Τελευταία Νέα
Εξοικονομώ

Σπίτι χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας με μόλις τρεις κινήσεις

Σπίτι χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας με μόλις τρεις κινήσεις
Στα 10 χιλιάδες ευρώ το κόστος των αναγκαίων παρεμβάσεων, με απόσβεση σε διάστημα 5 – 10 ετών.
Δεν είναι κρίμα να πληρώνετε χειμώνα – καλοκαίρι υπέρογκους λογαριασμούς για ηλεκτρικό και πετρέλαιο, τη στιγμή που μπορείτε με τρεις μικρού κόστους – και συνάμα σύντομης απόσβεσης – παρεμβάσεις να αναβαθμίσετε ενεργειακά την κατοικία σας και να περιορίσετε στο ελάχιστο τη δαπάνη για τη θέρμανση και τον κλιματισμό της;
Σημειωτέον δε, η μετατροπή ενός σπιτιού σε ενεργειακά αποδοτικό δεν εξασφαλίζει μόνο χαμηλότερο κόστος σε σχέση με τη χρήση ενέργειας, αλλά διασφαλίζει ταυτόχρονα πολύ καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στο εσωτερικό του καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.   
Με εξαίρεση τις οικοδομές που κατασκευάστηκαν τα τελευταία 5 χρόνια βάσει της νέας πολεοδομικής νομοθεσίας, όλες οι υπόλοιπες κατοικίες της χώρας χρήζουν ενεργειακής αναβάθμισης ώστε οι καταναλώσεις για τη θέρμανση, τη ψύξη, τον αερισμό και τον φωτισμό τους να περιοριστούν και να καταστούν οικονομικά συμφέρουσες για τον ιδιοκτήτη ή τον ένοικό τους.
«Στην Ελλάδα μέχρι πρότινος δεν υπήρχαν στην νοοτροπία μας όροι όπως εξοικονόμηση ενέργειας και ενεργειακή απόδοση κατοικίας.
Οπότε, ως επί το πλείστον οι υφιστάμενες κατοικίες δεν κατασκευάζονταν με τέτοιες προδιαγραφές», αναφέρει στο World Energy News o μηχανολόγος μηχανικός και μέτοχος της τεχνικής εταιρίας Lenicon Λευτέρης Κεσκίνογλου.
Ο ίδιος σημειώνει πως ο κανονισμός θερμομόνωσης που τέθηκε σε εφαρμογή μετά το 1982 ήταν μεν η πρώτη νομοθετική παρέμβαση για την ανάπτυξη ενεργειακά αποδοτικών κατασκευών, ωστόσο απείχε πολύ από τις προδιαγραφές που θα καθιστούσαν ένα σπίτι ενεργειακό.
«Επειδή μέχρι πριν λίγα χρόνια το πετρέλαιο που χρησιμοποιούσαμε για την θέρμανση ήταν σχετικά οικονομικό, δεν απασχολούσε ιδιαίτερα τον κόσμο η όποια επένδυση στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας.
Σταδιακά, όμως, αυτό αλλάζει και πλέον υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για την ενεργειακή αναβάθμιση των παλαιών κατοικιών, εξέλιξη στην οποία βοηθούν μεταξύ άλλων και ευρωπαϊκά προγράμματα όπως π.χ. το εξοικονομώ κατ’ οίκον»,  τονίζει ο κ. Κεσκίνογλου.

Τρεις συν μια απαραίτητες επενδύσεις
Για την μετατροπή μιας απλής κατοικίας σε ενεργειακά αποδοτική δεν απαιτούνται πολυέξοδες παρεμβάσεις, όπως ίσως θεωρούν αρκετοί ιδιοκτήτες.
Το σχετικό κόστος ξεκινά από τα 10.000 ευρώ και μπορεί να γίνει απόσβεσή του μέσα σε διάστημα 5 – 10 ετών.
Οι εργασίες που απαιτούνται περιλαμβάνουν τρία βασικά επίπεδα που σκοπό έχουν τον περιορισμό των ενεργειακών απωλειών. Συγκεκριμένα, οι αναγκαίες επενδύσεις αφορούν:
•    Τη θερμομόνωση. Αυτή μπορεί να γίνει εσωτερικά του ακινήτου, αλλά είναι πολύ καλύτερα να αφορά στο εξωτερικό του κέλυφος. Με τη σωστή θερμομόνωση ελαχιστοποιούνται οι απώλειες (θέρμανσης, ψύξης) διαμέσου των δομικών στοιχείων της κατοικίας. Το κόστος για την εσωτερική θερμομόνωση διαμορφώνεται στα 25 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ για την εξωτερική στα 50 ευρώ το τετραγωνικό.
•    Τα κουφώματα. Η αντικατάστασή τους κρίνεται επιτακτική, ειδικά στις περιπτώσεις όπου τα κουφώματα είναι παλαιού τύπου με μονό τζάμι. Επισημαίνεται πως τα ενεργειακά κουφώματα με θερμοδιακοπή και τζάμια με ευγενή αέρια και μεμβράνες είναι μεν ιδανικά, όμως δεν έχουν το αντίστοιχο αποτέλεσμα από ενεργειακής άποψης στη περίπτωση που δεν έχει γίνει καλή θερμομόνωση της κατοικίας. Σε μια τέτοια περίπτωση, καλό είναι να προτιμώνται τα κλασικά – απλά κουφώματα με διπλό τζάμι, αφού  τα ενεργειακά κουφώματα με θερμοδιακοπή δεν συμφέρουν οικονομικά (η τιμή τους σε σχέση με την απόδοση είναι υψηλή).
•    Τα συστήματα σκίασης, εξωτερικής και εσωτερικής. Οι παρεμβάσεις στα συγκεκριμένα συστήματα, εκτός από τα οφέλη σε ότι αφορά στη διαμόρφωση της θερμοκρασίας στο εσωτερικό μιας κατοικίας, έχουν επιπτώσεις και στον φωτισμό. Ένα καλό σύστημα σκίασης, βελτιώνει τον φυσικό φωτισμό του σπιτιού, περιορίζοντας κατά συνέπεια την κατανάλωση ηλεκτρισμού κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Μετά από αυτές τις τρεις βασικές παρεμβάσεις, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως παθητικού χαρακτήρα, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να προχωρήσει σε μια σειρά επενδύσεων στα λεγόμενα ενεργητικά συστήματα της κατοικίας, δηλαδή στην αναβάθμιση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού.
«Οι παρεμβάσεις αυτές έχουν να κάνουν με την παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας και συγκεκριμένα με τη θέρμανση, την ψύξη, την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης, τον φωτισμό, τον αερισμό.
Οι επεμβάσεις εδώ είναι πάρα πολλές και κυμαίνονται ανάλογα με την επένδυση που είναι διαθέσιμος να κάνει κάποιος ή τις απαιτήσεις που υπάρχουν.
Σε μια πραγματικά ενεργειακή κατοικία θα πρέπει τα συστήματά της να είναι διασυνδεδεμένα μεταξύ τους, ώστε να επιτυγχάνουν τα μέγιστα οφέλη», αναφέρει ο κ. Κεσκίνογλου.
Στις παρεμβάσεις ενεργητικού χαρακτήρα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:
•    Η χρήση ηλιακού θερμοσίφωνα ή ηλιακών συλλεκτών κυρίως για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης. Το 99% των αναγκών σε ζεστό νερό εξασφαλίζεται χωρίς την κατανάλωση ενέργειας.
•    Η αναβάθμιση των συστημάτων θέρμανσης με κατάλληλο αυτοματισμό και θερμοκρασιακή αντιστάθμιση. Η εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να αγγίξει το 20 - 30%.
•    Η αντικατάσταση των συστημάτων θέρμανσης, εφόσον κρίνεται απαραίτητο, με συστήματα νέας τεχνολογίας όπως λέβητες αερίου συμπύκνωσης, αντλίες θερμότητας αέρος νερού κ.α.
•    Η ανανέωση των συστημάτων διανομής (κυκλοφορητές, δίκτυα σωληνώσεων, ηλεκτροβάνες και θερμοστάτες).
Επισημαίνεται πως το κόστος για μια ολοκληρωμένη λύση (αναβάθμιση τόσο των παθητικών όσο και όλων των ενεργητικών συστημάτων μιας κατοικίας) μπορεί να ανέλθει στο ποσό των 25 – 30 χιλιάδων ευρώ.
Όπως είναι φυσικό, μια τέτοιου είδους επένδυση εξασφαλίζει ακόμη χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας, ενώ η απόσβεσή της δεν ξεπερνά τη δεκαετία.

Κρίσιμοι παράγοντες ο σχεδιασμός και η μελέτη
Δεν είναι, όμως, μόνο αυτές καυθ’ αυτές οι παρεμβάσεις που οδηγούν στη δημιουργία μιας κατοικίας υψηλής ενεργειακής απόδοσης.
Καθοριστικό ρόλο παίζουν, επίσης, ο σωστός σχεδιασμός και μια καλή μελέτη πριν την υλοποίηση των απαραίτητων επενδύσεων.
«Ειδικά στις νέες κατασκευές, όλα ξεκινούν από το σχεδιασμό. Ο σωστός βιοκλιματικός σχεδιασμός θα μειώσει τις ανάγκες του κτιρίου και θα αυξήσει τα ηλιακά κέρδη, εκμεταλλευόμενος τον προσανατολισμό, τις σκιάσεις και το μικροκλίμα της περιοχής», εξηγεί στο World Energy News ο πολιτικός μηχανικός και διευθύνων σύμβουλος της κατασκευαστικής εταιρίας Easy Green – Low Energy Houses Θανάσης Βούλγαρης.
Επισημαίνει δε ότι η επιλογή των κατάλληλων υλικών μόνωσης, καθώς επίσης των συστημάτων θέρμανσης, εξοικονόμησης και παραγωγής ενέργειας που θα προσαρμοστούν στο κτίριο είναι τα επόμενα βήματα της διαδικασίας δημιουργίας μιας κατοικίας χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας.
«Σε κάθε περίπτωση όλα αυτά πρέπει να επιλεγούν υπολογίζοντας την απόδοση και το κόστος εγκατάστασης τους. Γιατί δεν ωφελεί κανέναν να κατασκευάσει ένα σούπερ ενεργειακό σπίτι εάν το κόστος δεν πρόκειται να το αποσβέσει ποτέ.
Η καλύτερη αυτή τη στιγμή λύση στην περίπτωση νέας κατοικίας είναι η επιλογή της κατασκευής ενός παθητικού σπιτιού.
Τα  παθητικά σπίτια είναι ο καλύτερος συνδυασμός των παραπάνω τεχνικών που υπολογίζονται βάσει τoυ προγράμματος Passive House Planning Package - PHPP, το οποίο αποτελεί ένα εργαλείο υψηλής ακρίβειας σε ότι αφορά στον υπολογισμό της κατανάλωσης ενός κτιρίου», επισημαίνει ο κ. Βούλγαρης.
Το κόστος για την ανέγερση ενός παθητικού σπιτιού που θα ανήκει στην υψηλότερη κλάση ενεργειακής απόδοσης (Α+) δεν ξεπερνά τα 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.  
Σε ότι αφορά στις παλαιές κατοικίες, καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη των ενεργειακών στόχων διαδραματίζει η μελέτη που απαραίτητα θα πρέπει να προηγηθεί των όποιων παρεμβάσεων – επενδύσεων.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Easy Green, για τα υφιστάμενα κτίρια το καλύτερο θα ήταν ο ιδιοκτήτης να μην ενεργήσει από μόνος του, αλλά να επισκεφτεί έναν μηχανικό - ενεργειακό επιθεωρητή.
«Αφού ο μηχανικός πραγματοποιήσει την ενεργειακή μελέτη, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να ζητήσει από αυτόν να του υποδείξει 3 - 4 διαφορετικές λύσεις, αλλάζοντας τα δεδομένα της μόνωσης του κελύφους και της στέγης, τα κουφώματα, το σύστημα θέρμανσης και τον ηλιακό θερμοσίφωνα.
Κάθε λύση θα έχει διαφορετικό κόστος και αποτελέσματα απόδοσης, δίνοντας τη δυνατότητα στον ιδιοκτήτη της κατοικίας να επιλέξει την καλύτερη λύση με το ιδανικότερο για αυτόν κόστος», σημειώνει ο κ. Βούλγαρης.

Πολλαπλά οφέλη
Πέρα από το καθαρά οικονομικό κέρδος που διασφαλίζει η λειτουργία ενός ενεργειακού σπιτιού λόγω της χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας, προκύπτουν ακόμη μια σειρά από οφέλη τόσο για τον ίδιο τον ιδιοκτήτη όσο και ευρύτερα. Συγκεκριμένα, μια κατοικία με ενσωματωμένα παθητικά και ενεργητικά συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας έχει θετικές επιπτώσεις:
•    Στο περιβάλλον, μειώνοντας την καταναλισκόμενη ενέργεια και κατά συνέπεια το διοξείδιο του άνθρακα.
•    Στην οικονομία, καθώς δημιουργεί θέσεις εργασίας σε αντιστάθμισμα της εξοικονόμησης καυσίμων.
•    Στην αντοχή του κτιρίου στο χρόνο, γιατί ένα καλά μονωμένο κτίριο δεν επηρεάζεται από υγρασία και θερμοκρασιακές μεταβολές
Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι το ενεργειακό σπίτι προσφέρει ένα υγιεινό περιβάλλον διαβίωσης και υψηλή θερμική άνεση, στοιχεία απαραίτητα για τη διατήρηση της καλής υγείας των ενοίκων του.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης