Επιχειρήσεις

Αυτές είναι οι λιγνιτικές μονάδες που θα πωληθούν σε ιδιώτες – Τα εναλλακτικά σενάρια της ΔΕΗ - Τι λέγαμε στις 11/7/2017

Αυτές είναι οι λιγνιτικές μονάδες που θα πωληθούν σε ιδιώτες – Τα εναλλακτικά σενάρια της ΔΕΗ - Τι λέγαμε στις 11/7/2017
Επιδίωξη τόσο της ΔΕΗ όσο και της κυβέρνησης είναι η πρώτη λίστα να παραδοθεί στην DGcomp μέσα στον Ιούλιο, έτσι ώστε να επιτευχθεί το μνημονιακό χρονοδιάγραμμα για market test το Σεπτέμβριο -
Η πλήρης δικαίωση του WEN (Worldenergynews.gr) που κατέγραφε την ένταξη των μονάδων της Μεγαλόπολης στην συμφωνία παράλληλα με αυτές της Μελίτης από τις 11 Ιουλίου του 2017
Οι δύο μονάδες του Αμυνταίου και οι μονάδες Μελίτη Ι και Μελίτη ΙΙ της Φλώρινας, η πρώτη εν λειτουργία και η δεύτερη αδειδοτημένη, αποτελούν το βασικό σενάριο στη λίστα των προς πώληση μονάδων που καταρτίζει η ΔΕΗ με τη συνδρομή της McKinsey.
Από εκεί και πέρα διερευνώνται και πιο δύσκολα από πολιτικής αλλά και λειτουργικής άποψης σενάρια, όπως η συμμετοχή της Πτολεμαϊδας 5 που βρίσκεται υπό κατασκευή και ενέχουν θέματα που εμπλέκονται κυρίως με τη χρηματοδότησή της και τη συμμετοχή της μονάδας της Μεγαλόπολης.
Η εν λόγω μονάδα πέρα των έντονων πολιτικών αντιδράσεων που μπορεί να προκαλέσει  αντιμετωπίζει και σοβαρά λειτουργικά προβλήματα και αυτό γιατί κρίσιμες υποδομές έχουν συνδεθεί με την λειτουργία της μονάδας φυσικού αερίου της Μεγαλόπολης με αποτέλεσμα να μην διαθέτει την απαιτούμενη αυτονομία για την πώλησή της.
Τα εναλλακτικά δύο αυτά σενάρια, της Πτολεμαϊδας και της Μεγαλόπολης, θα επανεξεταστούν στο βαθμό που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν θα εγκρίνει το βασικό σενάριο του Αμυνταίου και της Μελίτης Ι και ΙΙ .
Στόχος της ΔΕΗ και της κυβέρνησης φαίνεται ότι είναι η πρώτη λίστα να παραδοθεί στην DGcomp μέσα στον Ιούλιο έτσι ώστε να επιτευχθεί το μνημονιακό χρονοδιάγραμμα για market test το Σεπτέμβριο αφού τον Αύγουστο οι υπηρεσίες της ΕΕ κατεβάζουν «θερινά ρολά».
Μέσα στις λίγες ημέρες που απομένουν θα πρέπει να αποφασιστεί εάν οι μονάδες θα διατεθούν προς πώληση ως ακίνητα ή ως εν λειτουργία μονάδες με το υπουργείο και τη ΔΕΗ και τάσσονται υπέρ της πώλησης ως μονάδες εν λειτουργία.
Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται υψηλότερο τίμημα αλλά και η μεταφορά των εργαζομένων στις μονάδες που θα διατεθούν σε τρίτους.

Πώληση και των ορυχείων λιγνίτη

Το δεύτερο κρίσιμο θέμα που πρέπει να απαντηθεί είναι εάν οι μονάδες θα διατεθούν μαζί με τα ορυχεία τροφοδοσίας.
Η ΔΕΗ σχεδιάζει με βάση αυτό το δεδομένο γι’ αυτό και προκρίνει την πώληση των ΑΗΣ Αμυνταίου και Μελίτης που διαθέτουν αυτονομία ως προς το καύσιμο.
Το σενάριο της πώλησης μονάδων χωρίς ορυχεία μπορεί να προχωρήσει μόνο με την παροχή εγγυήσεων από τη ΔΕΗ της ομαλής τροφοδοσίας με καύσιμο, κάτι που μακροπρόθεσμο να λειτουργήσει εις βάρος της επιχείρησης αφού θα πρέπει με κάθε τρόπο να παρέχει καύσιμο στους ιδιώτες επενδυτές.
Η περίπτωση της πώλησης μονάδων χωρίς ορυχεία προσομοιάζει κατά πολύ με το σενάριο της ενοικίασης μονάδων που είχε εξεταστεί επί υπουργίας Γιώργου Παπακωνσταντίνου και είχε απορριφθεί από τη ΔΕΗ.
Aπό επενδυτικής πλευράς, τουλάχιστον οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται ήδη στην αγορά ηλεκτρισμού παρακολουθούν τις εξελίξεις και αναμένουν την οριστικοποίηση των κυβερνητικών αποφάσεων για να δουν κατά πόσο θα συμμετάσχουν ή όχι στο market test του Σεπτεμβρίου.
 Ήδη ωστόσο σχεδιάζουν τα πλάνα τους με πολλούς άγνωστους «Χ».
Το τίμημα φαίνεται να αποτελεί μια βασική σταθερά για όλους τους επενδυτές οι οποίοι εμφανίζονται να διέθεταν κάποια κεφάλαια για να αποκτήσουν λιγνιτικό χαρτοφυλάκιο αλλά περιορισμένα σε κάθε περίπτωση λόγω του μακροπρόθεσμου ρίσκου των CO2 και ειδικά για μονάδες που έχουν αποσβεστεί.

Αρχική δημοσίευση 06:53/ 11 Ιουλίου 2017

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης