Επιχειρήσεις

Τέρνα Ενεργειακή: Αρχές Ιουλίου η ΣΔΙΤ για τη διαχείριση απορριμμάτων Ηπείρου

Τέρνα Ενεργειακή: Αρχές Ιουλίου η ΣΔΙΤ για τη διαχείριση απορριμμάτων Ηπείρου
H σύμβαση προβλέπει την κατασκευή μιας μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων, με συνολικό κόστος διαχείρισης περί τα 64 ευρώ ανά τόνο.
Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Ηπείρου, με ανάδοχο την Τέρνα Ενεργειακή.
Το έργο εντάχθηκε στις ΣΔΙΤ (συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα) το 2013 και αφορά στη διαχείριση 150.000 τόνων απορριμμάτων ετησίως από 18 δήμους και την εμπορική εκμετάλλευση των παραγόμενων προϊόντων (ενέργεια, ανακυκλώσιμα υλικά, βιοαέριο) για 25 έτη.
Η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει κατ’ αρχήν με ίδια ή/και δανειακά κεφάλαια του ιδιώτη, ενώ η περιφέρεια θα συμμετέχει (μέσω ΕΣΠΑ) στη χρηματοδότηση της κατασκευής της υποδομής.
Ειδικότερα η σύμβαση προβλέπει την κατασκευή μιας μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων, με συνολικό κόστος διαχείρισης περί τα 64 ευρώ ανά τόνο.
Με  βάση τη σύμβαση, το κόστος επεξεργασίας στη μονάδα φτάνει τα 41 ευρώ ανά τόνο. Το κόστος της επένδυσης προσεγγίζει τα 50 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 20 εκατ. προέρχονται από το ΕΣΠΑ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαγωνιστική διαδικασία, που ξεκίνησε τον Μάιο του 2013 και μπλόκαρε λόγω των πολλών ενσάσεων και προσφυγών ανάμεσα στους συμμετέχοντες.
Στην α΄ φάση του διαγωνισμού, στον οποίο συμμετείχαν 7 κοινοπραξίες, ασκήθηκαν 6 προδικαστικές προσφυγές και πέντε αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων στο ΣτΕ με αποτέλεσμα η μία να οδηγήσει σε αποκλεισμό του ενός υποψηφίου.
Στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού οι 5 από τους 6 συμμετέχοντες άσκησαν προδικαστικές προσφυγές και 4 προσέφυγαν στο ΣτΕ.
Τελικά ανάδοχος αναδείχθηκε η κοινοπραξία Archirodon Group- Intrakat- Envitec, η οποία ωστόσο τον Απρίλιο του 2016 δεν αποδέχθηκε το αίτημα περιφέρειας για παράταση της ισχύος της προσφοράς της και αποχώρησε. Ως εκ τούτου ανάδοχος αναδείχθηκε η πρώτη επιλαχούσα, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης