Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Ισραήλ ήταν έτοιμο να επιτεθεί στο Ιράν, αλλά δεν έλαβε εντολή

Το Ισραήλ ήταν έτοιμο να επιτεθεί στο Ιράν, αλλά δεν έλαβε εντολή

To 52% των Ισραηλινών τάσσεται υπέρ του να μη γίνει χτύπημα - Απειλεί η Τεχεράνη με μαζική απάντηση

Δύο φορές από το περασμένο Σάββατο 13 Απριλίου, όταν και δέχθηκε την πρωτοφανή πυραυλική επίθεση του Ιράν με πάνω από 400 πυραύλους και drones, το Ισραήλ έφτασε κοντά στο πατήσει το κουμπί της επίθεσης και των αντιποίνων, αλλά την τελευταία στιγμή δε δόθηκε η διαταγή.

Δημοσιεύματα στον αμερικανικό και ισραηλινό Τύπο αναφέρουν πως οι Ισραηλινοί ήταν έτοιμοι να απαντήσουν ακόμα και μέσα σε διάστημα 48 ωρών από την επίθεση του Σαββάτου, αλλά για λόγους που δεν αναφέρονται, η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έδωσε την έγκριση της.

Το Ισραήλ υποστηρίζει πως έχει ήδη «κλειδώσει» το πώς θα επιτεθεί στο Ιράν και ότι αυτό που απομένει να καθοριστεί είναι το πότε, με τους Αμερικάνους πάντως να επισημαίνουν πως εάν το Ισραήλ δεν απαντήσει, θα υπάρξει αποκλιμάκωση και επιστροφή στο status quo.

O Ισραηλινός πρωθυπουργός, Benjamin Netanyahu έσπευσε να διαμηνύσει στους Συμμάχους του, κυρίως σε ΗΠΑ και Ευρώπη που τον πιέζουν έτσι ώστε η ισραηλινή αντίδραση να είναι τέτοια που να μην οδηγήσει σε μια κλιμάκωση και σε έναν περιφερειακό πόλεμο, πως το Ισραήλ είναι αυτό που θα έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στο τι ενέργειες θα αναλάβει για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του.

Αλλά δεν είναι μόνο η πίεση της διεθνούς γνώμης, είναι και των Ισραηλινών καθώς το 74% υποστηρίζει πως είναι αντίθετο σε μια επίθεση στο Ιράν, εφόσον αυτή υπονομεύσει τη συμμαχία ασφαλείας με τις ΗΠΑ, τη Μ. Βρετανία, τη Γαλλία και τα αραβικά κράτη.

Την ίδια στιγμή πάντως οι Ιρανοί ξεκαθαρίζουν ότι οποιαδήποτε ενέργεια των Ισραηλινών σε βάρος του ιρανικού εδάφους θα προκαλέσει μια μαζική και ισχυρή απάντηση που … θα οδηγήσει την περιοχή σε Ολοκαύτωμα.


Η διαταγή που δε δόθηκε

Σύμφωνα με το ισραηλινό κρατικό δίκτυο Kan, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Benjamin Netanyahu αποφάσισε να μην θέσει σε εφαρμογή σχέδια επίθεσης στο Ιράν που είχαν εγκριθεί, κατόπιν συνομιλίας που φέρεται να είχε με τον Αμερικάνο πρόεδρο, Joe Biden.

Βάσει του δημοσιεύματος, η συνομιλία ολοκληρώθηκε με τις δύο πλευρές να συμφωνούν ότι θα υπάρξουν αντίποινα από το Ισραήλ αλλά θα είναι διαφορετικά… από αυτά που προβλέπονταν αρχικά.

Ο αμερικανικός ιστότοπος Axios μετέδωσε επικαλούμενος ισραηλινές πηγές, πως η κυβέρνηση Netanyahu εξέτασε ακόμα και το ενδεχόμενο να επιτεθεί στο Ιράν την περασμένη Δευτέρα 15 Απριλίου, μόλις δύο 24ωρα από την ιρανική πυραυλική επίθεση, αλλά τελικά αποφάσισε να μην δώσει την τελική εντολή.

Μάλιστα επισημαίνεται, πως την ίδια ημέρα το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ πως αποφάσισε να περιμένει όσον αφορά τα αντίποινα του.

Από την πλευρά του το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC μετέδωσε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση εξέτασε δύο φορές το ενδεχόμενο να δώσει εντολή επίθεσης αλλά και στις δύο, δεν έδωσε το πράσινο φως.


Μήνυμα Netanyahu: Εμείς αποφασίζουμε

Την ίδια στιγμή ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Benjamin Netanyahu διαμηνύει στους Συμμάχους ότι το Ισραήλ είναι εκείνο που θα αποφασίσει τι ενέργειες θα αναλάβει για την υπεράσπιση του Ισραήλ.

Πάντως, η ισραηλινή κυβέρνηση εμφανίζεται διχασμένη… για την επόμενη κίνηση.

Από τη μια υπάρχουν υπουργοί που εμφανίζονται επιφυλακτικοί και διατυπώνουν δεύτερες σκέψεις για την ισραηλινή απάντηση φοβούμενοι μια ανεξέλεγκτη κλιμάκωση και έναν γενικευμένο πόλεμο με το Ιράν, και από την άλλη υπουργοί που προκρίνουν… ακόμα και χτύπημα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Σημειώνεται πως οι Αμερικάνοι υποστηρίζουν ότι εάν το Ισραήλ δεν απαντήσει, θα υπάρξει αποκλιμάκωση» και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή θα επανέλθει στο προηγούμενο status quo.


Αρνητικοί και… οι Ισραηλινοί πολίτες

Πέρα από τους Αμερικάνους και τους Ευρωπαίους, οι οποίοι συστήνουν αυτοσυγκράτηση και προτρέπουν το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πόλεμο με το Ιράν, το 74% των Ισραηλινών πολιτών τάσσεται κατά μιας ισραηλινής αντεπίθεσης εφόσον αυτή υπονομεύσει τη Συμμαχία ασφαλείας με τις ΗΠΑ, τη Μ. Βρετανία, τη Γαλλία και άλλα αραβικά κράτη, όπως είναι η Ιορδανία και η Σαουδική Αραβία.

Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, το 52% είπε ότι θα ήταν καλύτερο να μην απαντήσει το Ισραήλ προκειμένου να τερματιστεί αυτός ο γύρος της αντιπαράθεσης έναντι 48% που εξέφρασε την αντίθετη άποψη.

Από όσους τάχθηκαν υπέρ της απάντησης, το 25% είπε ότι θα ήθελε μια επιχείρηση στο ιρανικό έδαφος ενώ πάνω από ένας στους τρεις τάσσονται υπέρ μιας στρατηγικής επιχείρησης για τη εξάλειψη της πυρηνικής απειλής του Ιράν.

Μάλιστα το 46% είπε ότι η κυβέρνηση Netanyahu παραμένει ισχυρή.


Πόλεμος νεύρων

Πάντως, θεωρείται βέβαιο (και από αρκετούς Συμμάχους, όπως π.χ. η Μεγάλη Βρετανία) πως το Ισραήλ θα απαντήσει στην επίθεση του Ιράν, καθώς το μήνυμα που μεταδίδεται είναι πως οι αποφάσεις για τον τρόπο του χτυπήματος έχουν ληφθεί και απομένει απλά να αποφασιστεί ο χρόνος.

Ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, Herzi Halevi άφησε να εννοηθεί πως δεν επίκειται άμεσα επίθεση, κάτι που πέραν των άλλων σηματοδοτεί και έναν πόλεμο νεύρων με την Τεχεράνη, η οποία διατηρεί τις δυνάμεις της σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού.

Σύμφωνα με την Jerusalem Post, οι επιλογές των Ισραηλινών κυμαίνονται από μια στρατηγική επίθεση στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις ή από μια επίθεση στις περιοχές από τις οποίες εκτοξεύτηκαν οι πύραυλοι και τα drones των Ιρανών μέχρι τη δολοφονία συγκεκριμένων υψηλόβαθμων Ιρανών στρατιωτικών είτε στο Ιράν είτε στο εξωτερικό, κυβερνοεπιθέσεις ή συνδυασμό όλων αυτών.

 

Μήνυμα Ιράν: Οποιαδήποτε ενέργεια σας, θα φέρει μαζική απάντηση

Από την πλευρά τους οι Ιρανοί επιμένουν να διαμηνύουν πως σε περίπτωση που το Ισραήλ αναλάβει οποιαδήποτε δράση εναντίον του ιρανικού εδάφους, θα υπάρξει άμεσα μια μαζική και ισχυρή απάντηση.

«Η παραμικρή ενέργεια κατά των συμφερόντων του Ιράν θα αντιμετωπιστεί σίγουρα με μια σκληρή, ευρεία και οδυνηρή απάντηση εναντίον όλων των δραστών της» είναι το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος του Ιράν, Ebrahim Raisi.

Όπως είπε ο Raisi, η επίθεση με πυραύλους και drones ήταν περιορισμένη, τονίζοντας ότι εάν το Ιράν ήθελε να πραγματοποιήσει μια μεγαλύτερη επίθεση, «δεν θα έμενε τίποτα από το Σιωνιστικό καθεστώς».

Υπενθυμίζεται πως το Ιράν επιτέθηκε στις 13 Απριλίου με περίπου 400 πυραύλους και drones κατά του Ισραήλ, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στο χτύπημα του Ισραήλ στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό της Συρίας, κατά την οποία σκοτώθηκαν 13 άνθρωποι, ανάμεσα τους και 7 αξιωματούχοι των Φρουρών της Επανάστασης.

Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι το 99% των ιρανικών βλημάτων αναχαιτίστηκε από τον στρατό και τους συμμάχους του, ωστόσο δύο αεροπορικές βάσεις στα νότια του Ισραήλ και στα υψώματα του Γκολάν χτυπήθηκαν.

 

Η παγίδα

Σε δηλώσεις του ο Seyed Mehdi Hosseini Matin, κορυφαίος διπλωμάτης του Ιράν στο Ηνωμένο Βασίλειο υποστήριξε πως ο Netanyahu προσπαθεί να παγιδεύσει τη Δύση σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή, επισημαίνοντας πως σε περίπτωση που το Ισραήλ επιτεθεί στο Ιράν τότε η απάντηση θα είναι άμεση, ισχυρή, αυστηρή και δεν θα προηγηθεί καμία προειδοποίηση.

«Η απάντηση στο επόμενο λάθος των Σιωνιστών δεν θα πάρει 12 ημέρες.

Θα αποφασιστεί μόλις δούμε τι έκανε το εχθρικό καθεστώς.

Θα είναι άμεση και χωρίς προειδοποίηση.

Θα είναι ισχυρότερη και πιο σοβαρή», υποστήριξε ο Matin, ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενο το Ιράν να επιτεθεί σε κέντρα αμάχων ή να κατασκευάσει πυρηνικό όπλο, παρόλο που είπε ότι το Ιράν γνωρίζει ότι το Ισραήλ είναι ένα πυρηνικό κράτος.

Ο Matin υποστήριξε πως το Ιράν δεν έκανε κανένα είδους στρατηγικό λάθος, επιτιθέμενο στο Ισραήλ, ενώ τόνισε ότι η Δύση χάνει την αξιοπιστία της στη Μέση Ανατολή, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει τις ΗΠΑ να αποχωρήσουν από την περιοχή.

«Είναι μια καλή ευκαιρία για τις δυτικές χώρες να δείξουν ότι είναι λογικοί παράγοντες και ότι δεν πρόκειται να παγιδευτούν από τον Netanyahu και τον στόχο του, που δεν είναι άλλος από το να παραμείνει στην εξουσία για όσο διάστημα θα μπορούσε πραγματικά να παραμείνει στην εξουσία», είπε ο Matin.

 

Προσεκτικό το Ιράν

Όπως είπε ο Matin, το Ιράν εξέτασε προσεκτικά τις επιλογές του και κατάλαβε ότι υπάρχει μια παγίδα, «όχι για το Ιράν, αλλά για τα δυτικά κράτη και τις συμμαχικές χώρες, οι οποίες παρασύρονται από το Σιωνιστικό κράτος σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Σύντομα ο κόσμος μπορεί να μην είναι σε θέση να ελέγξει τις συνέπειες» υπογράμμισε ο Ιρανός διπλωμάτης, ο οποίος διέψευσε τις δηλώσεις Δυτικών αξιωματούχων πως εάν οι ιρανικοί πύραυλοι και drones δεν καταρρίπτονταν, θα υπήρχαν χιλιάδες θύματα στον άμαχο πληθυσμό.

Οι ιρανικές δυνάμεις δεν στόχευσαν καμία κατοικημένη τοποθεσία για να αποτρέψουν ανθρώπινες απώλειες, ούτε επιτέθηκαν σε κυβερνητικά κτήρια και κέντρα.

Ήταν μια νόμιμη αμυντική επιχείρηση που διεξήχθη με τρόπο που έδωσε σημαντική προειδοποίηση.

Τώρα, μπορώ να πω ότι η αποστολή έχει ολοκληρωθεί. Και αυτό είναι.

Αυτό έχουμε ανακοινώσει πολύ δημόσια, ότι η αποστολή έχει ολοκληρωθεί» επισήμανε ο Ιρανός διπλωμάτης.


WSJ: Το Ιράν αποσύρει στρατηγούς από τη Συρία

Το Ιράν αποφάσισε να μειώσει τον αριθμό των στρατιωτικών συμβούλων του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) στη Συρία λόγω των ανησυχιών για πιθανή ισραηλινή απάντηση στην πρόσφατη επίθεση με πυραύλους και drones στο Ισραήλ, ανέφερε η Wall Street Journal, επικαλούμενη πηγές.

Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας στις συριακές υπηρεσίες πληροφοριών, το IRGC έχει αποσύρει μόνο υψηλόβαθμους στρατιωτικούς συμβούλους από τη Συρία, με αξιωματικούς μεσαίου επιπέδου να παραμένουν στη χώρα αλλά να αλλάζουν θέση.

Η εφημερίδα επεσήμανε ότι οι Ιρανοί στρατιώτες μετακινούνται τη νύχτα, όταν τα ισραηλινά χτυπήματα είναι πιο πιθανά.

Ανέφερε επίσης ότι το σιιτικό κίνημα της Hezbollah του Λιβάνου, ο περιφερειακός σύμμαχος του Ιράν, μειώνει επίσης τον αριθμό των αξιωματικών του στη Συρία.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, μια επίθεση σε ιρανικές εγκαταστάσεις στη Συρία θα επέτρεπε στο Ισραήλ να εξαπολύσει ένα «ισχυρό χτύπημα», αποφεύγοντας παράλληλα έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας στην περιοχή.

Άραβες αξιωματούχοι είπαν στην εφημερίδα ότι το χτύπημα της Ιερουσαλήμ θα μπορούσε να είναι περιορισμένο και πως το Ισραήλ πιθανότατα θα προειδοποιήσει τους περιφερειακούς Άραβες συμμάχους του προτού αντεπιτεθεί εναντίον του Ιράν.

Το βράδυ της 13ης Απριλίου, το Ιράν εκτόξευσε drones και πυραύλους προς το Ισραήλ ως απάντηση στα «επαναλαμβανόμενα εγκλήματα» από το Τελ Αβίβ, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης στο προξενικό γραφείο της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό που αποδόθηκε στο Ισραήλ.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Τεχεράνης ανέφεραν ότι στοχοποιήθηκαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Ισραήλ.

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) ισχυρίστηκαν ότι αναχαίτισαν το 99% των σχεδόν 350 πυραύλων που εκτοξεύθηκαν στο Ισραήλ με ζημιές στην αεροπορική βάση Nevatim.

ΠΗΓΗ: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης