Επιχειρήσεις

Πυρά από το Ιράκ για την πετρελαϊκή συμφωνία της Rosneft με το Κουρδιστάν

Πυρά από το Ιράκ για την πετρελαϊκή συμφωνία της Rosneft με το Κουρδιστάν
Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ, Jabar al Luaibi, χαρακτήρισε «ωμή παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράκ  τις ανεύθυνες δηλώσεις εκ μέρους ξένων εταιρειών σχετικά με την πρόθεσή τους να συνάψουν πετρελαϊκές συμφωνίες με άλλους συμβαλλόμενους στο Ιράκ χωρίς η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να έχει γνώση επ΄αυτών
Τα πυρά της Ιρακινής κυβέρνησης συγκέντρωσε η συμφωνία  που υπεγράφθηκε χθες 18/10 μεταξύ της ρωσικής Rosneft και του Ιρακινού Κουρδιστάν και η οποία προβλέπει την καταβολή 400 εκατ. δολ για την εκμετάλλευση υδρογοναναθράκων.
Το υπουργείο Πετρελαίου του Ιράκ σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «αυτό το υπουργείο και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Ιράκ είναι οι δύο φορείς με τους οποίους πρέπει να διαβουλευτεί κανείς προκειμένου να συνάψει συμφωνίες σχετικά με την ανάπτυξη και τις επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας».
Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ, Jabar al Luaibi, χαρακτήρισε «ωμή παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράκ  τις ανεύθυνες δηλώσεις εκ μέρους ξένων εταιρειών σχετικά με την πρόθεσή τους να συνάψουν πετρελαϊκές συμφωνίες με άλλους συμβαλλόμενους στο Ιράκ χωρίς η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να έχει γνώση επ΄αυτών. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το υπουργείο Πετρελαίου είναι οι μοναδικοί υπεύθυνοι στο να καταρτίζουν τις στρατηγικές σχετικά με τα πετρελαϊκά αποθέματα και αποθέματα αερίου της χώρας και οι μόνοι που έχουν την εξουσιοδότηση να συνάψουν συμφωνίες με χώρες ή ξένες εταιρείες».
«Εάν υπάρχουν προβλήματα μεταξύ της ιρακινής κυβέρνησης και του Κουρδιστάν, εναπόκειται στους ίδιους να τα επιλύσουν» δήλωσε ο ο γενικός διευθυντής της Rosneft Igor Setsin και πρόσθεσε «δεν είμαι πολιτικός, το πρόβλημά μου είναι η παραγωγή πετρελαίου» συμπλήρωσε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης