Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Περιζήτητο το ποσοστό της Shell στην ΕΠΑ Αττικής – Εκτός της ΔΕΠΑ, το διεκδικούν και τρίτοι επενδυτές

Περιζήτητο το ποσοστό της Shell στην ΕΠΑ Αττικής – Εκτός της ΔΕΠΑ, το διεκδικούν και τρίτοι επενδυτές
Στον οίκο Rothschild ανέθεσε η ΔΕΠΑ το έργο της αποτίμησης της αξίας της εταιρίας 
Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται η πρόσληψη συμβούλου από τη ΔΕΠΑ για την αποτίμηση της αξίας της ΕΠΑ Αττικής, διαδικασία αναγκαία για να προχωρήσει το σχέδιο εξαγοράς του 49% που κατέχει η Shell.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η ΔΕΠΑ έχει πάρει ήδη προσφορές από διεθνείς εταιρίες συμβούλων και φέρεται να καταλήγει στην Rothschild.
Αμέσως μετά την επίσημη πρόσληψη του συμβούλου από τα αρμόδια όργανα της εταιρίας, οι διαπραγματεύσεις με τη Shell που ξεκίνησαν την επομένη της συμφωνίας με τους θεσμούς – η οποία και έδωσε και το πράσινο φως για μια τέτοια κίνηση – θα μπούνε σε νέο στάδιο με στόχο την επίτευξη συμφωνίας μέχρι τον Μάρτιο.
Η συμφωνία που θα προκύψει τελεί υπό την έγκριση της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία θα πρέπει να αξιολογήσει τις επιπτώσεις της επικείμενης εξαγοράς δεδομένου ότι η αγορά του φυσικού αερίου έχει απελευθερωθεί πλήρως με την έναρξη του 2018.
Βεβαίως τα ζητήματα ανταγωνισμού και απελευθέρωσης χρειάζεται να αξιολογηθούν και υπό το πρίσμα της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ που έχει δρομολογήσει το ΤΑΙΠΕΔ και η οποία μπορεί να οδηγήσει σύντομα στην αναδιάταξη του κρατικού ελέγχου της εταιρίας και στην είσοδο ιδιωτικών κεφαλαίων από την εγχώρια ή τη διεθνή αγορά.  

Ενδιαφέρον και από τρίτους επενδυτές  

Το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου πάντως έχει ενεργοποιήσει σύμφωνα με πληροφορίες το ενδιαφέρον και τρίτων επενδυτών για το ποσοστό της Shell, η οποία με τη συνδρομή της Lazard είχε ξεκινήσει την διερεύνηση της αγοράς για τη διάθεση του ποσοστού της πολύ νωρίτερα από το κλείσιμο της συμφωνίας με τους πιστωτές.
Η ΔΕΠΑ έχει σε κάθε περίπτωση δικαίωμα πρώτης προτίμησης για την εξαγορά του ποσοστού της Shell βάσει της συμφωνίας μετόχων των δύο εταιριών.
Το πλήρες σχέδιο για το μέλλον της ΔΕΠΑ στην λιανική αγορά φυσικού αερίου, όπως αποτυπώνεται στη συμφωνία με τους πιστωτές, περιλαμβάνει ενίσχυση του ρόλου της στην Αττική με την εξαγορά του συνόλου του ποσοστού της Shell και την αποχώρησή της από την Βόρειο Ελλάδα με την πώληση του ποσοστού της που κατέχει στην ΕΠΑ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας που προσφάτως μετονομάστηκε σε Zενίθ, στην ιταλική ENI.
H σχετική συμφωνία με την ΕΝΙ έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται να επισημοποιηθεί μόλις ολοκληρωθεί και η αντίστοιχη συμφωνία με τη Shell.  
Eν αναμονή της υλοποίησης του σχεδίου αυτού βρίσκεται και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως προκύπτει από τα όσα δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης.
«Βασικός γνώμονας των επιλογών μας είναι η διατήρηση της αξίας της ΔΕΠΑ και η κατοχύρωση της ανταγωνιστικής θέσης της στην αγορά φυσικού αερίου. Στο πλαίσιο αυτό, προσανατολιζόμαστε στην ενίσχυση της θέσης της στο Νότο. Οι λεπτομέρειες θα αποφασιστούν και θα δρομολογηθούν, βέβαια, από τις ίδιες τις εταιρείες», είπε χαρακτηριστικά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης