Επιχειρήσεις

Επέκταση δραστηριοτήτων στην τροφοδοσία των αυτονόμων δικτύων φυσικού αερίου για την Ήρων (ΓΕΚ Τέρνα)

Επέκταση δραστηριοτήτων στην τροφοδοσία των αυτονόμων δικτύων φυσικού αερίου για την Ήρων (ΓΕΚ Τέρνα)
Η εταιρία του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα ασχολείται ήδη με την προμήθεια φυσικού αερίου σε επιλέγοντες πελάτες εντός του υφιστάμενου δικτύου
Στις επιχειρηματικές ευκαιρίες που δημιουργεί η επέκταση της χρήσης του φυσικού αερίου σε αποκεντρωμένες εγκαταστάσεις, δηλαδή μακριά από τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής, προσβλέπει η Ήρων Θερμοηλεκτρική με την αίτηση που κατέθεσε στα τέλη Οκτωβρίου στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), για τροποποίηση της άδειας προμήθειας που κατέχει από το 2012.
Ουσιαστικά, η τροποποίηση αφορά την επέκταση της υφιστάμενης άδειας προμήθειας, ώστε η εταιρεία να μπορεί να προμηθεύει και πελάτες σε αυτόνομα δίκτυα, δηλαδή στα οποία το καύσιμο φτάνει με τη μορφή πεπιεσμένου φυσικού αερίου (Compressed Natural Gas - CNG) ή υγροποιημένου φυσικού αερίου (Liquefied Natural Gas - LNG).
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην αίτηση, σε περιφέρειες όπως στην Ήπειρο, τη Δυτική Ελλάδα, τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο, την Κρήτη, το Βόρειο Αιγαίο, το Νότιο Αιγαίο, αλλά και σε άλλες περιοχές της ελληνικής επικράτειας, υπάρχουν δυνητικοί πελάτες φυσικού αερίου που δεν έχουν τη δυνατότητα να τροφοδοτηθούν με φυσικό αέριο.
Τέτοιοι πελάτες - καταναλωτές μπορεί να είναι βιομηχανίες, εμπορικές επιχειρήσεις, νοσοκομεία, σχολεία, ηλεκτροπαραγωγοί, αυτόνομα δίκτυα διανομής, πρατήρια εναλλακτικών καυσίμων, σταθμοί ανεφοδιασμού πλοίων με LNG, αλλά και νοικοκυριά.

Εναλλακτικός τρόπος επέκτασης του δικτύου

Συγκριτικά με τα αυτόνομα δίκτυα LNG ή την αξιοποίηση του υγροποιημένου φυσικού αερίου ως ναυτιλιακού καυσίμου, η εγκατάσταση δικτύων CNG είναι αρκετά πιο διαδεδομένη στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, καθώς αποτελούν έναν εναλλακτικό τρόπο ώστε το φυσικό αέριο να «φτάσει» σε περιοχές απομακρυσμένες από το ήδη υπάρχον δίκτυο φυσικού αερίου.
Μάλιστα, η μεταφορά του συμπιεσμένου φυσικού αερίου γίνεται με ειδικά βυτία, με σχετικά προσιτό κόστος και μεγάλη ευελιξία.
Προς το παρόν στην Ελλάδα, οι υπηρεσίες προμήθειας και μεταφοράς CNG αφορούν «σημειακούς καταναλωτές», δηλαδή βιομηχανίες και άλλες επιχειρήσεις με υψηλές καταναλώσεις.
Σύντομα, ωστόσο, η δυνητική τους πελατειακή βάση θα διευρυνθεί σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα, καθώς η ΕΔΑ Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας θα «φέρει» μέσω δικτύων CNG το φυσικό αέριο σε 10 πόλεις (Τύρναβος,  Ελασσόνα, Καλαμπάκα, Σοφάδες, Αγιά, Φαλάνη, Μουζάκι, Αγχίαλος, Παλαμάς, Βελεστίνο), ενώ υποδομές CNG θα εγκαταστήσει επίσης και η ΔΕΔΑ Λοιπής Ελλάδας στο Καρπενήσι, στη Λιβαδειά, στην Άμφισσα και την Ορεστιάδα, στο πλαίσιο επέκτασης χρήσης του φυσικού αερίου σε 19 πόλεις της Κεντρικής Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.

Συνδυασμός προϊόντων ρεύματος και φυσικού αερίου

Η Ήρων Θερμοηλεκτρική έχει ενεργό δραστηριότητα εδώ και αρκετά χρόνια στην προμήθεια φυσικού αερίου σε επιλέγοντες πελάτες εντός δικτύου (βιομηχανίες και επιχειρήσεις με υψηλές καταναλώσεις), για τους οποίους ήδη έχει απελευθερωθεί η αγορά.
Παράλληλα, είναι ένας από τους τρεις καθετοποιημένους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, με μερίδιο που το δελτίο του ΛΑΓΗΕ για τον Οκτώβριο τον κατέτασσε στην 1η θέση των εναλλακτικών προμηθευτών ρεύματος.
Πάντως, η κατάργηση του μονοπωλίου των ΕΠΑ Αττικής και Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας και για τους οικιακούς καταναλωτές στα υφιστάμενα δίκτυα πόλεων, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2018, δημιουργεί τη δυνατότητα για τον συνδυασμό των δύο επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και σε επίπεδο οικιακών καταναλωτών.
Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για όλους τους εναλλακτικούς παρόχους ρεύματος να προσφέρουν για πρώτη φορά στα νοικοκυριά συνδυαστικά «πακέτα» ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, με τη μορφή ενός ενεργειακού προϊόντος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης