Τελευταία Νέα
Εξοικονομώ

Μεγάλη – έως και 40% – εξοικονόμηση ενέργειας από τις οικιακές μικροσυσκευές – Πως την επιτυγχάνουμε

Μεγάλη – έως και 40% – εξοικονόμηση ενέργειας από τις οικιακές μικροσυσκευές – Πως την επιτυγχάνουμε
Η αποσύνδεση των μικροσυσκευών από το ηλεκτρικό ρεύμα όταν δεν χρησιμοποιούνται, εκμηδενίζει την άκοπη κατανάλωση ενέργειας καθώς ορισμένες από αυτές εξακολουθούν να «τραβάνε» ρεύμα ακόμη και όταν βρίσκονται σε λειτουργία stand by
Μπορεί να δείχνουν… «αθώες», όμως οι διάφορες μικροσυσκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά στο σπίτι μας είναι δυνατόν να αποδειχθούν τελικά μεταξύ των βασικών «ενόχων» για υπερκατανάλωση ενέργειας σε περίπτωση που δεν λάβουμε μέτρα για την ορθολογική τους λειτουργία.
Οι ηλεκτρικές αυτές συσκευές, σύμφωνα με σχετικές έρευνες, ευθύνονται για το 20% περίπου της κατανάλωσης ενέργειας σε ένα νοικοκυριό, ποσοστό που μάλιστα βαίνει αυξανόμενο αν λάβουμε υπόψη ότι κατά διαστήματα νέες μικροσυσκευές «μπαίνουν» στο σπίτι μας για να καλύψουν πραγματικές ή μη ανάγκες.
Ωστόσο, η λελογισμένη χρήση τους – ιδίως αν αυτές λειτουργούν προς αντικατάσταση ομοειδών μεγαλύτερων συσκευών (π.χ. φουρνάκι αντί του ηλεκτρικού φούρνου για το μαγείρεμα) – μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά ακόμη και στην προσπάθεια εξοικονόμησης ρεύματος.
Ειδικότερα, υπολογίζεται πως η εξοικονόμηση που μπορεί να επιτευχθεί μέσω της αξιοποίησης και της συνετής λειτουργίας των διαφόρων οικιακών μικροσυσκευών φτάνει σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και στο 40% της συνήθους κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.
Μικροσυσκευές βρίσκονται σχεδόν όλους τους χώρους μιας κατοικίας, κυρίως δε στην κουζίνα (βραστήρας, καφετιέρα, μίξερ, τοστιέρα, φούρνος μικροκυμάτων, μπλέντερ, φρυγανιέρα κτλ) και κατά δεύτερο λόγο στο μπάνιο (πιστολάκι μαλλιών, ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, ηλεκτρική ξυριστική μηχανή).


Στην κατηγορία των μικροσυσκευών εντάσσονται, επίσης, η ηλεκτρική σκούπα, το ατμοσίδερο, αλλά και η τηλεόραση, το στερεοφωνικό συγκρότημα, ο αποκωδικοποιητής της τηλεόρασης.  

Ενημέρωση πριν την αγορά

Το πρώτο βήμα για να περιορίσουμε την κατανάλωση ρεύματος από τις μικροσυσκευές πρέπει να γίνει πριν καν τις αγοράσουμε.
Κι αυτό διότι ακόμη και η ίδιας χρήσης συσκευή συνήθως παρουσιάζει μεγάλες διαφορές σε ότι έχει να κάνει με την κατανάλωση ενέργειας από μοντέλο σε μοντέλο.
Έτσι είναι σκόπιμο πριν προβούμε στην αγορά της, να ενημερωθούμε για τις ενεργειακές απαιτήσεις της συσκευής, ακόμη και όταν αυτή βρίσκεται στη λειτουργία αναμονής (stand by).
Φυσικά, επιλέγουμε εκείνη που είναι ενεργειακά αποδοτικότερη, λαμβάνοντας υπόψη και την τιμή αγοράς της.    
Σημαντικό είναι, επίσης, να αποσυνδέουμε τις μικροσυσκευές από το ηλεκτρικό ρεύμα όταν δεν τις χρησιμοποιούμε, καθώς αρκετές από αυτές εξακολουθούν να καταναλώνουν ενέργεια ακόμη κι όταν είναι κλειστές, όπως η τηλεόραση, το βίντεο, το στερεοφωνικό και οι κονσόλες παιχνιδιών.
Για ευκολία, χρησιμοποιούμε πολύμπριζο με διακόπτη στο οποίο τοποθετούνται  συγκεκριμένες «ομάδες» μικροσυσκευών, ώστε με μια κίνηση να αποσυνδέονται από το ρεύμα όλες μαζί ταυτόχρονα.  

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως η αποσύνδεση των μικροσυσκευών του νοικοκυριού από το ηλεκτρικό δίκτυο μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι και σε ποσοστό 50%.
Σημαντικό ρόλο στην εξοικονόμηση μπορούν να διαδραματίσουν εκείνες οι μικροσυσκευές που είναι δυνατόν να αντικαταστήσουν άλλες μεγαλύτερες.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ηλεκτρικής κουζίνας – φούρνου από τη μία πλευρά και ο φούρνος μικροκυμάτων, το φουρνάκι ή η ψηστιέρα από την άλλη.
Ανάλογα με το είδος του φαγητού και εφόσον δεν απαιτούνται μεγάλες ποσότητες, η χρήση της μικρής κουζίνας ή της ψηστιέρας είναι σαφώς οικονομικότερη μιας και καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια σε σχέση με την ηλεκτρική κουζίνα.

Ορθολογική χρήση για καλύτερη απόδοση  

Η σωστή χρήση των μικροσυσκευών περιορίζει την κατανάλωση ρεύματος, με αποτέλεσμα αυτές να καθίστανται περισσότερο αποδοτικές.
Ενδεικτικές είναι οι περιπτώσεις τριών συσκευών που υπάρχουν σε κάθε σπίτι και χρησιμοποιούνται συχνά: ο ηλεκτρικός βραστήρας, το σίδερο και το πιστολάκι των μαλλιών (σεσουάρ).
Πιο συγκεκριμένα, σε ότι αφορά στους βραστήρες φροντίζουμε κάθε φορά να ζεσταίνουμε μόνο την ποσότητα νερού που θα χρειαστούμε και όχι πολύ περισσότερη.
Έτσι αποφεύγουμε την άσκοπη σπατάλη ηλεκτρικής ενέργειας.
Επιπλέον, φροντίζουμε να καθαρίζουμε τον βραστήρα συχνά με βρασμένο νερό και ξύδι, ώστε να απομακρύνουμε τα άλατα που μειώνουν την απόδοσή του.  
Θα πρέπει να αναφερθεί, επίσης, πως ο βραστήρας είναι οικονομικότερος στη χρήση για να ζεστάνουμε νερό σε σχέση με το «μάτι» της κουζίνας για την ίδια δουλειά.  
Η εξοικονόμηση στην περίπτωση αυτή μπορεί να αγγίξει το 40%.
Το ηλεκτρικό σίδερο, το οποίο ούτως ή άλλως καταναλώνει αρκετή ενέργεια, είναι δυνατόν να εξασφαλίσει το σιδέρωμα των ρούχων με σημαντική οικονομία.
Αρκεί ο χρήστης να εφαρμόζει δύο – τρεις απλές τεχνικές, όπως το να σιδερώνει τα σεντόνια και τις πετσέτες αφού πρώτα τα διπλώσει ώστε να μειωθεί η επιφάνειά τους.


Πρέπει, επίσης, να ξεχωρίζει τα ρούχα που δεν χρειάζονται σιδέρωμα, ενώ όσα απαιτούν χαμηλή θερμοκρασία να σιδερώνονται στο τέλος και αφού πρώτα βγάλει τη συσκευή από την πρίζα.
Όταν το σίδερο είναι χλιαρό μπορούμε να σιδερώσουμε τα συνθετικά ρούχα, ενώ δεν το αφήνουμε να καίει ρεύμα όταν περιστασιακά ασχολούμαστε με κάτι διαφορετικό.  
Εξάλλου, σβήνοντας το σίδερο όταν δεν το χρησιμοποιούμε για κάποια λεπτά αποφεύγουμε και τον πιθανό κίνδυνο πυρκαγιάς.
Για εξοικονόμηση χρόνου, επομένως και ενέργειας, μπορούμε κατά τη διάρκεια του σιδερώματος να τοποθετήσουμε ένα φύλο αλουμινόχαρτου ανάμεσα στη σιδερώστρα και στο κάλυμμά της.
Με αυτό τον τρόπο η θερμότητα δεν θα απορροφάται από τη σιδερώστρα και έτσι ο χρόνος του σιδερώματος θα μειωθεί αισθητά.
Τέλος, το «πιστολάκι» των μαλλιών λόγω της θερμότητας που παράγει είναι επίσης μια από τις πλέον ενεργοβόρες μικροσυσκευές του σπιτιού.


Εκείνο που μπορούμε να κάνουμε για να περιορίσουμε την κατανάλωση ρεύματος είναι να μειώσουμε το χρόνο χρήσης της συγκεκριμένης συσκευής, αλλά και να τη ρυθμίσουμε έτσι ώστε να μην βγάζει πολύ ζεστό αέρα που κάθε άλλο παρά καλό κάνει στα μαλλιά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης