Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τσίπρας - Trump: Τι είπαν για την Τουρκία, το Κυπριακό και την αναβάθμιση των F-16

Τσίπρας - Trump: Τι είπαν για την Τουρκία, το Κυπριακό και την αναβάθμιση των F-16
Δημιουργία ομάδας εργασίας για την διεύρυνση της συνεργασίας στον οικονομικό τομέα
Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα διεξήχθη η συνάντηση του αμερικανού προέδρου D. Trump και του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Λευκό Οίκο.
Trump – Τσίπρας έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στα ενεργειακά θέματα  ενώ  στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν βρέθηκαν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό ενώ παράλληλα αποφασίσθηκε και δημιουργία ομάδας εργασίας για την διεύρυνση της συνεργασίας στον οικονομικό τομέα.

Κυπριακό

Για το θέμα του Κυπριακού ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι "προσβλέπουμε στη λύση του Κυπριακού στα πλαίσια του ΟΗΕ.

Μήνυμα στην Τουρκία

"Η επικίνδυνη παραβατική δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο πρέπει να τερματιστεί.
Υπονομεύει τη σταθερότητα" ανέφερε χαρακτηριστικά ο έλληνας πρωθυπουργός.
Κλείνοντας ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι "πιστεύω ότι οι συνομιλίες μας θα δώσουν μία δυναμική ώθηση στην, ήδη, σημαντική συνεργασία μας.
Δημιουργία μίας νέας ομάδας εργασίας που θα προωθεί τα συμφέροντα των δύο χωρών".

Οι συμμετέχοντες στις διευρυμένες συνομιλίες

Στις διευρυμένες συνομιλίες της ελληνικής με την αμερικανική πλευρά συμμετέχουν, μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, καθώς επίσης και ο επικεφαλής του Γραφείου ευρωπαϊκών και διεθνών σχέσεων του πρωθυπουργού Παναγιώτης Παυλόπουλος.
Από την πλευρά των ΗΠΑ, με τον Αμερικανό Πρόεδρο D. Trump Τραμπ βρίσκονται ο υπουργός Εξωτερικών R. Tilleroson, ο υπουργός Οικονομικών S. Mnuchin, ο προσωπάρχης T. Kelly, ο υπουργός Εμπορίου W. Ross, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας X. Mackaster και ο σύμβουλος του Προέδρου, T. Kousner.

Αναβάθμιση F-16

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου των δύο ηγετών, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε επιπλέον: «Έχω επίσης ενημερωθεί ότι υπάρχει μια συμφωνία για την αναβάθμιση των ελληνικών F16 και αυτή η συμφωνία θα ενισχύσει τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και τις σχέσεις μας. Οι Aμερικανοί στέκονται δίπλα στους Έλληνες καθώς ανακάμπτουν από την οικονομική κρίση που χτύπησε τη χώρα τους. Ενθάρρυνα τον κύριο πρωθυπουργό να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και επιβεβαίωσα τη στήριξη μας για αξιόπιστη ανακούφιση από το χρέος».
«Η Ελλάδα δίνει τρομερές ευκαιρίες για αμερικανικές επενδύσεις. Υπάρχουν προβλήματα, οι Έλληνες τα άφησαν πίσω τους και έχουν πάρει πολύ δύσκολες αποφάσεις. Είναι μια από τις πιο όμορφες χώρες του κόσμου, έχει μεγάλες δυνατότητες και ευχόμαστε να τις αξιοποιήσει πλήρως», είπε απαντώντας σε ερώτηση ο Αμερικανός Πρόεδρος.
Η Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο για την σταθερότητα στην περιοχή και έχω την αίσθηση ότι όταν ξεπεράσει το οικονομικό εμπόδιο θα είναι πιο δυνατή. Σε αμυντικό επίπεδο η Ελλάδα είναι σημαντικός εταίρος για τις ΗΠΑ. Έχουμε τεράστια εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και ξέρουμε ότι θα είναι σύμμαχός μας για πολλά χρόνια. Η σταθερότητα είναι πολύ σημαντική και ελπίζουμε αυτό να γίνει με την Ελλάδα σε ρόλο κλειδί είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο αμερικανός πρόεδρος .
Είμαι πολύ υπερήφανος που οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα στην ΔΕΘ τον επόμενο χρόνο.
Θα οικοδομήσουμε πάνω στις κοινές μας αξίες και στην κοινή μας ιστορία για να οικοδομήσουμε ένα περιβάλλον ασφαλείας και για τα δύο έθνη μας.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης