Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Γιατί ανησυχούν οι προμηθευτές των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών; (Euractiv)

Γιατί ανησυχούν οι προμηθευτές των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών; (Euractiv)
Στη Γερμανία, μία στις τρεις εταιρείες του κλάδου σχεδιάζει να μεταφέρει μέρος της παραγωγής της στο εξωτερικό τα επόμενα χρόνια για να μειώσει το κόστος
Αντιμέτωποι με το διπλό σοκ του τέλους των κινητήρων εσωτερικής καύσης και του αυξανόμενου ανταγωνισμού από την Κίνα, Ευρωπαίοι προμηθευτές αυτοκινητοβιομηχανιών όπως η Bosch, η ZF και η Webasto έχουν ανακοινώσει περικοπές χιλιάδων θέσεων εργασίας το προσεχές διάστημα.

Σύμφωνα με το Euractiv, οι Βρυξέλλες έχουν υποσχεθεί να κάνουν ό,τι μπορούν για να ενισχύσουν την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία και να αντιμετωπίσουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό από τους φθηνότερους ασιατικούς ανταγωνιστές.

Αλλά τα σχέδια της ΕΕ για την απαγόρευση της πώλησης νέων αυτοκινήτων που κινούνται με ορυκτά καύσιμα από το 2035 είναι η απόδειξη ότι ορισμένες θέσεις εργασίας θα χαθούν αναπόφευκτα.

Το επικείμενο κλείσιμο του εργοστασίου της Continental στο Γκίφχορν αποτέλεσε τον καταλύτη για περίπου 800 εργαζόμενους που εργάζονται εκεί, ώστε να ξεκινήσουν την επανεκπαίδευση σε άλλο τομέα.

Μια εταιρεία συστημάτων θέρμανσης, η Stiebel Eltron, πρότεινε να αναλάβει έργα στην περιοχή και να ανοίξει ορισμένες θέσεις εργασίες για μερικούς από τους 800 απολυμένους.

Αρνητικές οι προοπτικές

Οι θέσεις εργασίας που έχουν απομείνει στις αυτοκινητοβιομηχανίες δέχονται αυξανόμενη πίεση από τους κινέζους ανταγωνιστές, οι οποίοι καταλαμβάνουν ολοένα μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς.

Η κινεζική εταιρεία κατασκευής μπαταριών CATL έχει αναπτυχθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και έχει γίνει ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής αυτοκινήτων στον κόσμο, σε έναν τομέα που εξακολουθεί να ηγείται η Bosch, σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία Roland Berger.

Βαρύ πλήγμα για τη Γερμανία

Στη Γερμανία, μία στις τρεις εταιρείες του κλάδου σχεδιάζει να μεταφέρει μέρος της παραγωγής της στο εξωτερικό τα επόμενα χρόνια για να μειώσει το κόστος, σύμφωνα με μελέτη της γερμανικής ένωσης αυτοκινητοβιομηχανιών VDA.

Το τσεκούρι έχει ήδη πέσει σε 3.400 εργαζόμενους στο εργοστάσιο της Ford στο Saarlouis, στη δυτική Γερμανία.

Το κλείσιμο του εργοστασίου συμπαρασύρει μαζί του ένα ολόκληρο δίκτυο τοπικών προμηθευτών, οι εργαζόμενοι των οποίων πραγματοποίησαν εξαήμερη απεργία τον Μάρτιο για να εξασφαλίσουν μεγαλύτερες αποζημιώσεις.

Μεταξύ αυτών, ο 33χρονος Luca Thonet, που απασχολείται στον προμηθευτή της Ford Lear, δήλωσε ότι θα ήθελε να παραμείνει στην περιοχή, κοντά στα γαλλικά σύνορα, «αλλά δεν έχει μείνει σχεδόν καμία βιομηχανία στην περιοχή και ούτε τα άλλα εργοστάσια βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση», δήλωσε στο AFP.

Ο Thonet αναφέρθηκε στην κατάσταση της ZF, του δεύτερου μεγαλύτερου γερμανικού προμηθευτή αυτοκινήτων, η οποία ανακοίνωσε το κλείσιμο δύο εργοστασίων στην εγχώρια αγορά της.

Το επιχειρησιακό συμβούλιο της ZF φοβάται ότι περίπου 12.000 περικοπές θέσεων εργασίας θα μπορούσαν να γίνουν πραγματικότητα.

Μπορεί η Γερμανία να αντιμετωπίζει έλλειψη εργαζομένων, αλλά δεν επηρεάζονται εξίσου όλοι οι τομείς.

«Αν σήμερα χρειάζεσαι 100 άτομα για την παραγωγή ενός κανονικού κινητήρα, τότε με τον ηλεκτροκινητήρα χρειάζεσαι μόνο 10», δήλωσε η Jutta Rump, καθηγήτρια επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Ludwigshafen.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης