Τελευταία Νέα

PEXAPARK: Πέμπτη η Ελλάδα στα PPAs στην Ευρώπη - Πρόβλεψη για 20 GW το 2024, κυριαρχία των φωτοβολταϊκών

PEXAPARK: Πέμπτη η Ελλάδα στα PPAs στην Ευρώπη - Πρόβλεψη για 20 GW το 2024, κυριαρχία των φωτοβολταϊκών
Μεταξύ του 2022 και του 2023 σημειώθηκε αύξηση κατά 41% της ισχύος των PPAs που συνάφθηκαν στην ευρωπαϊκή αγορά
Στην πέμπτη θέση μεταξύ των αγορών της Ευρώπης σε ότι αφορά τη σύναψη μακροχρόνιων συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας PPAs βρίσκεται η ελληνική, εντός της οποίας έχουν συναφθεί PPAs συνολικής ισχύος 950 MW. Την πρώτη θέση καταλαμβάνει για μια ακόμη φορά το 2023 η Ισπανία με συμφωνίες ισχύος 3,7 GW και ακολουθούν η Γερμανία επίσης με 3,7 GW η Ιταλία με 1 GW και η Μεγάλη Βρετανία με 960 MW.

Όπως επισημαίνει έκθεση της εταιρίας PEXAPARK η αγορά των PPAs στην Ευρώπη έχει εισέλθει στη Χρυσή Εποχή της με ρεκόρ δραστηριότητας ενώ προβλέπει ότι το 2024 η αγορά των PPAs θα ξεπεράσει τα 20 GW, ότι η Γερμανία θα ανατρέψει την Ισπανία από την πρώτη θέση, ενώ το μερίδιο των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας στην αγορά των PPAs θα αυξηθεί σημαντικά. Η εταιρία σημειώνει ακόμη ότι η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Σουηδία είναι οι νέες συμμετοχές στην κατάταξη των Top 10 σε ότι αφορά τη σύναψη PPAs.

Έμφαση στα φωτοβολταϊκά, στο παιχνίδι τα υπεράκτια

Πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την έκθεση της PEXAPARK το 2023 στην Ευρώπη συνάφθηκαν συνολικά 262 PPAs συνολικής ισχύος 16,2 GW, εκ των οποίων τα 160, ισχύος 10,5 GW αφορούσαν ηλιακή ενέργεια από φωτοβολταϊκά έργα. Επίσης 58 συμφωνίες συνολικής ισχύος 2,3 GW αφορούσαν ενέργεια που προέρχεται από αιολικά πάρκα και περίπου 20 συμφωνίες ισχύος 2 GW αφορούσαν ενέργεια που προέρχεται από υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Μεταξύ του 2022 και του 2023 σημειώθηκε αύξηση κατά 41% της ισχύος των PPAs που συνάφθηκαν στην ευρωπαϊκή αγορά, αλλά και μείωση κατά 35% των τιμών της ενέργειας.
Συγκεκριμένα στις αρχές Ιανουαρίου του 2023 η τιμή των PPAs ήταν στα 78,7 ευρώ/MWh ενώ την τελευταία ημέρα του Δεκεμβρίου του 2023 στα 50,1 ευρώ /MWh. Ο μέσος όρος της τιμής στη διάρκεια του έτους ήταν τα 58 ευρώ /MWh.

Μεγαλύτερος αγοραστής ενέργειας στην Ευρώπη μέσω PPAs το 2023 ήταν η Amazon με 1.876 MW. Μεταξύ των 10 κορυφαίων αγοραστών ενέργειας μέσω PPAs στην Ευρώπη είναι και η Μυτιληναίος με συμφωνίες συνολικής ισχύος 411 MW.
Μεγαλύτερος πωλητής ενέργειας μέσω PPAs είναι η ισπανική Iberdrola, ενώ στην έκτη θέση της κατάταξης των πωλητών είναι η ΔΕΗ σε συνεργασία με τη γερμανική RWE που διαθέτουν μέσω PPAs ενέργεια συνολικής ισχύος 585 MW. Πρέπει να σημειωθεί ότι η RWE μό νη της σύναψε επιπλέον PPAs ισχύος 583MW.

Tα νέα PPAs

Σύμφωνα με την PEXAPARK στην άνθηση της αγοράς των PPAs συνέβαλε η σταθεροποίηση του περιβάλλοντος σε ότι αφορά τις βασικές αρχές των συμβολαίων, ενώ διαπιστώνει ότι τα εταιρικά PPAs διατήρησαν το 2023 την ηγετική θέση τους, αν και αυξήθηκε η σχετική δραστηριότητα και από τις εταιρίες κοινής ωφέλειας που συνάπτουν συμβόλαια και για τη δική τους παραγωγή. Επίσης οι εταιρίες έδειξαν προτίμηση στα PPAs που είναι συνδεδεμένα απευθείας με έργα. Από τα 216 εταιρικά PPAs που αποκάλυψαν τον πωλητή, το 44% ήταν συμβεβλημένα με επιχείρηση κοινής ωφέλειας ενώ το υπόλοιπο 56% είχα κάποιον διαχειριστή ως αντισυμβαλλόμενο.

Εξάλλου σύμφωνα με τη μελέτη το 2023 απέδειξε ότι η αστάθεια οδήγησε σε μια μόνιμη αλλαγή στις στρατηγικές προμηθειών των ενεργοβόρων εταιριών αναδεικνύοντας τα PPAs σε συνεπές εργαλείο αντιστάθμισης κινδύνου. Μάλιστα σημειώνει ότι το 2022 λόγω αστάθειας της αγοράς η ενέργεια τιμολογούνταν με λάθος αποτιμήσεις με αποτέλεσμα οι εταιρείες μακροπρόθεσμα να πληρώνουν υψηλότερες τιμές από αυτές της αγοράς.

Το 2023, η τιμολόγηση συμφωνιών εξισορρόπησης αντικατοπτρίζουν την καθοδική τροχιά των τιμών της ενέργειας, αλλά παρά την πτώση σε περίπου 3 ευρώ/MWh, εξακολουθούν να είναι υψηλότερα από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο. Στο προσκήνιο μπαίνουν τα υβριδικά PPAs που περιλαμβάνουν ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αποθήκευση, ενώ φαίνεται ότι πλέον εξετάζεται η σύναψη PPAs που συνδέονται με πράσινο υδρογόνο και παραγωγή αμμωνίας.  Επίσης η έκθεση διαπιστώνει ότι αυξήθηκαν τα PPAs πολλαπλών αγοραστών. Τέτοιες συμφωνίες, κατ' αρχήν, προέκυψαν το 2016 αλλά το 2023 φάνηκε ότι η ιδέα ωριμάζει.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης