Τελευταία Νέα

Η Αυστραλία θα επενδύσει 15 δισ. δολάρια σε ΑΠΕ και κρίσιμα ορυκτά

Η Αυστραλία θα επενδύσει 15 δισ. δολάρια σε ΑΠΕ και κρίσιμα ορυκτά

Επιδοτήσεις δισεκατομμυρίων για τις αναδυόμενες κρίσιμες βιομηχανίες ορυκτών και καθαρής ενέργειας

 

Η αυστραλιανή κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τρίτη ένα πακέτο 22,7 δισ. δολαρίων Αυστραλία (15,0 δισεκατομμύρια δολάρια) για την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς η χώρα προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από ξένους προμηθευτές για βασικές τεχνολογίες.

Οι λεπτομέρειες του πακέτου Future Made in Australia που ανακοινώθηκε στον ετήσιο προϋπολογισμό της κυβέρνησης περιελάμβαναν επιδοτήσεις δισεκατομμυρίων για τις αναδυόμενες κρίσιμες βιομηχανίες ορυκτών και καθαρής ενέργειας και προσπάθειες για μείωση της γραφειοκρατίας για τους επενδυτές στον κλάδο.

Οι δαπάνες θα πραγματοποιηθούν την επόμενη δεκαετία και έρχονται καθώς οι μεγάλες οικονομίες επενδύουν δισεκατομμύρια για να στηρίξουν έργα καθαρής ενέργειας και να ανταγωνιστούν την Κίνα στην κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων και ημιαγωγών, που θεωρούνται ζωτικής σημασίας για την ευημερία και την εθνική ασφάλεια.
Ο Αυστραλός υπουργός Οικονομικών Jim Chalmers είπε ότι ο προϋπολογισμός επενδύθηκε στις φιλοδοξίες της χώρας να γίνει «υπερδύναμη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».
«Ο κόσμος έχει δεσμευτεί για το μηδέν μέχρι το 2050», είπε ο Chalmers στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό. «Αυτό θα απαιτήσει τη μεγαλύτερη μεταμόρφωση στην παγκόσμια οικονομία από τη βιομηχανική επανάσταση».

Κίνητρα για επεξεργασία και διύλιση

Το πακέτο θα εισαγάγει φορολογικά κίνητρα ύψους 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλία για την επεξεργασία και διύλιση 31 κρίσιμων ορυκτών και 6,7 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλία για την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου από το οικονομικό έτος που λήγει τον Ιούνιο του 2028 έως το οικονομικό έτος 2039-40.
Επιπλέον, 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας θα υποστηρίξουν επενδύσεις στην εγχώρια παραγωγή ηλιακών συλλεκτών και στην αλυσίδα εφοδιασμού μπαταριών.
Ενώ τα αυστραλιανά εργοστάσια βρίσκονται κοντά σε βασικές πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή, για δεκαετίες αγωνίζονται να ανταγωνιστούν παγκοσμίως λόγω του υψηλού κόστους εργασίας και της απόστασης από τις μεγάλες διεθνείς αγορές.
Η Αυστραλία θέλει να δημιουργήσει μια βιομηχανία χημικών μπαταριών για να αποκομίσει περισσότερη αξία από τον ορυκτό της πλούτο, αλλά ο τομέας του νικελίου αντιμετωπίζει χιλιάδες περικοπές θέσεων εργασίας μετά την άνοδο της προσφοράς στην Ινδονησία που οδήγησε τις τιμές σε πτώση.
Νωρίτερα φέτος, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Anthony Albanese χαρακτήρισε το νικέλιο ως "κρίσιμο ορυκτό", επιτρέποντας στην τοπική βιομηχανία πρόσβαση σε φθηνά κρατικά δάνεια δισεκατομμυρίων δολαρίων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης