Επιχειρήσεις

Πώς μια εξαγορά ύψους 8,4 δισ. δολαρίων θα μπορούσε να σώσει τη Noble

Πώς μια εξαγορά ύψους 8,4 δισ. δολαρίων θα μπορούσε να σώσει τη Noble
Η σχέση με την Harbour Energy και το "φλερτ" με την Santos
Πώς μια εταιρεία με 262 εκατομμύρια δολάρια στην τράπεζα και επικείμενες συνομιλίες αναδιάρθρωσης με τους πιστωτές πραγματοποιεί εξαγορά ύψους 8,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων;
Η Harbour Energy Ltd., ένα επενδυτικό όχημα στο οποίο η Noble Group Ltd. είχε μερίδιο 75% τον Ιανουάριο, πρόκειται να ανακοινώσει μια συμφωνία μέσα στις επόμενες  εβδομάδες  με τον παραγωγό πετρελαίου και φυσικού αερίου Santos Ltd., σύμφωνα με το Australian Financial Review το οποίο όμως δεν αναφέρει από που προέρχονται οι πληροφορίες.
Η Santos ανακοίνωσε  αργότερα ότι είχε απορρίψει μια πρόταση τον Αύγουστο, εκτιμώντας την κατά περίπου 9,5 δισ.  δολάρια Αυστραλίας (7,2 δισ. δολάρια), επειδή η τιμή ήταν χαμηλή και η πηγή των κεφαλαίων αβέβαιη.
Η προοπτική μιας συμφωνίας δεν επηρεάζει μόνο το γεγονός ότι θα μπορούσε να τερματίσει την αγωνία για ένα από τα σημαντικότερα θύματα του φυσικού αερίου. Θα μπορούσε επίσης να προσφέρει στη Noble μια διέξοδο στα δικά της προβλήματα χρέους σύμφωνα με το Bloomberg.
Η Santos άξιζε 15 δις. δολάρια Αυστραλίας  το 2013, όταν οι ασιατικές τιμές του φυσικού αερίου ήταν υψηλές και η οικονομία της Αυστραλίας έτρεχε με υψηλούς ρυθμούς.
Από τότε,  όμως τα πράγματα  έχουν αλλάξει:
Το εργοστάσιο εξαγωγής φυσικού αερίου Gladstone LNG στο οποίο η Santos είναι ο κύριος επενδυτής κόστισε 18,5 δις. δολάρια για να κατασκευασθεί και να αποστείλει το πρώτο του φορτίο πριν από δύο χρόνια, αλλά δεν αναμένεται να φτάσει στο 77% ένα επίπεδο το οποίο θα πρέπει να θεωρηθεί ελάχιστο - μέχρι τα τέλη του 2019.
Το LNG εξακολουθεί να μην αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ένα τρίτο των εσόδων και το Ebit κάλυψε το κόστος των τόκων σε μόλις δύο από τα έξι τελευταία εξάμηνα.
Πιο πρόσφατα, όμως, οι προοπτικές για τον Santos βελτιώνονται.
Μετά από χρόνια στο κόκκινο, η Santos τελικά ανακάμπτει τις ελεύθερες ταμειακές ροές




Το ερώτημα που τίθεται  είναι τι θα μπορούσε να σημαίνει μια τέτοια συμφωνία για τη Noble.
Ο trader βασικών προϊόντων δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει  το 75% μιας εξαγοράς ύψους 8,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ή τίποτα περισσότερο, εκτός από τις δικές του επιστροφές χρέους. Ωστόσο, είναι απίθανο να έχει αρκετά μεγάλο μερίδιο στο Harbour τώρα.
Υποθέτοντας ότι η αρχική επένδυση ύψους 150 εκατ. δολαρίων το 2014, διαμοιράσθηκε  κατ 'αναλογία με τη συμβολή της Harbour με 1 δις. δολάρια στην εξαγορά ύψους  3 δις. δολαρίων ορισμένων περιουσιακών στοιχείων της Royal Dutch Shell Plc στη Βόρεια Θάλασσα που ολοκληρώθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα, η συμμετοχή έχει περιορισθεί στο 15%.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει όφελος σε μια συναλλαγή. Πριν από ένα χρόνο, η αρχική επένδυση της  Noble στη Harbour δεν είχε αποφέρει καρπούς. Χάρη στην διαπραγμάτευση της Linda Cook, τώρα έχει παραδοθεί (κατά πολύ μικρό) μερίδιο στην Shell, αποδίδοντας 115.000 βαρέλια την ημέρα πετρελαίου το 2016, και ανεβαίνοντας σε 118.000 βαρέλια ημερησίως κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017.
Προσθέστε την Santos και δεν φτάνετε πολύ μακριά από 300.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου ημερησίως, γεγονός που θα έθετε την Harbour σε εταιρεία μεσαίων παραγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου όπως οι Woodside Petroleum Ltd., η Pioneer Natural Resources Co., η Hess Corp. Noble Energy Inc.




Η Harbour Energy που είχε ενσωματώσει τα περιουσιακά στοιχεία της Santos θα ήταν ένας σημαντικός παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου μεσαίου μεγέθου.
Αυτό αξίζει κάτι. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός που η Harbour ήταν κάτι περισσότερο από μια ιδέα και μια καλά σεβαστή ομάδα διαχείρισης. Τώρα μπορεί να γίνει μια σημαντική ενεργειακή εταιρεία.
Με συμμετοχή στο δείκτη των παραγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου της S & P 500 με πάνω από  13% τους τελευταίους τρεις μήνες, ακόμη και μια φράση μιας τέτοιας επιχείρησης μπορεί να είναι ένας τρόπος να πληρωθούν  μερικές από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της Noble. Και όχι ούτε ένα λεπτό πολύ σύντομα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης