταχύτατα χάρη στην πτώση του κόστους
- Το μερίδιο της ηλεκτρικής ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα αυξάνεται
- Η νέα οικονομική στρατηγική της Κίνας η οποία υιοθετεί την καθαρότερη ανάπτυξη, με επιπτώσεις στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας.
Ωστόσο, σύμφωνα με το CNBC παρά την αναμενόμενη άνοδο της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας ως σημαντικών πηγών ενέργειας το αποτέλεσμα των αλλαγών στην κατεύθυνση των εθνικών ενεργειακών πολιτικών που ακολουθούν  η Κίνα, η Ινδία και η Ευρώπη, ο IEA προειδοποιεί ότι είναι "πολύ νωρίς για να γράψουμε το τέλος του πετρελαίου".
"Ακόμη και όταν η αυξανόμενη ζήτηση πετρελαίου επιβραδύνεται,  η τάση δεν αντιστρέφεται πριν από το 2040, ακόμη και όταν οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων αυξηθούν ραγδαία", ανέφερε.
"Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα συνεχίσει να αυξάνεται μέχρι το 2040, αν και με σταθερά μειούμενη ταχύτητα - ενώ η αποδοτικότητα των καυσίμων και η αύξηση της ηλεκτροδότησης οδηγούν στα ύψη  το πετρέλαιο που χρησιμοποιείται για επιβατικά οχήματα, ακόμη και με διπλασιασμό του στόλου των αυτοκινήτων σε 2 δισεκατομμύρια οχήματα", επισημαίνει η έκθεση.
Παράλληλα άλλοι τομείς - πετροχημικά, φορτηγά, αεροπορία και ναυτιλία - θα συνεχίσουν να αυξάνουν τη ζήτηση πετρελαίου στα 105 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως μέχρι το 2040.

Η «περίπτωση χαμηλών τιμών πετρελαίου»

Οι ετήσιες προοπτικές της ΙΕΑ δεν αναφέρουν  πρόβλεψη για το ενεργειακό σύστημα, αλλά παρουσιάζουν διάφορες προβολές έως το 2040 με βάση διαφορετικές υποθέσεις πολιτικής, "προκειμένου οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να έχουν τα μέσα για να αποφασίσουν ποια πορεία θα ακολουθήσουν"
Η φετινή έκθεση εξέτασε μια σειρά πιθανών μακροπρόθεσμων οδών για το πετρέλαιο με κάθε σενάριο να βασίζεται σε διαφορετικές υποθέσεις σχετικά με τις μελλοντικές πολιτικές και τεχνολογίες.
Ένα σενάριο στο πλαίσιο της έκθεσης ήταν η «υπόθεση χαμηλών τιμών πετρελαίου», η οποία εξετάζει τι μπορεί να χρειαστεί για να διατηρηθούν οι τιμές του πετρελαίου σε μια κλίμακα $ 50 έως $ 70 το βαρέλι (σήμερα ένα βαρέλι πετρελαίου είναι γύρω στο 60 $) 2040.
Οι βασικές προϋποθέσεις διατήρησης των τιμών εντός της περιοχής ήταν:
-  Υψηλή παραδοχή πόρων για το σχιστολιθικό πετρέλαιο των ΗΠΑ.
-  Η ευρεία υιοθέτηση ψηφιακών και άλλων τεχνολογιών που συμβάλλουν στην κάλυψη του κόστους στο ανάντη τμήμα της βιομηχανίας (το τμήμα που βρίσκει και παράγει αργό πετρέλαιο)
   - Εξαιρετικά ταχεία ανάπτυξη του στόλου των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
   Και μια ευνοϊκή υπόθεση για την ικανότητα των ιδιοκτητών κύριων πόρων να αντιμετωπίσουν τη θύελλα των χαμηλότερων εσόδων
Ένα από τα βασικά ευρήματα αυτής της "χαμηλής τιμής πετρελαίου" ήταν ότι ακόμη και μια ταχεία ανάπτυξη του παγκόσμιου στόλου ηλεκτρικών αυτοκινήτων ήταν "απίθανο να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην κατανάλωση πετρελαίου για τη μεταφορά επιβατών μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2020", ανέφερε η IEA.
"Πράγματι, ελλείψει σημαντικής αλλαγής στην κατεύθυνση της πολιτικής, είναι πιθανό να συνεχιστεί η ισχυρή ανάπτυξη σε άλλους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των φορτηγών, των αερομεταφορών, των θαλάσσιων μεταφορών και των πετροχημικών, γεγονός που αποτελεί συνέχεια της έντονης αύξησης της ζήτησης που παρατηρούμε βραχυπρόθεσμη ανάλυση της αγοράς πετρελαίου " σημειώνει η έκθεση

Στα 60 δολάρια το βαρέλι

Η έκθεση έρχεται σε μια εποχή κατά την οποία οι αγορές πετρελαίου παρακολουθούνται στενά για σημάδια ανάκαμψης και επανεξισορρόπησης μετά από μια πτώση τιμών το 2014.
Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν τους τελευταίους μήνες μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ και ανεξάρτητων παραγωγών συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας να περιορίσουν την παραγωγή πετρελαίου τ. Ωστόσο, η άνοδος της παραγωγής στις ΗΠΑ θέτει «πλαφόν» στις αυξήσεις των τιμών.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Fitch Ratings  για το πετρέλαιο το 2018 που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα 13/11 οι μέσες τιμές θα παραμείνουν αμετάβλητες σε ετήσια βάση και η πρόσφατη ανάκαμψη των τιμών με το Brent υπερβαίνει τα $ 60 ανά βαρέλι μπορεί να μην διατηρηθεί.
Η IEA συμφώνησε, σημειώνοντας την Τρίτη 14/11 στην μηνιαία έκθεσή της για την αγορά πετρελαίου, ότι οι αγορές δεν βλέπουν τα 60 δολάρια το βαρέλι να γίνεται "το νέο φυσιολογικό", αναμένοντας περισσότερη προσφορά από παραγωγούς εκτός ΟΠΕΚ.
"Η πραγματικότητα είναι ότι, ακόμη και μετά από κάποιες μέτριες μειώσεις στην ανάπτυξη, η παραγωγή εκτός ΟΠΕΚ θα ακολουθήσει την φετινή αύξηση των 700.000 βαρελιών ημερησίως με 1,4 mb/d πρόσθετης παραγωγής το 2018. Δεν υπάρχει γεωπολιτική πριμοδότηση, ίσως να μην έχουμε δει ένα «νέο φυσιολογικό» για τις τιμές του πετρελαίου », σημείωσε  η IEA.
Οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου και το σχετικά ήπιο ξεκίνημα του χειμώνα είχαν συμβάλει στην αναθεώρηση προς τα κάτω της πρόβλεψης της ζήτησης τον Νοέμβριο, κατά 100.000 βαρέλια ημερησίως για το 2017 και το 2018.
Τώρα παρατηρείται αύξηση της ζήτησης περίπου 1,5 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως (mb / d) το 2017, στα 97,7 mb / d και 1,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2018 έως 98,9 mb / d.
Η IEA σημείωσε ότι η αγορά θα συνεχίσει να κινείται προς την κατεύθυνση μιας επανεξισορρόπησης, ωστόσο, η παραγωγή εκτός ΟΠΕΚ αναμένεται να αυξήσει την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου.
"Χρησιμοποιώντας ένα σενάριο με το οποίο διατηρούνται τα σημερινά επίπεδα παραγωγής του ΟΠΕΚ, η αγορά πετρελαίου αντιμετωπίζει μια δύσκολη πρόκληση το πρώτο τρίμηνο του 2018 με προσφορά που αναμένεται να υπερβεί τη ζήτηση κατά 600.000 βαρέλια ημερησίως ακολουθούμενη από ένα ακόμη μικρότερο πλεόνασμα 200.000 βαρελιών ημερησίως το δεύτερο τρίμηνο του 2018 ", ανέφερε η IEA.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης