Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Montel: Σε καλό δρόμο η ΕΕ για την μετάβαση στην πράσινη ηλεκτρική ενέργεια

Montel: Σε καλό δρόμο η ΕΕ για την μετάβαση στην πράσινη ηλεκτρική ενέργεια
Η ΕΕ συνεισέφερε το 17% της παγκόσμιας αύξησης της ηλιακής και αιολικής ενέργειας πέρυσι, με την αιολική παραγωγή να αυξάνεται κατά 12%
Η ΕΕ θα επιτύχει τους στόχους της για την παραγωγή καθαρής ενέργειας εφόσον το μπλοκ διατηρήσει το ρυθμό ανάπτυξης που παρατηρήθηκε πέρυσι, όταν και οι καθαρές πηγές αποτελούσαν περίπου το 70% του μείγματος ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με το think tank Ember.

«Η ΕΕ στοχεύει να φτάσει τα 1.236 GW ισχύος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030 και το 72% του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη συνολική παραγωγή, όπως προτείνεται στο σχέδιο REPowerEU», ανέφερε η Ember στην τελευταία της έκθεση για την παγκόσμια ηλεκτρική ενέργεια την Τετάρτη (8/5) την οποία επικαλείται το Montel.

«Ο στόχος αυτός είναι εφικτός εάν οι ετήσιες προσθήκες δυναμικότητας συνεχίσουν την πρόσφατη αναπτυξιακή τους πορεία», τόνισε η έκθεση.

Σημαντική αύξηση στις ΑΠΕ το 2023

Η ΕΕ συνεισέφερε το 17% της παγκόσμιας αύξησης της ηλιακής και αιολικής ενέργειας πέρυσι, με την αιολική παραγωγή να αυξάνεται κατά 12% ή 50 TWh, την υψηλότερη απόλυτη αύξηση στην ιστορία της ΕΕ, δήλωσε η Ember.

Η ηλιακή ενέργεια αυξήθηκε επίσης σημαντικά, κατά 37 TWh, μια αύξηση περίπου της τάξης του 20%.

Πιο συγκεκριμένα η αιολική και ηλιακή παραγωγή αυξήθηκε περισσότερο στη Γαλλία (14 TWh), τη Γερμανία (13 TWh) και την Ισπανία (12 TWh).

Καθώς το μερίδιο των καθαρών πηγών ενέργειας στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ αυξήθηκε, η παραγωγή άνθρακα και φυσικού αερίου μειώθηκε, κατά 113 TWh και 86 TWh, αντίστοιχα.

Ως αποτέλεσμα, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στον τομέα της ενέργειας της ΕΕ μειώθηκαν κατά 154 εκατ. τόνους σε σύγκριση με το 2022, η μεγαλύτερη απόλυτη μείωση από το 2000, ανέφερε η Ember.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η παραγωγή αιολικής και ηλιακής ενέργειας αυξήθηκε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας πέρυσι, φθάνοντας σε επίπεδο ρεκόρ 3.935 TWh.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι όπως έγραψε και το WEN την Τετάρτη (8/5), το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο παγκόσμιο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε πάνω από το 30% για πρώτη φορά.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης