Επιχειρήσεις

Fitch: Η κρίση στη Βενεζουέλα δεν θα επηρεάσει τον ευρωπαϊκό ενεργειακό κλάδο

Fitch: Η κρίση στη Βενεζουέλα δεν θα επηρεάσει  τον ευρωπαϊκό ενεργειακό κλάδο
Repsol, Eni, Total and Shell εκτίθενται στη χώρα της Λατινικής Αμερικής
Οι ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες  δεν αντιμετωπίζουν κίνδυνο υποβάθμισης (πιστοληπτικής ικανότητας) από την οικονομική και πολιτική κρίση που πλήττει τη Βενεζουέλα, εκτιμά σε έκθεσή του ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch.
Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση, οι Repsol, Eni, Total and Shell εκτίθενται στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, κυρίως μέσω κοινών επιχειρήσεων στην περιοχή.
Τα έσοδα θα εισπράττονται μέσω μερισμάτων από τις εν λόγω κοινοπραξίες, κάτι που, ωστόσο, κρίνεται αμφίβολο από την τρέχουσα κατάσταση στη Βενεζουέλα.
Η ανάκτηση του κεφαλαιουχικού κεφαλαίου που δαπανήθηκε τα τελευταία χρόνια, ενδέχεται να μην είναι δυνατή μεσοπρόθεσμα, επισημαίνεται.
Η Repsol έχει τη μεγαλύτερη παρουσία στη Βενεζουέλα, με το 10% της συνολικής παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου να βρίσκεται στη χώρα.
Σε ποσά, η έκθεσή της ανέρχεται σε 2,5 δισεκ. δολάρια.
Την ίδια στιγμή, η παραγωγή της Eni στη Βενεζουέλα αντιπροσώπευε το 3% της συνολικής της παραγωγή, στο τέλος του 2016, με αποτέλεσμα 1,3 δισεκ. δολάρια μερισμάτων να κινδυνεύουν.
Σε ό,τι αφορά στη Shell, η παραγωγή στη Βενεζουέλα αντιπροσώπευε το 2% της συνολικής της παραγωγής, το 2016.
Η Βενεζουέλα, μέλος του Ο.Π.Ε.Κ., έχει τα μεγαλύτερα -αποδεδειγμένα- αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο και είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου της Νότιας Αμερικής.
Είναι επίσης η τρίτη μεγαλύτερη πηγή εισαγόμενου πετρελαίου για τις Η.Π.Α..

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης