Ενέργεια

Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μεταξύ ΥΠΕΝ και Θεσμών η αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ - Ποιοί ευνοούνται και πλήττονται

Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μεταξύ ΥΠΕΝ και Θεσμών η αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ - Ποιοί ευνοούνται και πλήττονται
Τυχόν αύξησή του θα επιβαρύνει τους λογαριασμούς ρεύματος των τελικών καταναλωτών, κάτι που θέλει να αποφύγει πάση θυσία το αρμόδιο υπουργείο
Η χρηματοδότηση του λογαριασμού των ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) με σταθερό και αξιόπιστο τρόπο αναμένεται να είναι ένα από τα κυριότερα ζητήματα που θα κληθεί να διαπραγματευτεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τους εκπροσώπους των Θεσμών εντός του Μαΐου, οπότε και αναμένεται η άφιξη τους στην Αθήνα.
Όλα δείχνουν ότι το ζήτημα της αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ, δηλαδή του ειδικού τέλους που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές ηλεκτρισμού για την κάλυψη του ΕΛΑΠΕ θα τεθεί με επιτακτικό τρόπο για δυο λόγους. Πρώτον διότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα καταργήσει την ΠΧΕΦΕΛ (χρέωση προμηθευτή) έως το τέλος του έτους και δεύτερον διότι ο συνολικός τρόπος με τον οποίο είναι κατανεμημένο το ΕΤΜΕΑΡ στις διάφορες κατηγορίες των καταναλωτών πρέπει να αναθεωρηθεί ώστε να εφαρμοστούν οι Κατευθυντήριες Γραμμές της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις από την 1η Ιανουαρίου του 2019.
Τα δυο αυτά ζητήματα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα «πράσινα πιστοποιητικά» που αναδείχθηκαν από τον ΛΑΓΗΕ ως εναλλακτική λύση δεν φαίνεται να απαντούν στην έκταση του προβλήματος, δημιουργούν μια εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση για το ΥΠΕΝ που σε καμία περίπτωση δεν θέλει να αυξήσει το ΕΤΜΕΑΡ και κατά συνέπεια του λογαριασμούς ρεύματος των τελικών καταναλωτών.  
Η πρόσφατη μείωση κατά 35% της χρέωσης προμήθειας (ΠΧΕΦΕΛ), που ισχύει από 1ης Απριλίου, δεν ικανοποίησε ούτε τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας ούτε τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές, με την ΕΒΙΚΕΝ, τον φορέα που εκπροσωπεί την ενεργοβόρο βιομηχανία, να προσανατολίζεται να στείλει επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ζήτημα του χρέωσης.
Άλλωστε το θέμα αναδείχθηκε πρόσφατα τόσο από τον ΣΕΒ όσο και από τον ΕΣΑΗ δηλαδή το σύνδεσμο των εταιριών ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά εκπρόσωποι της βιομηχανίας, όσο παραμένει η ΠΧΕΦΕΛ ή όποιας άλλης μορφής χρέωση υπέρ των ΑΠΕ που θα βαρύνει τις χονδρικές τιμές του ηλεκτρισμού, τόσο υποσκάπτεται η ανταγωνιστικότητα της αγοράς.

Αναποτελεσματικά τα πράσινα πιστοποιητικά

Τα πράσινα πιστοποιητικά, πάντως, τα οποία στη τελευταία συμφωνία με τους δανειστές εμφανίζονται ως μία εναλλακτική πρόταση δεν φαίνεται ότι μπορούν να καλύψουν με αξιοπιστία τις ανάγκες του Ειδικού Λογαριασμού.
Όπως λένε χαρακτηριστικά κάποιες πηγές τα πράσινα πιστοποιητικά για να καλύψουν τις ανάγκες του ΕΛΑΠΕ θα πρέπει να πωλούνται σε τιμές της τάξης των 20 - 25 ευρώ και βεβαίως κανένας δεν μπορεί να υποχρεώσει τους υπόχρεους να τα αγοράζουν από την ελληνική αγορά και όχι από την Ευρώπη όπου μπορούν να τα βρίσκουν σε τιμές της τάξης των 4 - 5 ευρώ.  
Έτσι η ΡΑΕ αναζητά έναν νέο μηχανισμό που θα παράγει αξιόπιστα τα έσοδα που χρειάζεται κάθε χρόνο ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ.
Τέλος σε ότι αφορά την εφαρμογή των Κατευθυντήριων Γραμμών της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις που αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση του ΕΤΜΕΑΡ για την ενεργοβόρο βιομηχανία, καθυστερεί από το ΥΠΕΝ καθώς έχει καταστεί πλέον σαφές ότι θα οδηγήσει σε αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ για κάποιες κατηγορίες καταναλωτών.
Έτσι παρά το γεγονός ότι η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ για τη βιομηχανία αποτελεί υπόσχεση του πρωθυπουργού ήδη από το Μάιο του 2016 στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, και ότι εάν οι κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ δεν εφαρμοστούν από 1/1/19 η χώρα κινδυνεύει με παραπομπές και πρόστιμα το θέμα παραμένει στα συρτάρια του ΥΠΕΝ χωρίς να λαμβάνονται αποφάσεις.  
Είναι ενδεχόμενο η ΡΑΕ στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας αναθεώρησης του ΕΤΜΕΑΡ, που θα πρέπει να ολοκληρώσει ως το τέλος Ιουνίου, να συμπεριλάβει τις αναγκαίες αλλαγές, όμως η καθυστέρηση στην προώθηση του ελληνικού σχεδίου στην Κομισιόν καθιστά αμφίβολη την εφαρμογή του από την 1η Ιανουαρίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης