Επιχειρήσεις

Συμφωνία ύψους 3,5 δις. δολ. μονάδων της Petronas και της Shell στην Αφρική

tags :
Συμφωνία ύψους 3,5 δις. δολ. μονάδων της Petronas και της Shell στην Αφρική
Η συμφωνία θα δώσει πρόσβαση στη Vivo Energy σε εννέα νέες αφρικανικές αγορές
Η μονάδα της νοτιοαφρικανικής Petroliam Nasional Bhd, Engen, και η Vivo Energy Holding BV προχώρησαν στην σύναψη συμφωνίας ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων (256 εκατομμύρια δολάρια) που αφορά  την λιανική πώληση καυσίμων στην Αφρική, σύμφωνα με το Bloomberg.
Η συμφωνία αντιπροσωπεύει περίπου το 20% της αξίας μετοχών της Engen, ανέφερε πηγή στο bloomberg, καθώς οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.
Η Vivo Energy, η οποία εκμεταλλεύεται πάνω από 1.800 πρατήρια βενζίνης σε 15 αφρικανικές χώρες υπό την επωνυμία Royal Dutch Shell Plc, θα ανταλλάξει μετοχές της με μετοχές της Engen Holdings (Pty) Ltd. Η συναλλαγή μπορεί να περιλαμβάνει και μετρητά  ανέφεραν πηγές, χωρίς να αποκαλύψουν την αξία ή τους όρους της συμφωνίας.
Ο συνδυασμός των δραστηριοτήτων τους θα δώσει πρόσβαση Vivo Energy σε 300 καταστήματα με εμπορικό σήμα Engen σε χώρες όπως η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Ζιμπάμπουε, η Ζάμπια, η Γκαμπόν, η Ρουάντα, η Μοζαμβίκη, η Τανζανία και το Μαλάουι.
Η Engen θα διατηρήσει τον αποκλειστικό έλεγχο των δραστηριοτήτων της στη Νότιο Αφρική, τη Μποτσουάνα, το Λεσόθο, τη Σουαζιλάνδη, τη Ναμίμπια, τη Γκάνα, τον Μαυρίκιο καθώς και ένα διυλιστήριο πετρελαίου στη Νότιο Αφρική που έχει την ικανότητα να επεξεργάζεται 120.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως.
Η Vivo Energy ανήκει από κοινού στην εταιρεία Vitol SA και στην Helios Investment Partners με έδρα την Αφρική.
Η Petronas, η εθνική πετρελαϊκή εταιρεία της Μαλαισίας, αγόρασε την Engen το 1998 σε μια συμφωνία που αποτίμησε την εταιρεία σε περίπου 700 εκατομμύρια δολάρια προτού να πουλήσει ένα μερίδιο στη Phembani. Αν η συμφωνία με τη Vivo προχωρήσει, η Phembani θα έχει επίσης συμμετοχή στην ολλανδική εταιρεία. Στη συνέχεια, η Vivo θα μπορούσε να αρχίσει να διαπραγματεύεται τις μετοχές της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου το 2018.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης