Σε χαμηλό 2 ετών τα αποθέματα άνθρακα στους τερματικούς σταθμούς της ΕΕ

Σε χαμηλό 2 ετών τα αποθέματα άνθρακα στους τερματικούς σταθμούς της ΕΕ
Οι αναλυτές ανέμεναν περαιτέρω πτώση των τιμών λόγω της επιβράδυνσης της ζήτησης παραγωγής
Τα αποθέματα άνθρακα στους τερματικούς σταθμούς εισαγωγών της βορειοδυτικής Ευρώπης μειώθηκαν κατά 4% την περασμένη εβδομάδα, πέφτοντας έτσι σε χαμηλό διετίας, καθώς η μείωση της ζήτησης από την παραγωγή είχε ως αποτέλεσμα λιγότερες αφίξεις πλοίων.

Σύμφωνα με το Montel, τα συνδυασμένα αποθέματα σε τέσσερις βασικούς τερματικούς σταθμούς σε Άμστερνταμ, Ρότερνταμ και Αμβέρσα (ARA) εκτιμήθηκαν την τελευταία φορά σε 5,04 εκατ. τόνους, εβδομαδιαία μείωση κατά 0,22 εκατ. τόνους και το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2022.

Οι εισαγωγές όλων των τύπων άνθρακα στους κόμβους ARA αυτόν τον μήνα είναι πιθανό να φτάσουν μόλις τους 2,3 εκατ. τόνους, ποσό υψηλότερο από τους 2,1 εκατ. τόνους τον Απρίλιο, αλλά μειωμένο κατά 1,4 εκατ. τόνους σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τις προσωρινές εκτιμήσεις της DBX.

Η αγορά απέδωσε την ετήσια μείωση στην έλλειψη spot ζήτησης για θαλάσσιες εισαγωγές, με τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να επικεντρώνονται αντ' αυτού στη διάβρωση των υφιστάμενων αποθεμάτων λιμένων και εργοστασίων.

Οι τιμές του άνθρακα διολισθαίνουν

Τη Δευτέρα, το συμβόλαιο αναφοράς API 2 front-month έπεσε σε χαμηλό σχεδόν δύο εβδομάδων στα 107,20 δολ/τόνο.

Επί του παρόντος, το συμβόλαιο είχε ένα εύρος προσφοράς-προσφοράς 105,50-106,95 δολ/τόνο στο Ice Futures.

Οι αναλυτές ανέμεναν περαιτέρω πτώση των τιμών λόγω της επιβράδυνσης της ζήτησης παραγωγής, των επαρκών εναλλακτικών πηγών ενέργειας και της άφθονης προσφοράς, ανέφερε η Montel τη Δευτέρα (13/5).

Από το σύνολο των αποθεμάτων ARA, τα αποθέματα στον τερματικό σταθμό EMO του Ρότερνταμ ήταν χαμηλότερα κατά 0,2 εκατ. τόνους την εβδομάδα στους 2,8 εκατ. τόνους, ενώ τα αποθέματα στον τερματικό σταθμό OBA στο Άμστερνταμ μειώθηκαν κατά 0,01 εκατ. τόνους στους 1,6 εκατ. τόνους.

Τα αποθέματα στον μικρότερο τερματικό σταθμό EBS του Ρότερνταμ παρέμειναν αμετάβλητα στους 0,53 εκατ. τόνους, ενώ ο τερματικός σταθμός Vlissingen της Ovet κοντά στην Αμβέρσα παρουσίασε μικρή μείωση κατά 0,005 εκατ. τόνους στους 0,59 εκατ. τόνους, εκ των οποίων οι 0,52 εκατ. τόνοι ήταν θερμικοί.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης