Επιχειρήσεις

Rio Tinto: Kατηγορείται για απάτη στις ΗΠΑ - Πρόστιμο 27,4 εκατ. λιρών στο Ηνωμένο Βασίλειο

tags :
Rio Tinto: Kατηγορείται για απάτη στις ΗΠΑ - Πρόστιμο 27,4 εκατ. λιρών στο Ηνωμένο Βασίλειο
Οι ρυθμιστικές αρχές προβαίνουν σε νομικές ενέργειες εναντίον του της επιχείρησης για υπερβολική αξία του ενεργειακού άνθρακα στην Αφρική, καθώς δύο πρώην ανώτατα στελέχη κατηγορούνται ότι κρύβουν ζημίες
Η αγγλο-αυστραλιανή μεταλλευτική  εταιρεία Rio Tinto κατηγορήθηκε για απάτη στις ΗΠΑ και παράλληλα της επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 27,4 εκατομμυρίων στερλινών στο Ηνωμένο Βασίλειο, με την κατηγορία  ότι υπερεκτιμά την αξία των ενεργειακών πόρων της Αφρικής.
Σύμφωνα με την Guardian η εταιρεία  του FTSE 100 και δύο από τα κορυφαία παλαιά στελέχη της κατηγορήθηκαν στις ΗΠΑ ότι κρύβουν τις ζημιές των περιουσιακών στοιχείων στη Μοζαμβίκη, τα οποία η Rio αγόρασε το 2011 για $ 3,7 δισ. ($ 2,8 δισ.) και πουλήθηκαν λίγα χρόνια αργότερα για $ 50 εκατ.
Η αμερικανική ρυθμιστική αρχή, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς υπέβαλε καταγγελία στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν. Ισχυρίζεται ότι η Rio Tinto, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος Tom Albanese και ο πρώην οικονομικός διευθυντής της, Guy Elliott, δεν κατάφεραν να ακολουθήσουν τα λογιστικά πρότυπα και τις πολιτικές της εταιρείας για να εκτιμήσουν και να καταγράψουν με ακρίβεια τα περιουσιακά της στοιχεία.
Καθώς το έργο άρχισε να υποχωρεί, με αποτέλεσμα την ταχεία μείωση της αξίας των ενεργειακών πόρων του άνθρακα, Albanese και Elliott προσπάθησαν να κρύψουν ή να καθυστερήσουν την αποκάλυψη της φύσης και της έκτασης των δυσμενών εξελίξεων από το διοικητικό συμβούλιο, τους ελεγκτές και τους επενδυτές της Rio Tinto , υποστηρίζει η SEC.
"Η Rio Tinto και τα κορυφαία στελέχη της φέρεται ότι δεν κατάφεραν να βρεθούν «καθαροί» σε μια αποτυχημένη συμφωνία που πραγματοποιήθηκε. Προσπάθησαν να σώσουν τη δική τους σταδιοδρομία εις βάρος των επενδυτών, κρύβοντας την αλήθεια ", δήλωσε ο Steven Peikin, της SEC.
"Η Rio Tinto πιστεύει ότι η υπόθεση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είναι αδικαιολόγητη και ότι, όταν όλα τα γεγονότα εξετάζονται από το δικαστήριο ή, ενδεχομένως, από κριτική επιτροπή, οι ισχυρισμοί της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς θα απορριφθούν", ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.
Η Shell ανακοίνωσε ότι ο Elliott εγκατέλειψε αμέσως τη θέση του ως μη εκτελεστικού διευθυντή στην αγγλοελλανδική εταιρεία πετρελαίου ως αποτέλεσμα της συμμετοχής του στη νομική υπόθεση.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο

Στη Ρίο Τίντο επιβλήθηκε χωριστά πρόστιμο ύψους 27,4 εκατομμυρίων λιρών από τον οικονομικό παρατηρητή του Ηνωμένου Βασιλείου για παραβίαση των κανόνων δημοσιότητας και διαφάνειας όσον αφορά τη διαχείριση των μεταλλευτικών περιουσιακών στοιχείων της Μοζαμβίκης. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόστιμο που επέβαλε η Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς σε μια εταιρεία για παραβίαση κανόνων σχετικά με την επίσημη εισαγωγή της.
Η Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς ανέφερε ότι το πρόστιμο θα ήταν μεγαλύτερο στα £ 39,1εκ, αλλά η ποινή μειώθηκε επειδή η Rio Tinto συμφώνησε να συμβιβασθεί σε πρώιμο στάδιο.
Η  Rio δεν κατάφερε να αναγνωρίσει ζημία απομείωσης στην αξία των μεταλλευτικών περιουσιακών στοιχείων, τα οποία θα έπρεπε να είχαν ανακοινωθεί στα αποτελέσματα του εξαμήνου του 2012, ανακοίνωσε η FCA.
"Το καθεστώς εισαγωγής στο Ηνωμένο Βασίλειο απαιτεί από τις εισηγμένες εταιρείες να τηρούν υψηλά πρότυπα αποκάλυψης και διαφάνειας", δήλωσε ο Mark Steward, εκτελεστικός διευθυντής επιβολής και εποπτείας της αγοράς στοFCA. "Η Rio Tinto θα έπρεπε να έχει συνειδητοποιήσει την υποχρέωσή της να διενεργήσει τη δοκιμή απομείωσης αξίας και η προκύπτουσα υλική ζημία θα έπρεπε να είχε αναφερθεί στην αγορά κατά τα εξαμηνιαία αποτελέσματα το 2012."

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης