Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στα ύψη το κόστος παραγωγής ενέργειας στα μη συνδεδεμένα νησιά – Έως 1.800% πάνω από εκείνο στην ηπειρωτική χώρα

Στα ύψη το κόστος παραγωγής ενέργειας στα μη συνδεδεμένα νησιά – Έως 1.800% πάνω από εκείνο στην ηπειρωτική χώρα
Όσο καθυστερεί η διασύνδεση με το ηλεκτρικό δίκτυο μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων, τόσο το επιπλέον κόστος θα επιβαρύνει τους καταναλωτές δια των χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας
Από 52% έως και 1.802% (!) ακριβότερο είναι το κόστος της κιλοβατώρας στα μη συνδεδεμένα νησιά σε σχέση με το αντίστοιχο της ηπειρωτικής Ελλάδας για τη ΔΕΗ, η οποία καταναλώνει μαζούτ για την παραγωγή ενέργειας στα νησιά του Αιγαίου.
Τα κόστη θα ήταν, μάλιστα, πολλαπλάσια για την ίδια τη ΔΕΗ, αλλά χάρη στη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό σύστημα αυτά διαμορφώνονται σε «λογικότερα» επίπεδα.
Πάντως, το σχέδιο διασύνδεσης των νησιών με καλώδιο από την ηπειρωτική Ελλάδα θα είχε επιλύσει το πρόβλημα, αλλά αυτό παραμένει στα χαρτιά για περισσότερα από 20 χρόνια.  
Σε κάθε περίπτωση, το επιπρόσθετο κόστος επιμερίζεται σε όλους τους καταναλωτές μέσα από τη χρέωση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, που περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς ρεύματος.
Το κόστος μόνο για την Κρήτη υπολογίζεται στα 400 εκατ. ευρώ που καλύπτεται από τα ΥΚΩ.
Το World Εnergy Νews φέρνει στο φως της δημοσιότητας τα κόστη για την ηλεκτροδότηση συγκεκριμένων νησιών από τη χρήση θερμικών μονάδων, όπως αυτά καταγράφονται από τον ΔΕΔΔΗΕ.
Πιο αναλυτικά για την ηλεκτροδότηση στο νησί του Αγίου Ευστρατίου για το μήνα Μάρτιο, η συνολική παραγωγή ρεύματος προήλθε από θερμικές μονάδες που παρήγαγαν 79,58 MWh και το μέσο πλήρες κόστος παραγωγής να διαμορφώνεται στα 1.800,33 ευρώ η MWh.
Επομένως, η αξία της Kwh ανέρχεται στο 1,8 ευρώ όταν στην ηπειρωτική Ελλάδα με βάση το τιμολόγιο της ΔΕΗ το αντίστοιχο κόστος διαμορφώνεται στο 0,0946 ευρώ.  
Στα Αντικύθηρα παράχθηκε ενέργεια 22,82 MWh και το κόστος ήταν 1.158,52 ευρώ ανά MWh ή 1,1585 ανά kWh.  
Στη Δονούσα το κόστος είναι 1.376,99 ευρώ η MWh ή 1,376 ευρώ η kWh.  

Η ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές «ρίχνει» το κόστος

Στην Κρήτη η κατάσταση εξομαλύνεται διότι η παραγόμενη ενέργεια από έργα ανανεώσιμων πηγών ανήλθε σε 50.894 MWh και η ενέργεια από θερμικές μονάδες έφθασε τα 165.802,38 Mwh.
Έτσι, το μέσο κόστος ήταν 0,192 ευρώ ανά kWh.
Τα  τουριστικά νησιά με υψηλές καταναλώσεις όπως είναι η Ρόδος με 39.098 MWh από θερμικές μονάδες και μαζί με την παραγόμενη ενέργεια από τις ΑΠΕ ήταν 6.101,37 MWh .
Η τιμή της kWh  είναι στα 0,192 ευρώ.  
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, 32 νησιά εξαιτίας της αναποφασιστικότητας που διακρίνει τους αρμόδιους συνεχίζουν τη λειτουργία των μονάδων ενέργειας με τη καύση μαζούτ και με υψηλό κόστος παραγωγής, καθώς καθυστερεί η διασύνδεσή τους με την  ηπειρωτική Ελλάδα.  
Αξίζει να σημειωθεί ότι προμηθευτής της ΔΕΗ για την τροφοδοσία των θερμικών της μονάδων στα μη συνδεδεμένα νησιά είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια.
Σε κάθε περίπτωση, η ΔΕΗ έχει μοιράσει το επιπλέον κόστος στους καταναλωτές μέσα από τη ρύθμιση των ΥΚΩ, απαιτώντας μάλιστα να λάβει το ποσό των 735 εκατ. ευρώ για την τριετία 2012 -2015.  
Η ΔΕΗ αφού δεν πληρώνεται για τις υπηρεσίες της, με τη σειρά της καθυστερεί να εξοφλήσει τους ιδιώτες παραγωγούς ΑΠΕ που δίνουν ρεύμα στο ηλεκτρικό δίκτυο.
Στους ιδιώτες παραγωγούς οφείλει περί τα 77 εκατ. ευρώ για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά, ενώ για όσους δραστηριοποιούνται στην ηπειρωτική χώρα το αντίστοιχο ύψος των χρεών ανέρχεται σε περίπου 790 εκατ. ευρώ.
    
Νίκος Θεοδωρόπουλος  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης