Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πετρέλαιο ΗΠΑ: Πτώση τιμών και αύξηση αποθεμάτων εν αναμονή των εξελίξεων στη Μ. Ανατολή

Πετρέλαιο ΗΠΑ: Πτώση τιμών και αύξηση αποθεμάτων εν αναμονή των εξελίξεων στη Μ. Ανατολή

Σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ (πάνω από τα 13 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως) παρέμεινε η παραγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες (Investing.com)

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν ελαφρά στο ασιατικό εμπόριο την Τετάρτη 17/4, καθώς τα σημάδια μιας μεγάλης εβδομαδιαίας αύξησης των αποθεμάτων στις ΗΠΑ έδειχναν λιγότερο σφιχτές αγορές, παρότι οι ανησυχίες για την απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση από το Ιράν εξακολουθούν να υπάρχουν, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας Investing.com.

Οι τιμές του αργού σημείωσαν θεαματική άνοδο τις τελευταίες 2 εβδομάδες, καθώς η προοπτική μιας μεγαλύτερης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, ειδικά μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ, πυροδότησε στοιχήματα για διακοπές του εφοδιασμού στην περιοχή.

Αλλά αυτό το «ράλι» σταμάτησε τις πρόσφατες συνεδριάσεις, με τις τιμές να δέχονται πίεση από την άνοδο του δολαρίου και τις ανησυχίες ότι οι αδύναμες οικονομικές συνθήκες θα μπορούσαν να μειώσουν τη ζήτηση πετρελαίου το 2024.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου Brent υποχώρησαν 0,1% στα 89,89 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου του West Texas Intermediate υποχώρησαν 0,2% στα 84,69 δολάρια το βαρέλι έως τις 20:58 ET.

Αμφότερα τα συμβόλαια διαπραγματεύονταν πολύ κάτω από τα υψηλά 5 μηνών που σημείωσαν την περασμένη εβδομάδα.

 

Τα αμερικανικά αποθέματα αυξήθηκαν κατά 4,09 εκατ. βαρέλια

Τα στοιχεία από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου (API) έδειξαν στις 16/4 ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 4,09 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 12 Απριλίου, πολύ περισσότερο από τις προσδοκίες για αύξηση 600.000 βαρελιών.

Αυτό προήλθε μετά από άνοδο 3,03 εκατομμυρίων βαρελιών την προηγούμενη εβδομάδα και οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην παραγωγή των ΗΠΑ που παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ πάνω από τα 13 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

ρεκόρ παραγωγής αντιστάθμισε σε μεγάλο βαθμό την αυξανόμενη δραστηριότητα των διυλιστηρίων, προκαλώντας ανησυχίες ότι οι αγορές πετρελαίου των ΗΠΑ δεν ήταν τόσο σφιχτές όσο αρχικά πιστεύαμε.

Ωστόσο, μια πτώση των αποθεμάτων βενζίνης, περίπου 2,5 εκατομμυρίων βαρελιών, έδειξε ότι η ζήτηση στον μεγαλύτερο καταναλωτή καυσίμων στον κόσμο αυξανόταν με την ερχόμενη καλοκαιρινή περίοδο.

Τα δεδομένα API συνήθως προαναγγέλλουν παρόμοια ανάγνωση από τα επίσημα δεδομένα αποθέματος των Η.Π.Α., η οποία αναμένεται αργότερα μέσα στην ημέρα.

 

Οι φόβοι για μείωση της ζήτησης

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν από τα υψηλά άνω των 5 μηνών στις πρόσφατες συνεδριάσεις, ακόμη και όταν οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή επιδεινώθηκαν, καθώς η άνοδος του δολαρίου - λόγω των προσδοκιών για υψηλότερα για μεγαλύτερο επιτόκιο - επιβάρυνε τη διεθνή ζήτηση.

Οι αγορές φοβήθηκαν επίσης ότι η περιοριστική νομισματική πολιτική θα μπορούσε να ανακόψει περαιτέρω τη ζήτηση το 2024, ειδικά με την οικονομική ανάπτυξη να έχει ήδη υποχωρήσει. Μικτά οικονομικά στοιχεία από την Κίνα προστέθηκαν σε αυτές τις ανησυχίες.

Ωστόσο, οι τιμές του πετρελαίου εξακολουθούσαν να υποστηρίζονται σχετικά από τους φόβους ότι μια επιδείνωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή θα ανακόψει την προσφορά.

Οι αγορές επικεντρώθηκαν στην αναμενόμενη απάντηση (αντίποινα) του Ισραήλ στην επίθεση με drone και πυραύλους που δέχτηκε από το Ιράν το περασμένο Σαββατοκύριακο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης