Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Τα υψηλά επιτόκια θέτουν σε κίνδυνο τα έργα ΑΠΕ λένε οι αναλυτές

Τα υψηλά επιτόκια θέτουν σε κίνδυνο τα έργα ΑΠΕ λένε οι αναλυτές

 Το υψηλό κόστος δανεισμού εμπόδιο για την ενεργειακή μετάβαση

 

Τα υψηλότερα επιτόκια θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο για τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, περιπλέκοντας την παγκόσμια πίεση για μετάβαση στη βιώσιμη ενέργεια, σύμφωνα με αναλυτές που επικαλείται το Reuters.

Τα επιτόκια στις ΗΠΑ είναι σε υψηλά πολλών δεκαετιών από τότε που ξεκίνησαν οι αυξήσεις το 2023, οδηγώντας υψηλότερα το κόστος δανεισμού. Το υψηλότερο κόστος δανεισμού πλήττει τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας περισσότερο από τον τομέα του πετρελαίου και φυσικού αερίου ή των εξορυκτικών, καθώς τα έργα ΑΠΕ είναι πιο εντάσεως κεφαλαίου και βασίζονται σε επιδοτήσεις.

«Λόγω της εντάσεως κεφαλαίου (Capex) οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας...είναι εγγενώς πιο επιρρεπείς στα υψηλά επιτόκια», δήλωσε ο Vegard Wiik Volset, επικεφαλής του τμήματος ΑΠΕ και ενέργειας (EMEA) στη Rystad Energy, προσθέτοντας ότι τα έργα σε νέες ανανεώσιμες πηγές κινδυνεύοπυν περισσότερο, ενώ τα υπάρχοντα που είχαν εξασφαλισθεί πριν από την αύξηση των επιτοκίων παραμένουν ανεπηρέαστα.

Νέες εγκαταστάσεις

Πάνω από το 80% των προγραμματισμένων νέων ενεργειακών εγκαταστάσεων στις ΗΠΑ το 2023 προέρχονταν από πηγές όπως η μπαταρία, η ηλιακή και η αιολική ενέργεια, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ έφτασε σε υψηλό πέντε μηνών αυτή την εβδομάδα μετά από ισχυρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό την περασμένη εβδομάδα, με τις αγορές να βλέπουν τώρα την πρώτη μείωση να έρχεται τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το FedWatch Tool της CME.
Ακόμη και μικρές αλλαγές στα επιτόκια μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στο συνολικό κόστος ενός έργου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Αύξηση κόστους

Σύμφωνα με την Wood Mackenzie, μια αύξηση δύο ποσοστιαίων μονάδων στο επιτόκιο αυξάνει το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας (LCOE) - τα εκτιμώμενα έσοδα που απαιτούνται για την κατασκευή και τη λειτουργία μιας γεννήτριας σε μια συγκεκριμένη περίοδο ανάκτησης κόστους - έως και 20% για τις ΑΠΕ.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι το κλειδί για την επίτευξη των κλιματικών στόχων που τέθηκαν στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή του 2015 στο Παρίσι με στόχο τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Οποιοδήποτε πλήγμα στον τομέα θα μπορούσε ενδεχομένως να το θέσει σε κίνδυνο.
«Σε ένα σενάριο υψηλότερων επιτοκίων, η επίτευξη καθαρού μηδενισμού θα είναι ακόμη πιο δύσκολη και πιο δαπανηρή», ανέφερε η έκθεση της Wood Mackenzie.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης