Ενέργεια

Ιαπωνία: Τεχνητή νοημοσύνη και τσιπ φέρνουν απότομη άνοδο στη ζήτηση ενέργειας (Reuters)

Ιαπωνία: Τεχνητή νοημοσύνη και τσιπ φέρνουν απότομη άνοδο στη ζήτηση ενέργειας (Reuters)
Η Ιαπωνία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Μέση Ανατολή για τον εφοδιασμό με ορυκτά καύσιμα, ψήφισε πέρυσι νόμο με στόχο την προώθηση επενδύσεων απαλλαγής από τον άνθρακα
Η Ιαπωνία προβλέπει ότι η ανάγκη για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξηθεί κατά 35% έως 50% έως το 2050 λόγω της αυξανόμενης ζήτησης από τα εργοστάσια ημιαγωγών και τα κέντρα δεδομένων που υποστηρίζουν την τεχνητή νοημοσύνη (AI), σύμφωνα με τις προβλέψεις της κυβέρνησης.

Με βάση το Reuters, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί από 1 τρισεκατομμύριο κιλοβατώρες (kWh) που προβλέπεται για την τρέχουσα δεκαετία σε περίπου 1,35-1,5 τρισεκατομμύρια kWh το 2050 για να καλυφθεί η ζήτηση καθώς η Ιαπωνία εγκαθιστά περισσότερα κέντρα δεδομένων, εργοστάσια τσιπ και άλλες επιχειρήσεις που καταναλώνουν ενέργεια, ανέφερε η κυβέρνηση σε έγγραφο που δημοσιεύθηκε αργά τη Δευτέρα (13/5).

Η τόσο μεγάλη αύξηση της ζήτησης ενέργειας θα είναι η πρώτη μετά από 20 χρόνια και απαιτεί επενδύσεις μεγάλης κλίμακας σε πηγές ενέργειας, αναφέρεται στο έγγραφο.

Τα «αλλά»

Εάν η Ιαπωνία δεν αυξήσει την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, η σταθερή παροχή ενέργειας θα μπορούσε να είναι αβέβαιη, δήλωσε η κυβέρνηση, καθώς άρχισε να σχεδιάζει μια νέα στρατηγική για την απεξάρτηση από τον άνθρακα και τη βιομηχανική πολιτική έως το 2040, την οποία σχεδιάζει να ολοκληρώσει έως το τέλος Μαρτίου.

Η Ιαπωνία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Μέση Ανατολή για τον εφοδιασμό με ορυκτά καύσιμα, ψήφισε πέρυσι νόμο με στόχο την προώθηση επενδύσεων απαλλαγής από τον άνθρακα συνολικού ύψους άνω των 150 τρισεκατομμυρίων γεν (962 δισεκατομμυρίων δολαρίων) στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα σε διάστημα 10 ετών.

Τέλος, να σημειωθεί ότι η χώρα υπολογίζει στις ηλιακές κυψέλες επόμενης γενιάς, γνωστές ως ηλιακές κυψέλες περοβσκίτη, στα πλωτά υπεράκτια αιολικά πάρκα, στην επανεκκίνηση πυρηνικών σταθμών και στην εισαγωγή αντιδραστήρων επόμενης γενιάς για την κάλυψη της ζήτησης, όπως προκύπτει από το έγγραφο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης