Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κοντά σε συμφωνία ΡΑΕ και ΑΔΜΗΕ για τη διασύνδεση Κρήτη - Αττική – Στοιχεία προσκομίζει σήμερα (31/7) ο Διαχειριστής

Κοντά σε συμφωνία ΡΑΕ και ΑΔΜΗΕ για τη διασύνδεση Κρήτη - Αττική – Στοιχεία προσκομίζει σήμερα (31/7) ο Διαχειριστής

Ο ΑΔΜΗΕ έχει ήδη δεσμευθεί εγγράφως στη ΡΑΕ για την επιτάχυνση της ολοκλήρωσης του έργου, ώστε αυτό να είναι έτοιμο το 2022 αντί για το 2023

Ως ένα ακόμη βήμα για την ανάθεση από τη ΡΑΕ της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττική - Κρήτη στον ΑΔΜΗΕ, χαρακτηρίζουν κύκλοι του Διαχειριστή τη χθεσινή (30/7) συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία του, με στελέχη της Αρχής.  
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο της συνάντησης η ΡΑΕ ζήτησε από τον ΑΔΜΗΕ να προσκομίσει τα proof of funds που στοιχειοθετούν την κεφαλαιακή του επάρκεια για την υλοποίηση του έργου.
Μάλιστα, ο Διαχειριστής δεσμεύθηκε να τα υποβάλει σήμερα κιόλας.
Η ανάθεση της διασύνδεσης από τη ΡΑΕ στον ΑΔΜΗΕ ανέκυψε ως εναλλακτική λύση, έπειτα από το οριστικό «ναυάγιο» της προοπτικής σύμπραξής του με την κοινοπραξία του Euroasia Interconnector, για την υλοποίηση του υποβρύχιου καλωδίου Κρήτη - Αττική ως τμήματος της διασύνδεσης των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας, μέσω της Κρήτης, που προωθεί η κοινοπραξία.
Το «ναυάγιο» επήλθε έπειτα από την απαίτηση της κοινοπραξίας να αναλάβει η ίδια τον ρόλο του promoter του έργου, από τη στιγμή που θα αποτελούσε τμήμα του συνολικού της project, σε αντίθεση με ό,τι προβλεπόταν στο MoU που είχαν υπογράψει οι δύο πλευρές.
Επίσης, η πρόσφατη έκθεση του ACER, όπου καταγράφεται η διετής καθυστέρηση του project διασύνδεσης του Ισραήλ με την Κύπρο και την Ελλάδα, φαίνεται να αποτέλεσε καταλύτη ώστε με τη σύμφωνη γνώμη της Κομισιόν η ΡΑΕ να αναλάβει την εξεύρεση μίας εναλλακτικής «φόρμουλας» για την πόντιση του υποβρύχιου καλωδίου που θα συνδέσει την Κρήτη με την Αττική.

Έγγραφη δέσμευση

Κύκλοι του ΑΔΜΗΕ κρίνουν πως η πιο ορθολογική λύση είναι η υλοποίηση του έργου να ανατεθεί στον Διαχειριστή, επισημαίνοντας πως ως φορέας διαθέτει τόσο την τεχνική όσο και την χρηματοοικονομική επάρκεια για να εγγυηθεί την άρτια και έγκαιρη ολοκλήρωση ενός τόσο φιλόδοξου και απαιτητικού έργου, του μεγαλύτερου στην ιστορία του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς.
Μάλιστα, έχει δεσμευθεί εγγράφως στη ΡΑΕ για την επιτάχυνση της ολοκλήρωσης της διασύνδεσης, ώστε να ηλεκτρισθεί το 2022 αντί για το 2023 που προβλέπει ο αρχικός προγραμματισμός.
Μία απόδειξη για τα εχέγγυα του Διαχειριστή αποτελεί το πρόσφατο δάνειο 199 εκατ. ευρώ, το οποίο σύναψε με τις τράπεζες Bank of China (Luxembourg) S.A. και Industrial and Commercial Bank of China Limited.
Ένα δάνειο που χαρακτηρίζει ως θεμέλιο για τη χρηματοδότηση αυτού του εμβληματικού project, προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ.
Επίσης, ήδη από τις αρχές Ιουνίου ο ΑΔΜΗΕ έχει καταθέσει στη ΡΑΕ τις τεχνικές προδιαγραφές της διασύνδεσης.
Παράλληλα, ετοιμάζεται να προχωρήσει στην αμέσως επόμενη απαραίτητη διαδικασία, που είναι η σύνταξη της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης