Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Equinor: H παραγωγή υδρογονανθράκων ανεβαίνει, τα κέρδη πέφτουν

Equinor: H παραγωγή υδρογονανθράκων ανεβαίνει, τα κέρδη πέφτουν
Τα δηλωθέντα καθαρά κέρδη το 1ο τρίμηνο 2024 ήταν 2,67 δισ. δολάρια, ελαφρώς υψηλότερα από τα 2,61 δισ. δολάρια το 4ο τρίμηνο 2023
Ενώ ο ενεργειακός γίγαντας της Νορβηγίας Equinor συνέχισε να προμηθεύει την Ευρώπη με ενέργεια, καταφέρνοντας να αυξήσει την παραγωγή υδρογονανθράκων στο α’ τρίμηνο, τα καθαρά κέρδη της εταιρείας για την ίδια περίοδο δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα, καθώς μειώθηκαν κατά 46% σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο του 2023, εν μέσω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Την Πέμπτη (25/4) η Equinor ανέφερε ότι τα καθαρά λειτουργικά κέρδη της στο 1ο τρίμηνο 2024 μειώθηκαν σε 7,63 δισ. δολάρια από 8,75 δισ. δολάρια στο 4ο τρίμηνο 2023 και 12,5 δισ. δολάρια στο 1ο τρίμηνο 2023.

Τα δηλωθέντα καθαρά κέρδη το 1ο τρίμηνο 2024 ήταν 2,67 δισ. δολάρια, ελαφρώς υψηλότερα από τα 2,61 δισ. δολάρια το 4ο τρίμηνο 2023, αλλά σημαντικά χαμηλότερα από τα 4,97 δισ. δολάρια κατά την ίδια περίοδο πέρυσι.

Τα προσαρμοσμένα λειτουργικά έσοδα της εταιρείας παρουσίασαν παρόμοια τάση, καθώς ανήλθαν σε 7,53 δισ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2024, γεγονός που αντιπροσωπεύει μείωση σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2023, όταν ήταν 8,56 δισ. δολάρια, και σχεδόν 37% μείωση σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, όταν ανήλθαν σε 11,92 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με την εταιρεία, οι λόγοι για αυτό είναι οι χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου.

Η νορβηγική εταιρεία ανέφερε ότι η τιμή του διοχετευόμενου αερίου προς την Ευρώπη μειώθηκε κατά 50% σε σύγκριση με το 1ο τρίμηνο του 2023 και ανήλθε σε 9,41 δολάρια ανά MMbtu, ωστόσο, η μέση τιμή των υγρών ήταν 76,0 δολάρια ανά bbl, αυξημένη κατά 3% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Ο Anders Opedal, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Equinor, σχολίασε πως η Equinor πέτυχε σταθερά οικονομικά αποτελέσματα χάρη στις ισχυρές επιχειρησιακές επιδόσεις σε όλη την επιχείρηση.

Η παραγωγή στη νορβηγική υφαλοκρηπίδα ήταν υψηλή και το διεθνές χαρτοφυλάκιο συνέβαλε με σταθερή αύξηση της παραγωγής.

Ξεκίνησε η εμπορική παραγωγή από το Mendubim

«Συνεχίζουμε τη σημαντική διανομή κεφαλαίου και αναμένουμε να διανείμουμε συνολικά 14 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024», γράφει η εταιρεία.

«Κινούμαστε με γνώμονα την αξία για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στο τρίμηνο, πετύχαμε σημαντικά καλύτερους όρους για το έργο Empire Wind 1 στις ΗΠΑ και ξεκινήσαμε την εμπορική παραγωγή από τους ηλιακούς σταθμούς Mendubim στη Βραζιλία», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Equinor.

Η νορβηγική εταιρεία εξασφάλισε επίσης σημαντικά βελτιωμένη τιμή εκχώρησης για το έργο Empire Wind 1 στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ.

Η Axess Technologies υπέγραψε πρόσφατα σύμβαση για την παροχή ενός συστήματος έλξης καλωδίων εξαγωγής, το οποίο θα τοποθετηθεί στον υπεράκτιο υποσταθμό του αιολικού πάρκου.

Τα προγραμματισμένα επόμενα βήματα για το έργο περιλαμβάνουν την τελική επενδυτική απόφαση (FID), τη χρηματοδότηση του έργου και τη μεταβίβαση του έργου σε νέο εταίρο.

Ο τομέας μάρκετινγκ, midstream και μεταποίησης (MMP) παρουσίασε προσαρμοσμένα λειτουργικά έσοδα ύψους 887 εκατ. δολαρίων, τα οποία είναι πάνω από το καθοδηγούμενο εύρος για τον τομέα. Αυτό οφείλεται κυρίως στα ισχυρά αποτελέσματα από την εμπορία υγρών και υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Οι αναφερόμενες ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες προ πληρωθέντων φόρων και στοιχείων κεφαλαίου κίνησης ανήλθαν σε 9 δισ. δολάρια το 1ο τρίμηνο του 2024, έναντι 2,74 δισ. δολαρίων το 4ο τρίμηνο του 2023 και 14,9 δισ. δολαρίων το 1ο τρίμηνο του 2023, παρουσιάζοντας μείωση 39% σε ετήσια βάση.

Οι ταμειακές ροές από τις δραστηριότητες της Equinor μετά την καταβολή φόρων ανήλθαν σε 5,84 δισ. δολάρια, αυξημένες από 2,79 δισ. δολάρια το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά μειωμένες κατά 40% από 9,72 δισ. δολάρια το 1ο τρίμηνο 2023.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης