Ενέργεια

«Εκτροχιασμό» της προσπάθειας αναδιάρθρωσης της ελληνικής αγοράς ενέργειας διαπιστώνει η βιομηχανία

«Εκτροχιασμό» της προσπάθειας αναδιάρθρωσης της ελληνικής αγοράς ενέργειας διαπιστώνει η βιομηχανία
Εν όψει της εφαρμογής του Target Model, η ΕΒΙΚΕΝ ζητά από την Κομισιόν να αντιδράσει στη λήψη μέτρων που όχι μόνο δεν άρουν τις στρεβλώσεις του παρελθόντος, αλλά τις διαιωνίζουν
Αποφασισμένη είναι η ελληνική ενεργοβόρος βιομηχανία να αντιδράσει έντονα στην προοπτική διατήρησης στρεβλώσεων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες κρατάνε σε υψηλό επίπεδο το κόστος ηλεκτρισμού καθιστώντας τη μη ανταγωνιστική σε σχέση με αντίστοιχες επιχειρήσεις της Ευρώπης.
Ενδεικτική των προθέσεων είναι η ευρεία δημοσιότητα που επιχειρείται να δοθεί από την ΕΒΙΚΕΝ (Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας) σε ένα μάλλον τεχνικό αλλά πολύ κρίσιμο για τη μελλοντική αγορά ενέργειας θέμα που δεν είναι άλλο από το σχεδιασμό της αγοράς εν όψει της εφαρμογής του Target Model.
Μάλιστα η δημοσιότητα δεν περιορίζεται μόνο σε εθνικό επίπεδο, αλλά η ΕΒΙΚΕΝ επιδιώκει να απευθυνθεί δια του τύπου και προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού.
Ενδεικτικές λοιπόν είναι οι δυο πρόσφατες συνεντεύξεις του μέλους του προεδρείου της ΕΒΙΚΕΝ Αντώνη Κοντολέοντα, στο ευρωπαϊκό Politico αλλά και στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Κεντρικό μήνυμα των συνεντεύξεων αυτών είναι ότι η ελληνική βιομηχανία δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια παρακολουθώντας τον εκτροχιασμό της αναδιάρθρωσης που πρέπει να γίνει στην ελληνική αγορά ενέργειας εν όψει της εφαρμογής του Target Model.
Αξιοσημείωτο εξάλλου είναι το γεγονός ότι και στις δυο συνεντεύξεις υπογραμμίζονται οι ευθύνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία παρακολουθεί στενά τις κινήσεις των ελληνικών αρχών εν όψει της εφαρμογής του Target Model και σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ θα έπρεπε να αντιδράσει στη λήψη μέτρων τα οποία αντί να άρουν στρεβλώσεις του παρελθόντος τις επαναλαμβάνουν, πιθανώς με πολύ μεγαλύτερες συνέπειες λόγω της διασύνδεσης της ελληνικής αγοράς με την ιταλική και τη βουλγαρική.

Πλήθος στρεβλώσεων

Όπως επισημαίνει ο κ. Κοντολέων στις συνεντεύξεις του, η ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, χαρακτηρίζεται από πλήθος στρεβλώσεων που θεσπίστηκαν σταδιακά στη διάρκεια της παρελθούσης δεκαπενταετίας στο όνομα της προστασίας των ιδιωτών παραγωγών ενέργειας έναντι της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να έχουν επιβαρυνθεί με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ αλλά και η αγορά να μην έχει ανοίξει πραγματικά.
Σύμφωνα με τον κ. Κοντολέοντα εν όψει της εφαρμογής του Target Model δεν πρέπει η προσπάθεια να περιοριστεί στο κρατικό μονοπώλιο, να εκτροχιαστεί με τη διατήρηση συγκεκριμένων στρεβλώσεων και να οδηγήσει σε ένα προστατευμένο ολιγοπώλιο.
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα που θέτει η ΕΒΙΚΕΝ είναι η πρόταση του ΛΑΓΗΕ για τους νέους Κώδικες της αγοράς ηλεκτρισμού, να διατηρηθεί το ελάχιστο όριο στις προσφορές των μονάδων παραγωγής στην χονδρεμπορική αγορά, ώστε να καλύπτεται το μεταβλητό τους κόστος.
Σύμφωνα με τη βιομηχανία πρόκειται για ρύθμιση που δεν εφαρμόζεται σε καμία ευρωπαϊκή αγορά, αντιβαίνει σαφώς στον νέο Ευρωπαϊκό Κανονισμό Λειτουργίας της Εσωτερικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ και η ΡΑΕ δεν την έχει συμπεριλάβει στις κατευθύνσεις που εξέδωσε για τη σύνταξη των νέων Κωδίκων.
Επισημαίνεται μάλιστα ότι η ΡΑΕ δεν θα μπορούσε να προτείνει τη διατήρηση του ελαχίστου ορίου στις προσφορές, αφού γνωρίζει ότι στην ιταλική αγορά με την οποία θα διασυνδεθεί άμεσα η ελληνική με τη λειτουργία της νέας αγοράς δεν υπάρχει τέτοιο όριο.
Είναι προφανές, σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ, ότι ο καθορισμός ελαχίστου ορίου καθιστά τις τιμές στην ελληνική αγορά εκτός από υψηλότερες συγκρινόμενες με εκείνες των γειτονικών χωρών, ταυτόχρονα και προβλέψιμες, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους εισαγωγείς για εύκολο κέρδος εις βάρος της ελληνικής αγοράς.
Ταυτόχρονα, μειώνονται οι ώρες λειτουργίας των ελληνικών μονάδων παραγωγής προς όφελος των λιγότερο σύγχρονων μονάδων των γειτονικών χωρών.
Η συγκριμένη πρόταση του ΛΑΓΗΕ χαρακτηρίζεται ως μεταβατική αλλά σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ ακόμη και αν η ΡΑΕ αποδεχόταν τέτοιες, έστω μεταβατικές διατάξεις στους Κώδικες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έπρεπε να παρέμβει διότι αντιβαίνουν στους βασικούς κανόνες λειτουργίας της αγοράς.
Παρόλα αυτά από την πλευρά της βιομηχανίας διατυπώνεται έντονος σκεπτικισμός ακόμη και για τη στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεδομένης της εμπειρίας των τελευταίων ετών, στη διάρκεια των οποίων οι αρχές της ΕΕ έχουν αποδείξει ότι ενδιαφέρονται κυρίως τη μείωση της δεσπόζουσας θέσης του πρώην κρατικού μονοπωλίου (ΔΕΗ), με πολύ λιγότερη προσοχή σε άλλες στρεβλώσεις της αγοράς και τις επιπτώσεις τους για τους καταναλωτές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης