Ενέργεια

Πτώση πάνω από 1% για το πετρέλαιο - Στα 82,8 δολ. κινείται το Brent, στα 78,58 δολ. το αργό

Πτώση πάνω από 1% για το πετρέλαιο - Στα 82,8 δολ. κινείται το Brent, στα 78,58 δολ. το αργό

Η Fed σηματοδοτεί ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα

 

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν περισσότερο από 1% την Τρίτη, καθώς ο παρατεινόμενος πληθωρισμός στις ΗΠΑ ήταν έτοιμος να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει τη ζήτηση των καταναλωτών στην αντλία.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent υποχωρούσαν κατά 1,2%, στα 82,7 δολάρια το βαρέλι στις 23:35 ώρα Ελλάδας. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού West Texas Intermediate (WTI) των ΗΠΑ για τον Ιούνιο, τα οποία πρόκειται να λήξουν την Τρίτη, υποχωρούσαν κατά 1,%, στα 78,50 δολάρια.
Το πιο ενεργό συμβόλαιο Ιουλίου έχασε 1,08 $, ή 1,4%, στα 78,22 $.

Και οι δύο δείκτες υποχώρησαν κατά 1% τη Δευτέρα, αφού αξιωματούχοι της Federal Reserve δήλωσαν ότι αναμένουν περισσότερα σημάδια επιβράδυνσης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ πριν εξετάσουν το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων.
Το υψηλότερο κόστος δανεισμού συνδέει τα κεφάλαια σε πλήγμα για την οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση αργού, καθώς και πιέζοντας τη ζήτηση των καταναλωτών στην αντλία.
"Η αγορά είναι πολύ επικεντρωμένη στη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ επειδή υπάρχουν ενδείξεις ότι οι καταναλωτές μειώνονται λόγω του πληθωρισμού. Αν δεν αλλάξει αυτό, η αγορά υποδηλώνει ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι λίγο ζοφερά", δήλωσε ο Phil Flynn, αναλυτής της Price Futures Group.

Παρά τις διακοπές της Ημέρας Μνήμης αυτού του Σαββατοκύριακου, που ξεκινά την καλοκαιρινή περίοδο οδήγησης στις ΗΠΑ, οι τιμές της λιανικής βενζίνης μειώθηκαν για τέταρτη συνεχή εβδομάδα στα 3,58 δολάρια ανά γαλόνι τη Δευτέρα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (EIA).
Εν τω μεταξύ, τα σχόλια των αξιωματούχων της Fed έδειξαν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα για περισσότερο από ό,τι ανέμεναν προηγουμένως οι αγορές.

Η πολιτική της Fed

Ο αντιπρόεδρος της Fed, Philip Jefferson, δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν η επιβράδυνση του πληθωρισμού είναι μακροχρόνια, ενώ ο αντιπρόεδρος Michael Barr είπε ότι η περιοριστική πολιτική χρειάζεται περισσότερο χρόνο. Ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα, Raphael Bostic, δήλωσε ότι θα «χρειαστεί λίγος χρόνος» για να βεβαιωθεί η κεντρική τράπεζα ότι η επιβράδυνση της αύξησης των τιμών είναι βιώσιμη.

Από την πλευρά της προσφοράς, ένα εξασθενημένο ασφάλιστρο γεωπολιτικού κινδύνου από τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Γάζα απέτυχε να προσφέρει μεγάλη στήριξη.
Η αγορά φάνηκε επίσης σε μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστη από τον θάνατο του Ιρανού προέδρου Ebrahim Raisi, σκληροπυρηνικού και δυνητικού διαδόχου του Ανώτατου Ηγέτη Αγιατολάχ Ali Khamenei, σε συντριβή ελικοπτέρου την Κυριακή.

«Πιστεύω ότι η αγορά έχει αφαιρέσει μέρος του ασφάλιστρου κινδύνου επειδή φαίνεται ότι, παρόλο που το Ισραήλ συνεχίζει στη Ράφα, αυτό δεν επηρεάζει την προσφορά ή τη ζήτηση», είπε ο Flynn, προσθέτοντας ότι η αγορά δεν αναμένει αλλαγές στην ιρανική πολιτική πετρελαίου μετά τον θάνατο του Ιρανού προέδρου.

Ισχυρή προσφορά

Εν τω μεταξύ, η δομή του συμβολαίου Brent αποδυναμώνεται έδειξη μιας πιο ήπιας αγοράς και μιας ισχυρής προσφοράς.
Το premium του συμβολαίου Brent του πρώτου μήνα στο συμβόλαιο του δεύτερου μήνα μειώθηκε στα 10 σεντ, το πιο αδύναμο από τον Ιανουάριο.
Οι επενδυτές επικεντρώνονται στην προσφορά από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (OPEC) και τους συμμάχους του, γνωστούς ως OPEC+. Έχουν προγραμματιστεί να συναντηθούν την 1η Ιουνίου για να καθορίσουν την πολιτική παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου του εάν θα παραταθούν οι εθελοντικές περικοπές της προσφοράς ορισμένων μελών κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
Ο ΟΠΕΚ+ θα μπορούσε να επεκτείνει ορισμένες εθελοντικές περικοπές εάν η ζήτηση δεν αυξηθεί, ανέφεραν στο Reuters άτομα με γνώση του θέματος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης